Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Сутн фін суб’єктів госп, їх ф-ї та принципи

Фін суб’єктів госп – це особлива галузь функціон-я самих фін і фін віднос з метою забезпеч процесу вир-ва. Фін суб’єктів госп – це процес формув фондів грош коштів для обслуговування виробничого процесу з метою одержання прибутку, підвищення ефективності вир-ва, забезпеч розрахунків з Держ бюджом, фіновими інститутами та іншими юридичними і фізичними особами.

Фін суб’єктів госп виражають свою сутн через такі ф-ї:

1)формув, розподіл та використ фін ресурсів для забезпеч операційної вир та інвестиційної діяльн 2)контроль за формувм та використм фін ресурсів у процесі відтворення.

Грош фонди — це частина грош коштів, які мають цільове спрямування. До грош фондів належ: статутний фонд, фонд оплати праці, резервний фонд та ін.

Організ та функціон-я фін підпр базується на відповідних принципах. До них належ: комерційний розрах, господарська та фін незалежність, фін відповідальність, матеріальна зацікавленість.

Фін віднос виник уже на стадії формув статут фонду підпр, який з екічної точки зору являє собою майно суб’єкта госп на дату його створення. Кошти, спрямовані в основні та оборотні засоби при формув статут фонду, являють собою початкові фін ресурси підпр

229.Вн та зовн фін віднос суб’єк госп.Вплив на ф діял підпр

фін віднос підпр відображ в грош потоках, які хар їх різноманітні й різнобічні взаємозв’язки.

До зовн фін віднос підпр входять:

а) віднос обміну:

взаємовіднос між суб’єктами госп, у вигляді розрахунків з постачальниками і покупцями;

б) віднос розподілу:

взаємовіднос з бюджом: платежі та асигнування;

взаємовіднос з фондами цільового призначення: внески і надходж;

взаємовіднос зі страхи компаніями: страх платежі й страх відшкодування;

взаємовіднос з банками: відкриття та ведення рахунків, зберігання коштів на депозитах, отримання і погашення кредитів, отримання і сплата процентів ;

взаємовіднос з інституціями фін ринку: розміщ-я власних цінних паперів та інвест тимчасово вільних коштів;

взаємовіднос з галузевими і корпоративними органами: внески у централізовані фонди і надходж з них.

Внутр фін віднос підпр мають розподільний характер і включають:

розподіл доходу і формув прибутку;

розподіл чистого прибутку та його використ;

формув та використ амортизаційних відрахувань;

утворення та використ фондів підпр.

В основу організації фін підпр покладено комерційний розрах. За ринкової екіки господарський механізм самоперерозподіл базується на таких основних принципах: саморегулюв, самоокупність та

самофінасув. Цим принципам відповідає комерційний розрах, тобто метод ведення госп, що полягає в постійному порівнюванні (у грошму вираженні) витрат та резів діяльн. Його метою є одержання максимального прибутку за мінімальних витрат капіталу та

мінімально можливого ризику. Питання про те, що виробляти, як виробляти, для кого виробляти, за ринкових умов для підпр визнач основним орієнтиром — прибутком.

Комерційний розрах справляє значний вплив на організацію фін підпр. Він передбачає, що фін віднос підпр регламентуються державою в основному еки методами — з допомогою важелів відповідної податк, амортизаційної, валютї, протекціоністської політики. Збитки (в тім числі втрачена вигода), що їх зазнало підпр внаслідок викон-я вказівок держ органів та посадових осіб, які суперечать чинному законодавству, повинні бути відшкодовані відповідними органами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]