Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Бюджний менедж, його сутн і структурні елементи.

Бюджний менедж — це сук-ть взаємопов'язаних дій (управлінських ф-й), прийомів, методів, що направлені на керування бюджи ресурсами і відносами, які виник в процесі руху бюджних потоків. Бюджний менедж повинен дати відповідь на питання — як ефективно керувати цим рухом і відносами.

можна виділити такі структурні елементи бюдж менеджу:- стратегічне планув. Ф-ї планув реаліз стратегії — поточне бюдж планув та організ викон-я розроблених планів — викон-я бюджу покладаються на органи вик влади і оперативного управл бюджом і викся ними в рамках бюдж процесу.- Організ викон-я бюджу.  Викон-я бюджу. Ця стадія бюдж процесу включає заходи з викон-я дохідної і видаткової частин кожного із бюджів, що входять до складу зведеного бюджу. Організ викон-я бюджу, таким чином, одна з найважливіших складових бюдж менеджу.

- Облік викон-я бюджу. Значення обліку для успішного викон-я затвердженого бюджу велике. Місце обліку викон-я бюджу в бюдж менеджі визнач місцем обліку в систі управл. Від прийняття своєчасних і правильних рішень з питань планув і викон-я бюджу залежить ефект-ть управлінської діяльн. Контроль за викон-ям бюджу є одним із основних напрямків фін контролю. Він здійсн на всіх етапах бюдж процесу. В процесі бюдж планув важливу роль відіграє попередній контроль, а також поточний. Вказаний контроль здійснюють абсолютно всі учасники бюдж процесу (органи управл, а також підпр, організації та установи). Поточний контроль здійсн і в процесі викон-я бюджу. Цей контроль здійснюють як органи державної влади та управл, так і спеціалізовані служби фін контролю — Под адміністрація, Контрольно-ревізійна служба, Держ казначейство. Аудиторська палата і аудиторські фірми, Рахункова палата. В країнах з перерозподілинутими ринковими відносами такий контроль здійсн також і безпосер громадянами як в прямій формі, так і в посередній.

  1. Бюджетування як сучасна технологія бюдж менеджу.

Бюджетування —це специфічна форма бюдж менеджу, його важлива складова, пов'язана з розробкою та аналізом бюджів, окремих кошторисів і держ програм на основі альтернативних варіантів.На сьогоднішній день вважається, що найсучшою, найбільш прогресивною й ефективною формою бюджування є програмно-цільове бюджування.

Програмно-цільовий метод у бюдж процесі передбачає складання і викон-я бюджу в розрізі бюдж програм.

Необхю умовою ефективного бюджування є запровадження наступних заходів:

1. Розробка чіткої сист держ програмних і прогнозних документів; 2. Здійсн поступових структурних змін, передусім у соц-культурній сфері, з метою забезпеч раціонального використ бюджних коштів;

3. Створення сист оцінювання резивності бюджних програм на основі безпосередніх показників їх викон-я та ефективності діяльн бюджних установ і організацій, що надають бюдж послуги, за кінцевими резами...

  1. Под менедж, його сутн і складові

.Под менедж-сук-ть дій, прийомів, методів організації под віднос і руху под надходжень з метою формув доходної частини бюджу та забезпеч впливу под на перерозподіл соц-ек життя суспільства. Складовими под менеджу є: законотворча діяльн, планув под, адміністрування под-діяльн контролюючих органів з організації сплати под і контролю за платежами. В процесі законотворчої діяльн визнач принципи оподаткув, встановлюються види под і обов”язкових платежів та їх елементи (платники, об”єкт, ставки, пільги), розробляється порядок розрахунків з бюджом. Планув под-цей вид діяльн передбачає визнач-я сум под та обов”язкових платежів, які мають надійти щороку до бюджу для фінасув видатків. Контроль за дотриманням под законодавства здійсн шляхом проведення камеральних, документальних та тематичних перевірок. Законотворча діяльн та планув под належ до стратегічного управл в сфері податк діяльн, а под контроль-до оперативного.

Всі складові под менеджу знаходяться у певному взаємозв”язку, наприклад: законотворча діяльн і под контроль: - в законодавстві, дискусійні питання призводять до суперечок між подцями і платниками в процесі проведення перевірок. В резі в одних випадках несправедливо караються платники, а в інш недораховуються належні суми до бюджу. Законотворча діяльн вплив на пошук шляхів з боку платника зниження под тягаря. Це відбув у разі встановлення високого рівня оподаткув. Рівень оподаткув за офіційною статистикою не досягає 30%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]