Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Що є предм фін? Суб’єкти і об’єкти.Приклади віднос Фін —сук-ть грош віднос, пов’я­заних з формуван, мобілізацією і розміщ-м фін ресурсів та з обміном, розпод і перерозпод вартості створ на основі їх використ ВВП і нац багатства.

Предм - сук-ть фін віднос на різних рівнях ек сист: фін. відносини, які виник на всіх рівнях господарювання. А саме: 1. загальнодерж.-макрорівень – фін. відносини виник в процесі форм-я та викор-ня д-вою загальнодерж. централіз грош. фондів: бюджет і спец. фонди (пенсійний, соц. страх). 2.регіональний –рівень амін.-терит. одиниць (місц органи) – виник в процесі форм-я та викор-ня регіональних фондів: місц бюджети всіх рівнів та спец. позабюджетні фонди. 3.мікрорів – рівень суб’єктів господарювання – виник в процесі викор-ня та форм-я ДФР, тих що створені на рівні п-ва. (амортизаційний Ф, Ф перерозподілитку п-ва, Ф матер. заохочення). 4.міжнар. рівень – міжнар. суб’єкти госп-ня, фін. інститути – виник в процесі форм-я та викор-я ЦФР на світовому рівні: перерозподільно-обмінні віднос

Об'єктами є нац багатство(для формув дох використ те, що створ поперед поколіннями або дане природою) і вироблений ВВП. (характер нормальну фін ситуацію: сусп розподіляє і відповідно споживає чи нагромаджує те, що воно створює)

Суб'єктами -під-ва, громадські організації, держ органи управ, держ в цілому й насел країни. Вони забезпечі рух відповідної грош маси від низових ланок вир-ва до центру й навпаки.

  1. Визнач об’єкти і суб’єкти фін віднос мікро-і макрорв.

Фін — сук-ть ек віднос, пов'язаних з формуван, розподілом і використ центр. і децентр. фондів гр. коштів з метою викон-я ф-й й завдань держ та забезпеч умов розширеного відтвор. Предм -фін віднос, які виник на всіх рівнях господарюв: Загально-держ (мікрорів) Регіонал (рівень адмін - територ одиниць)- місц органи Макрор (рівень суб‘єктів господарюв) Міжнар рівні- міжнар суб’єкти господаюв: інститути і уряди. Макрорівень – сфера ек віднос, що пов’язана з формув, розподілом, використ централіз фондів грош коштів в держ. Мікрорів – грош віднос, що пов’язані з формув, розподілом та використ децентраліз фондів грош коштів суб’єктів господар та домогос

Об'єктами на мікрорів є нац багатство (вартість нагромаджених у країні матер цінностей та залучених у вироб прир ресурсів) і вироблений ВВП (додана вартість вироблена у країні товаровироб товарів, робіт, послугу поточ році) на макрор. Розподіл ВВП є необх-ю передумовою забезпеч безперервності вироб. Фін вик роль сполучної ланки між кількома вироб циклами, без них неможливе відтворення вироб — ні просте, ні розширене. Тому, з одного боку, розподіл ВВП є закономірною необхідністю. З ін боку, саме ВВП як об’єкт фін віднос характер нормальну фін ситуацію: сусп розподіляє і відповідно споживає чи нагромаджує те, що воно створює.

За умов, коли об’єктом фін віднос є нац багатство, для формув дох використовується те, що створене попередніми поколіннями або дане природою:коли існ зайві матер ресурси, які не використ, а також коли є значні запаси прир ресурсів, що перевищують потреби даної країни. В ін випадках розпродаж нац багатства означ звичайне «проїдання» ресурсів. Це може бути викликане ек кризою. Суб'єктами на мікро рівні виступ підприємці, робітники і службовці,а на макрор - держ. Права підприємців та робітників вдображ їх незаперечні права власності на вироблений ВВП. У рамках держ сектора ек такі самі права власності належ держ, яка виступ звич підприємц

