Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Обгрунт, чому держ позики як засіб покриття дефіциту бюджу безпечніші ніж грошова емісія.

ля фінасув дефіциту бюджу використовується як інфляційні, так і неінфляційні джерела. Зменшити дефіцит бюджу уряд може і шляхом накопичення заборгованості – прострочування платежів по боргах або за куплені товар и, а також за рах підвищення под. Ці заходи теж мають неінфляційний характер. Інфляційним джерелом фінасув бюдж дефіциту є монетизація дефіциту, яка відбув в резі позик центрального банку урядові та купівлі центральним банком держ цінних паперів. Дефіцит бюджу часто покривають додатковою емісією грошей. Внаслідок такої емісії перерозподілив неконтрольована інфляція, підриваються стимули для інвестицій, знецінюються заощадження насел-я, відтворюється бюджний дефіцит. Емісійний банк не зобов’язаний фінувати уряд, таким чином ставиться заслін інфляційному вибуху, який би мав місце у випадку, якби гр друкувались на замовлення уряду.

Держ позики як засіб покриття дефіциту бюджу безпечніші, ніж емісія, проте вони також певною мірою негативно вплив на екіку країни. 1.при певних умовах уряд вдається до примусового розміщ-я держ цінних паперів і порушує ринкову мотивацію діяльн приватних фін інститутів. 2. якщо навіть уряд створює достатні стимули для купівлі юридичними і фізичними особами цінних паперів уряду, то держ позики, мобілізуючи вільні кошти на ринку позикового капіталу, обмежують можливості одержання кредиту приватними фірмами. Особливо складними є наслідки зовн позик.

  1. Поясність відмінності між акт і пас бюдж дефіцитом.

За напрямами дефіцитного фінасув розрізняють активний і пасивний бюджний дефіцит. У цілому різниця між цими видами дефіциту полягає у тому, що активний дефіцит дає змогу підштовхнути, активізувати подальший перерозподіл екіки і зрост капіталу, а пасивний — підкоряється законам інфляції.

Активний бюджний дефіцит пов'язаний із нестачею бюджних ресурсів для фінасув капітальних видатків (інвестицій). Дефіцитне фінасув інвестицій у цілому можна вважати позитивним явищем, оскільки воно передбачає активний вплив бюджу на екон процеси у суспільстві. Теоретичні засади дефіцитного фінасув інвестицій базуються на кейнсіанстві, зокрема на його постулатах "бюдж мультиплікатора". Пасивний бюджний дефіцит характер. спрямуванням дефіцитних коштів на фінасув поточних видатків, зокрема на соціальний захист насел-я, соц-культурні заходи, оборону, управл. Таке витрачання коштів означає їхнє поглинання, що відображає пасивне реагування держ на складне фін становище у суспільстві.

  1. Поясн відмінності між поняттями “дефіцит бюджу” і “касовий дефіцит бюджу”.

Бюджний дефіцит – це явище коли видатки бюджу перевищують дох.

Є однією з основних причин інфляції, спричиняється ек нестабільністю, скороченням надходжень до бюджу, зростм видатків з бюджу. Покриття бюдж дефіциту може здійснюватися шляхом отримання держ позик та емісією грошей. Дефіцит бюджу - це сума, на яку рівень видатків бюджу перевищує рівень надходжень. Причини виникн-я дефіциту: — спад вир-ва; — зниження ефективності функціон-я окремих галузей; — несвоєчасне проведення структурних змін в екіці або її технічного переоснащення; — великі воєнні витр; — інші фактори, що вплив на соц-екон становище країни. Бюджний дефіцит - явище майже постійне в екіці кожної держ. Для насел-я наявність дефіциту має опосередковане значення, але воно бере участь у поверненні залучених для покриття дефіциту коштів шляхом сплати под.

Розрізняють поняття стійкий дефіцит бюджу, який існує в довгостроковому періоді, та тимчасовий дефіцит, що викликається касовими розривами у виконані бюджу. Його ще називають касовим дефіцитом — нестача коштів бюджу в резі незбігу термінів надходж дох і здійсн видатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]