Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Фін ресурси суб’єктів госп: склад та джерела (на рівні підпр структур і бюджних установ).

Фін ресурси – це грош дох та надходж, що знаходяться в розпорядженні СГ і призначені для викон-я його фін зобов’язань, здійсн витрат із розширеного відтворення та матеріального стимул-я працюючих.

Групи фін ресурсів: 1) власні; 2) залучені (викор обмежений термін, передбачають їх поверненість та сплату

За правом власності фін ресурси поділяють на власні кошти підприємницької структури (залежно від форми власності це приватний, пайовий чи акціонерний капітал), надані безоплатно державою з бюджу чи фондів цільового призначення або корпоративними формувми з централіз фондів та позичені — отримані кредити.

До складу власного капіталу (власних фін ресурсів) крім статут (пайового) включають також додатковий вкладений капітал, інший додатковий капітал, резервний, нерозподілений прибуток, цільове фінасув та ін.

До складу залучених фін ресурсів включають кредиторську заборгованість за товар и (роботи, послуги), а також всі види поточних зобов'язань підпр за розрахунками.

До складу позикових фін ресурсів входять довго- і короткострокові кредити банків, а також інші довгострокові фін зобов'язання, пов'язані із залученням позикових коштів (крім кредитів банків), на які нараховуються відсотки, та ін.

Джерела формув фін ресурсів різноманітні. Вони залеж від форми власності, на основі якої створюється підпр. Так, при створенні держ підпр фін ресурси форм за рах бюджних коштів, коштів вищих органів управл, інш аналогічних підпр під час їх реорганізації . При створенні колект підпр вони форм за рах пайових (часткових) внесків засновників, добровільних внесків юр і фіз осіб . Усі ці внески (кошти) є статутним (первинним) капіталом і акумулюються у статутному фонді створ підпр.

Достатній обсяг фін ресурсів, їх ефективне використ визначають стійкий фін стан підпр: платоспроможність, фін стійкість, ліквідність. У цьому зв'язку найважливішим завданням підпр є пошук резервів збіл-я власних фін ресурсів і найбільш ефективне їх використ з метою підвищення ефективності роботи підпр загалом.

236.В чому поляг особлив фін віднос на підпрх різних форм власності? вплив галузеві фактори на фін суб’єктів госп?

При функціонуванні фін господар суб'єктів встановлюються відповідні екон віднос та взаємозв'язки. Фін віднос виражають суть фін як віднос, що обслуговують рух вартості валового внутрішнього продукту. Характер фін віднос на підпрі пов'язана з виділенням їх об'єктів та суб'єктів.       Об'єктом фін віднос на підпрі є вартість виготовленої продукції, виконаних робіт, наданих послуг, які формують виручку, а в процесі розподілу - фонди спожив-я, відшкодування витрат і прибуток, що є необхю умовою забезпеч безперервності вир-ва. Окрім того, об'єктом фін віднос на підпрі є всі грош надходж та нагромадження, тобто фін ресурси підпр.       Суб'єктами фін віднос підпр виступ держ, саме підпр, його робітники та службовці, власники та акціонери (учасники), інвестори, фіново-банк установи, інші підпр та інші контрагенти. При цьому всі фін віднос підпр можна згрупувати на зовн та внутр.       Сфера зовн фін віднос підпр включає віднос:

 між підпрм і державою - з приводу перерозподілу власних фін ресурсів в рамках законодавства про оподаткув, соцго страх, формув загальнодерж цільових та позабюджних фондів; з приводу використ наданих держ фондів грош коштів, викон-я держ інвестиційних програм ;

 між підпрм і його акціонерами- з приводу використ отриманого прибутку, нарахування та виплати дивідендів, реінвест прибутку, напрямків вкладення капіталу ;

 між підпрм і його постачальниками та покупцями - з приводу викон-я господарських договорів та зобов'язань, реаліз продукції (робіт, послуг), отримання виручки, здійсн платіжних розрахунків ;

 між підпрм і фіново-кредитними установами - з приводу обслуговування своїх платежів, отримання та повернення кредитів, сплати процентів за корист-я ними, депозитарної діяльн, страх платежів та отримання страх відшкодувань у разі настання страх випадку, інвестиційних вкладень і отримання дох по ним .       Сист внутр фін віднос підпр включає наступні віднос:

 між підпрм і його засновниками (власниками)- з приводу формув Статут капіталу, його використ, отримання частини прибутку на вкладений капітал, напрямків виробничого та іншого вкладення фін ресурсів підпр ;

 між підпрм і його структурними підрозділами— з приводу розподілу фін ресурсів на фінасув формув необоротних і оборотних активів;

 усередині самого підпр - з приводу розподілу прибутку, що залишається в його розпорядженні, напрямків його використ;

 між підпрм і його працівниками - з приводу формув фонду оплати праці, матеріального заохочення та стимул-я, використ частини фін ресурсів на виплату матеріальної допомоги, фінасув соц-культурних заходів .       В умовах ринку з'явились принципово нова група фін віднос. А саме:

 віднос, що пов'язані з банкрутством підпр та призупиненням його поточних платежів;

 віднос, що виник при злитті та поглинанні, а також розподілі самого підпр.       Необх підкреслити, що фін віднос на підпрі мають суперечливий характер. А саме, кожний їх суб'єкт прагне отримати якомога більше від розподілу фін ресурсів, що можливе тільки за рах інш суб'єктів. Для вирішення цього протиріччя необх збалансування інтересів суб'єктів фін віднос на базі збіл-я дох та оптимізації розподілу фін ресурсів, ефективного їх використ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]