Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

108.Визначте бюдж за його ек змістом, формою і матер втіленням. Відмінності бюдж від інш фін категор

За ек змістом бюдж являє собою сук-ть грош віднос між державою, з одного боку, і юридичними та фізичними особами, з іншого боку, з приводу формув і використ централізованого фонду грош коштів, призначеного для забезпеч викон-я державою її ф-й. За формою прояву бюдж є основним фіновим планом, в якому відображається діяльн держ та місцевих органів влади й управл. Як фін план бюдж являє собою баланс дох і видатків. За матер змістом бюдж являє собою централізований грош фонд держ. Обсяг бюджу — це річна сума коштів, що проходять через цей фонд. Специфічними ознаками бюджних віднос є їх перерозподільний, усеохоплюючий та законодавчо регламентований характер. Перерозподільний характер полягає у перерозподілі через бюдж дох юр і фіз осіб. Бюджний перерозподіл здійсн між галузями екіки і соцї сфери, між окремими регіонами та між соціальними верствами насел-я. При цьому саме бюдж завдяки розгалуженій бюджй систі, що охоплює усі регіональні формув та населені пункти, є основним інструментом перерозподілу і реаліз на цій основі екічної, фін та соцї політики. Усеохоплюючий характер бюджних віднос виявляється у тому, що вони охоплюють абсолютно всіх. При цьому, як правило, бюдж віднос мають двосторонній характер — платежі до бюджу та асигнування з нього. Оскільки на цій основі здійсн перерозподіл дох, то взаємовіднос з бюджом є ключовими інструментами фін регулюв діяльн суспільства. Бюдж віднос регламентуються у законодавчій формі (відповідними законами про побудову бюджу і бюджної сист, в яких визнач склад дох і видатків бюджу, склад бюджної сист і принципи її побудови; законами, що регламентують формув дох і фінасув видатків; по-третє, на основі прийняття щорічних законів про бюдж на поточний рік, в якому затверджується обсяг дох і видатків бюджу поточ року, джерела їх формув і напрями фінасув, стан бюджу.

109.Дайте визнач-я бюджу як екічної категорії. Місце бюджу у розподілі ввп і шляхи його впливу на цей розподіл.

Як екічна категорія бюдж являє собою екон віднос, що виник у розподільчому процесі і пов’язані з формувм і використм централізованого фонду грош коштів в процесі розподілу та перерозподілу ВВП.

Сутн бюджу як екічної категорії реалізується через розподільну (перерозподільну) і контрольну ф-ї. Завдяки розподільній ф-ї відбув концентрація грош коштів у руках держ і їх використ з метою задоволення загальносусп потреб. Зміст розподільної ф-ї бюджу визнач процесами перерозподілу фін ресурсів між різними підрозділами сусп вир-ва. Бюдж в основному відображає вторин перерозподіл, тобто після первинного розподілу ВВПна основні його складові здійсн вторин перерозподіл за допомогою под і надання за рах бюджу громадянам сусп благ і послуг. До таких благ належ оборона країни, нац безпека й правопорядок, благоустрій, захист довкілля, освіта, охорона здоров’я, наука, культура . Жодна інша ланка фін сист не здійснює такого різноманітного і багаторівневого перерозподілу коштів, як бюдж. Сфера дії розподільної ф-ї бюджу визнач тим, що у віднос з бюджом вступають майже всі учасники сусп вир-ва.

Контрольна ф-ї дає змогу дізнатися, наскільки своєчасно і повно фін ресурси надходять у розпорядження держ, як фактично склад пропорції в розподілі бюджних коштів, чи ефективно вони використ. Основу контрольної ф-ї становить рух бюджних ресурсів, який відображається у відповідних показниках бюджних надходжень і видатків. Специфіка контрольної ф-ї бюджу полягає в тому, що бюдж об’єктивно — через формув і використ фонду грош коштів держ — відображає екон процеси, які відбуваються в структурних ланках екіки.

Належне викон-я своїх ф-й зумовлює вирішення передбач завдань у процесі формув бюджу, зокрема таких, як: визнач-я реальних обсягів його дох, встановлення оптимальної структури видатків бюджу на основі забезпеч максимального зрост ВВП та збалансування бюджу у всіх ланках бюджної сист держ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]