Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

112. За якими ознаками класиф дох бюджу? в чому полягає екічна необх-ть такої класифікації?

Держ дох охоплюють ту частину фін віднос, яка пов’язана з формувм фін ресурсів у розпорядженні держ і держ підпр. Формою прояву категорії дох бюджу служать різні види платежів підпр, організацій і насел-я в бюдж, а їх матер втіленням — грош кошти, які мобілізуються в бюдж. Отже, доходами бюджу є ті грош кошти, що надходять у розпорядження держ на безвідплатній і безповоротній основі згідно з чинним бюдж і податковим законодавством.

Дох бюджу класиф за різними ознаками. Залежно від методів залучення коштів дох бюджу поділяють на под та непод. Країни з ринковою екікою дох своїх бюджів формують, в основному, за рах под. У дох центр бюджів перерозподілин країн вони досягають 80—90 %, а в США — більше 95 %. Под надходж формують основну частину дох бюджу У :

- под на дох, под на прибуток, под на збіл-я ринкової вартості;

- збори на спец використ прир ресурсів;

- внутр под на товар и та послуги;

- под на міжнародну торгівлю та зовн операції

Неподатковими доходами бюджу є:

- дох від використ майна, що перебув у держй власності

- дох від продажу майна, що перебув у держй та комунал власн

- проценти і дивіденди, нараховані на частку майна, що належить державі в майні господарських товар иств;

- дох від платних послуг що надаються органами державної влади та органами місц самоврядування,

- кошти, отримані в резі застос-я заходів громадянсько-правової, адміністративної і кримінальної відповідальності

Дох бюджу залежно від:

- держ устрою держ розрізняють: а) в унітарній державі — дох центрального (держ) бюджу і дох місцевих бюджів; б) в федеративній державі — дох федерального бюджу, дох бюджів членів федерації і дох місцевих бюджів;

- рівня бюджної сист, власні і регулюючі;

- джерел надходж дох, що надходять від юр осіб і від насел-я;

- громадянства суб’єктів оподаткув — сплачувані резидентами або нерезидентами.

113.Джерела формув дох Держ бюджу. Заг і спец фонди,

Формув дох бюджу здійсн за рах внутр і зовн джерел на основі використ різноманітних методів. Внутрми джерелами є вироблений у країні ВВП та національне багатство. Зовн джерела — це надходж дох до бюджу на основі міжнародного перерозподілу дох і фін ресурсів.

У процесі формув дох бюджу держ може використовувати як заг методи, притаманні всім суб’єктам фін віднос (від продуктивної діяльн, від майна та держ угідь, запозичення), так і специфічні, властиві тільки їй, методи (под, емісійний)

Кожен бюдж має свої власні джерела дох. Джерелами дох держ бюджу є податок на прибуток підпр, об'єднань і організацій; ПДВ; акцизні збори; дох від зовнішньоекічної діяльн; прибутковий податок з громадян та ін., згідно з нормативами, що визнач законодавчими актами. Дох місцевих бюджів форм за рах різних місцевих под та стягнень.

Доходом держ від підприємницької діяльн є прибуток держ підпр. Дох від держ послуг надходять до бюджу у вигляді держ мита — плати за нотаріальні послуги, видачу дозволів, патентів, документів . Дох від держ майна і майнових прав можуть надходити на постійній та разовій основі. Постійними доходами є орендна плата — від передання держ майна в оренду, та дивіденди від акцій, що вдображ корпоративні права держ на частку майна акціонерних товар иств, якою володіє держ.

Дох від держ угідь пов’язані із загальнонародною, по суті державною, власністю на землю та, відповідно, на угіддя, що на ній знаходяться, і надра землі.

Основою формув дох бюджу держ є под метод, а головним джерелом — ВВП.

Спец фонд бюджу - складова бюджу, яка включає надходж до бюджу, призначені для спрямування на конкретні заходи, та витр з бюджу на реалізацію цих заходів, які провадяться за рах відповідних надходжень.

Заг фонд бюджу - складова бюджу, яка включає надходж до бюджу, визначені законом про бюдж для забезпеч фіновими ресурсами загальних витрат з бюджу, здійсн яких передбачається за рах надходжень до загального фонду бюджу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]