Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

9.Фін: визнач-я, ознаки, зв’язок з грошима.

Фін -сук-ть грош віднос, пов’язаних з формув, мобілізацією і розміщ фін ресурсів та з обміном, розподілом і перерозпод вартості створ на основі їх використ ВВП, а за певних умов і нац багатства. Зовн сторона фінів проявляється у грошових потоках, які рухаються між суб'єктами фінових відносин. Ці потоки — їх характер і форми, спрямованість і обсяги — виступ предметом практичної діял-ті. Прихована сторона фінів пов'язана з тим, що відображають ті чи інші грошові потоки, а саме — рух вартості створеного у суспільстві валового внутрішнього продукту, тобто обмінні й розподільні відносини.

Ознаки:1)Грош характер 2)наявність держ, як органу управл3)Розподільчий характер 4)Фін віднос пов’язані з формуван грош дох та накопичень, що прийм форму фін ресурс

Фін це не гр, вони використов гр, як один із інструментів

Фінанси це грошові вартісні відносини. Обов’язковою умовою існування фінансів є наявність грошей. Гр не= фінансам. Самі по собі гр не визначають суті фінансів, їх внутрішнього змісту і сусп призначення. Фінансові відносини це частина грошових відносин їх сфера вужча за грошові відносини. Об’єктивною основою фінансів є такі функції грошей:

1. Гр як засіб платежу (ЗП, пенсії, степенд) 2. Г. як засіб нагромадження (створення фондів) Ознаки: 1.Обмінно-розподільчий характер (виражається у відносинах обміну і розподілу між юр. тафіз. особами з приводу куп.-пр.)2.Грошова форма відносин (гр є обов’язковою формою існування фін).3.Еквівалентний(якщо за призначенням) характер обмінута розподілу, нееквівалентний х-р по перерозподілу

З одного боку, фін неможливі без грошей, адже інструментом фін віднос є саме гр. Функціонув грошей без фін багато в чому втрачає сенс і зводиться до суто техн питань обміну.

10.Деякі ек вважають, що фін – це гр. Чи вірним є

Гр є обов’язковою умовою існув-я фін, проте фін це не гр. 1) за змістом:.1. Гр-це загальна ек категорія, виміряюча затрати праці. Фін-це конкретна ек категорія, характериз процес створення й використ фондів грош коштів. 2. Гр в ринковій ек -це загально визнаний абсолютно ліквідний засіб обміну, цінність якого визначаеться довірою до держ. Фін в ринковій ек-це держ-грош віднос між різними учасниками сусп вироб. 2) за ф-їми: Гр вик такі ф-ї: платіжну (рахункову); обміну(обернення); збереження (накопичення); вартісну(маштабу цін); світ грошей. Фін вик такі ф-ї: формув грош фондів (створення дох); перерозподілу цих фондів (використ видатків); контрольну за створенням дох та використ видатків(витрат); стимул-я фін потоків.

За своїм місцем у тов вироб й обігу гр — це специфічний товар , що має властивість обмінюватися на будь-який інший товар , тобто є загальним еквівалентом. Гр — це поняття більш заг. Можна мати гр і водночас не мати жодного стосунку до фін, і навпаки, при відсутності грошей, лише володіючи майном, майновими правами, правами інтелектуальної власності, оцінивши їх вартість, можна здійснювати інвест, бути співзасновником фірми, тобто мати стосунок до фін-господарської діяльн фірми. Функціон-я фін базується на таких ф-їх грошей як засіб платежу, засіб нагромадж, світ гр.

фінанси мають грош форму вираження. Отже у суті фінансів відображається не вся сук-ть ек відносин, а лише операції у вартісному вимірі. Тому гроші поняття більш загальне. Можна мати гроші і в той час ніякого відношення до фінансів, та мати фінансові відносини, та не мати грошей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]