  1. Об’єкти,суб’єкти фін мікро, макро.Відмінності між ними

Сфери фіна віднос: 1) макрорівень – сфера ек віднос, що пов’язана з формувм, розподілом та використм централіз фондів грош коштів (ЦФГК). ЦФГК- це фонди грош коштів, які утворюються і використ органами держ влади з метою забезпеч викон-я завдань та ф-й держ (до ЦФГК відносять держ бюдж, Держпенсійний фонд У, Фонд держ страх, Фонд соц страх на випадок безроб). Обєкти макрорівня: держ дох являють собою ту частину грош віднос з приводу розподілу і перерозподілу ВВП, котра пов’язана з формув дох одного з головних суб’єктів розподільних віднос держ. За матер змістом держ дох — це сума коштів, що мобілізується держ на забезпеч своєї діял. Залежно від рівня розміщ-я виділяють централіз і децентраліз держ дох. До централізов дох належ кошти, призначені на формув централіз грош фондів — держа та місцевих бюджів, держав цільових фондів. Децентраліз дох — це, дох держ під-в, установ, організацій, що форм переважно за рах їхнього прибутку і використ за місцем їх створення. 2) мікрорів – екон грош віднос, що пов’язані з формувм, розподілом, використм децентраліз фондів грош коштів суб’єктів господарюв (ДФГК) – це фонди грош коштів, що утворюються та використ суб’єктами господарюв та насел-ям в процесі здійсн ними фін-ек дія. Cуб’єктами на мікрорів: під-ва, установи, організації вир та невироб сфери, банк установи і страх компанії, інвест фонди, аудиторські організації і т.д. У фінй літературі усіх учасників зазначають поняттям- суб’єкти госп (СГ). Коли ми говорим про під-ва, то говорим про СГ, які функціон у вироб сфері. Фін СГ- це сист ек віднос, які виник в процесі формув, розподілу, використ фін ресурсів в процесі здійсн фін діяльн СГ. Специфіка фін СГ -вони реаліз на макрор і призначені для забезпеч процесів вироб та реаліз продукції, робіт, послуг. Об’єктом розподіл віднос, які вин в госп діял під-ва виступ виручка від реаліз товарів

висновок, що відносини мікрорівня – це фін відносини що торкаються лише окремого ек суб’єкта. Такі відносини є лише маленькою частиною всіх відносин країни, мають незначний вплив у такому маштабі. В той самий час фінові відносини макрорівня значно вплив на стан справ держ, бо стосуються глобалек процесів, що вплив на всіх суб’єктів

  1. Хар-ка фін як історич категорії, передумови. Перерозподіл фін.

Фін виникли у період зародження рабовласниц віднос і пов’язані з виникн-ям держ її інститутів з перерозподілитком товар но-грош віднос і забезп потреби держ у фін ресурсах.

Кожному конкретному сусп ладу відповідає певна сук-ть ек віднос між людьми в процесі вироб розподілу, обміну та спожив, що формують єдину систу сусп віднос. Фін виникли в 14-15 ст. історичний характер фін віднос полягає в тому, що виникн-я фін пов’язане з 2-ома сусп-ек передумовами:

1. Виникн-я держ і перерозподіл державності 2. Перерозподіл ТГВ. Передумовою виникн-я фін є наявність товар ного вироб, товар но-грош віднос, сусп розподілу праці, дії ек категорій та законів, а також наявність держ.Джерела фін: Контрибуції(здобич), натуральні повинності, под надходженя.

Рим і Греція. В основі багатства – заовювання і захоплення ін територій. Простий римлян под не сплачував, лише за проханням держ. Види под: політикоюдний, поземельний, податок на худобу, торгове мито. Греція: кожне місто республіка, держ встановлення цін. Обов’язок громадян-сплачувати под.Фін феодальних держав. Дох феод держав: політикоюдний податок, поземельний податок, фіскал монополія, мито. Всі фін нововведення йшли від Англії. 1215р.- (Жодного податку без походження з парламенту) основа дох феод держав – земля. Період первісного накопич капіталу 16-17ст. перерозподіл тов вироб, промисловості. Всі под стали грош, змінився склад платників под, остаточне відокремлення казни под від казни держ. Фін індустріальних екік ріст вироб, зростає роль держ, змінюється структура под. 1822р. англія вводить прибутковий податок на дох фіз.осіб. Встановюються універс. непрямі под(на спожив) Загострюються соц. проблеми (бідність) 1883р. Бісмарк вводить страх на випадок хвороби. В под почали включати податок на соц. страх. Бюдж став законним але дефіцитним., З’являється термін держ борг. Сформувалася фін сист держав. Фін в постіндустріальній екіці Розширення світ господарств; Поглиблення міграції; Глобалізація; Інформаційна революція і перерозподіл інновацій. Зрост ролі фін ринку, і ТНК; ріст фін ризиків; Поява нових видатків держ. Фін як істор категорія перерозподілив як кількісно так і якісно. На початковому етапі перерозподіл держ фін включали лише один бюдж, а потім стали формувати соц фонди. Якісний перерозподіл фін це виникн-я нових форм фін віднос. З’являются нові под, платежі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]