Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Призначення та складові міжнародного фін ринку. Роль у розв світ екіки.

Міжнар фін ринок має три складові: міжнар ринок грошей (валют ринок); міжнар ринок кред ресурсів, міжнар ринок цінних паперів.

Ринок кред ресурсів і ринок цінних паперів у фінй літературі часто називають ринком капіталів.

Головне призначення міжнародного фін ринку полягає в забезпеченні перерозподілу між країнами акумульованих вільних фін ресурсів для сталого ек перерозподіл світ госп й одержання від цих операцій певного доходу.

Міжнар валют ринки — це купівля й продаж іноземної валюти або цінних паперів в інозй валюті на основі попиту і пропозиції. Є світ і регіональні міжнар валют ринки. Учасниками є банки, банкірські будинки, брокерські фірми, транснац корпорації. Інструментами вал операцій є банк перекази

Введення в обіг євро означає новий етап у перерозподіл сист міжнар фін у цілому і європ валютї сист зокрема.

Міжнар ринок кред ресурсів — це специфічна сфера руху коштів між країнами. Банк ресурси на міжнародному ринку рухаються на загальновідомих принципах, а саме принципах обов’язкового повернення коштів, терміновості, платності і забезпеченості. На міжнар кредит вплив такі фактори, як платіжний баланс, розмір процентної ставки, вид валюти, курс валюти, рівень рентабельності кред операцій та ін.

Ф-ї: забезпечує перерозподіл фін ресурсів; посилює процес нагромадження в рамках світ госп; прискорює процес реаліз товар (робіт, послуг) у всесвітньому масштабі.

У ролі кредиторів виступ приватні банки, фірми, страх компанії.

Залежно від суб’єкта кредитування кредити поділ на приватні, урядові й кредити міжнар фін організацій. Кредити надаються коротко-, середньо- і довготермінові. Міжнар кредити поділ також на забезпечені й банкУ міжнарй банкй діяльн з метою страх поширена практика надання синдиційованих кредитів — це кредити, що надаються двома або більше кредиторами, тобто банк синдикатами, одному позичальнику.

Міжнар ринок цінних паперів — це теж форма мобілізації капіталів з метою задоволення виробничих потреб. Спеціалізується переважно на емісії цінних паперів (первинний ринок) і їх купівлі-продажу (вторин ринок). Поряд з ринком іноз облігацій у 70-х роках ХХ ст. виник ринок єврооблігацій — облігацій у євровалютах. Найб їх випускається у доларах США.

  1. Розкрийте сегмента міжнародного фін ринку.

Залежно від здійснюваних на світовому фін ринку операцій (вал, кред або інвестиційних), ринок має відповідні сегменти: валют ринок, кредитний ринок і ринок цінних паперів. Водночас кре­дити та інвест поділяють за терміном реаліз майнових прав на ко­роткі (до одного року) і тривалі, тобто виник сегменти: ринки гро­шей та капіталів.

Валют ринок — найб за розміром сегмент світ фін ринку, на якому об'єктом купівлі-продажу є валюта, термін реаліз майнових прав на яку не перевищує року. Кредитний ринок — ринок індивідуалізованих боргових зобов'язань. Ринок цінних паперів — це сук-ть сусп віднос із приводу емісії й обертання цінних паперів, які мають похідні інструменти. На світовому ринку значну роль у забезпе­ченні міжнародної ліквідності відіграє також золото як валют і сиро­винний метал, операції з купівлі-продажу якого формують ринок золота.

Грош ринок поєднує валют ринок і короткострокові боргові зо­бов'язання. Ринок капіталів — це ринок зобов'язань з терміном понад один рік і довгострокових цінних паперів.

Кожен із сегментів має справу з певним типом фін активів, що відображає умови купівлі-продажу тимчасово вільних грошей

Світ (міжнар) фін ринок поділяється на централі­зований та децентралізований. Централізований світ фін ринок представлений валютними біржами. Його також називають біржо­вим ринком. На децентралізованому (позабіржовому) світовому ринку то­ргівля повністю децентралізована і здійсн переважно через дилінго-ві сист, міжнар телекомунікаційні сист, телефоном. На сучасному етапі спостерігається процес глобалізації централізованого фін ринку. Прикладом цього є угода про злиття лондонської та фра­нкфуртської фондових бірж. До цієї угоди приєднується також американ­ська, яка у Європі представлена через електронну біржу у Брюсселі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]