Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

34.Ввзаємозв’язок фін ринку зі сферами і ланками фін сист? Його місце в розподільних процесах.

Фін ринок є важливою складовою фін та екічної сист. З одного боку, це елемент насамперед фін сист, який займає в ній особливе місце. По-перше, він являє собою своєрідну надбудову, через яку координується діяльн усієї фін сист. По-друге, це сполучна сфера, через яку здійсн рух фін ресурсів. Тобто, якщо фін суб’єктів госп вик роль двигуна, а держ фін — ф-ї сист керування, то фін ринок можна порівняти з трансмісією. З іншого боку, фін ринок поряд з ринками праці, товар та послуг, засобів вир-ва і технологій, духовних благ є надзвичайно важливою складовою ринкової екіки, її визначальним елементом, без якого не може працювати весь механізм. Усе починається з фін забезпеч діяльн суб’єктів госп. Сутн віднос у сфері фін ринку полягає в купівлі-продажу фін ресурсів. Їх ціною є плата за корист-я ресурсами, насамперед у вигляді процента. Фін ринок поділяється на дві ланки: ринок грошей і ринок капіталів.

Ринок грошей — це сфера, де можна їх купити. Його функціон-я забезпечується насамперед кредю систою — сукупністю кред установ, які здійснюють концентрацію тимчасово вільних грош коштів та їх надання в кредит. Кредитна сист склад з двох частин: банківської сист і небанк кред установ (банк спілки, ломбарди, каси взаємодопомоги та ін.)

Ринок капіталів — це сфера торгівлі не тільки грошима, а й правом власності. Інструментом ринку капіталів є спеціальні ц.п. — акції. Крім того, до ринку капіталів належ середньо- та довгострокові банк зобов’язання. Акції та інші ц.п., що не дають права власності, у тому числі ті, що випускаються державою, формують ринок цінних паперів. За його допомогою здійсн швидкий і ефективний перерозподіл ресурсів між окремими суб’єктами госп, галузями, регіонами і країнами. За своєю суттю фін ринок - це механізм перерозподілу фін ресурсів між окремими суб’єктами підприємницької діяльн, державою і насел-ям, між учасниками бюдж процесу, деякими міжнародними фіновими інститутами.

35.Фін методи впливу на соц-екон перерозподіл, склад і характер.

Фін являють собою розподільні й перерозподільні віднос. Існ два методи розподілу дох: сальдовий і нормативний.

Сальдовий метод передбачає виділення підсумкового (сальдо­вого) елемента в розподілі доходу. Як правило, саме цей сальдо­вий елемент несе в собі основне стимулююче навантаження. Прибуток підпр є різницею між валовими доходами і вало­вими витратами. Якраз це стимулює зрост дох і знижен­ня витрат. Проміжні елементи розподілу за сальдовим методом визнач на основі окремих розрахунків. Ці розрахунки мо­жуть мати нормативний характер, але нормативи встановлюють­ся не до об'єкта розподілу (виручки, доходу, прибутку), а до інш показників.

Нормативний метод розподілу полягає в тому, що всі елемен­ти розподілу визнач за нормативами, які встановлюються стосовно об'єкта розподілу. Нормативним є розподіл прибутку при його оподаткуванні. Ставка податку на прибуток поділяє йо­го на дві частини: перша вноситься до бюджу держ, друга становить чистий прибуток, яким підпр розпоряджається самостійно.

При сальдовому методі головне — виділення підсумкового елемента. У ньому повинні бути закладені стимулюючі ф-ї, і вони мають реалізуватися на практиці. Якщо цього немає, то така модифікація сальдового методу не відповідає завданням фін регулюв.

При нормативному методі розподілу дуже важливо установити оптимальне співвіднош між нормативним регламентуванням та самостійністю юр і фіз осіб у витрачанні коштів.

Метод фін регулюв визнач характер дії фін механізму. Кожний метод може мати безліч модифікацій залежно від того, які елементи розподільних віднос він охоп­лює. Кожному з елементів відповідає певне цільове призначення у вигляді закріплених за ним ф-й. Таким чином, у складі фін механізму створюється набір фін інструмен­тів, з допомогою яких здійсн вплив на різні сторони сусп перерозподіл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]