Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Сутн та необх-ть застос-я секвестру бюджу. До яких статей Держ бюджу у застосовується секвестр?

Секвестр бюджу - це рез перегляду бюджних статей у бік скорочення видаткової частини внаслідок оперативно виявленого невикон-я плану по прибутковій частині. Необх-ть секвестру видатків пов'язана, з одного боку, із невикон-ям планів мобілізації дох та суттєвим скороченням надходжень дохідних джерел бюджу, а з іншого — перевищенням граничного рівня дефіциту

Особливістю секвестру є те, що пропорційному скорочення піддаються не всі витратні статті, а тільки незахищені. Захищені статті витрат - це ті витр, які апріорі необхідні для здійсн компанією своєї діяльн та викон-я договірних зобов'язань, тобто тих платежів, які обов’язк незалежно від рівня активності діяльн компанії. Так, до захищених витрат можна віднести оплату под, зборів, мита та інш обов'язкових платежів, орендну плату, оплату послуг телефонного, стільникового зв'язків, послуг каналів зв'язку, оплату охоронних послуг і т. д. Необх здійснити сортування бюджних статей, враховуючи штрафні санкції договірних зобов'язань, критичність отримання послуг або ресурсів від постачальника, максимально можливі відстрочки щодо здійсн оплати. Тобто спочатку слід скоротити витр за незахищеними статтями бюджу, далі по захищених статтях нижчого рівня ієрархії і т. д.

Особливо зауважу, що секвестр не панацея для вирішення всіх проблем, що виникли або касових розривів у компанії і, зрозуміло, він є далеко не найбільш оптимальним інструментом фін управл. Замість нього можна застосувати пошук додаткових джерел покриття дефіциту за рах залучення короткострокових кредитів, продажу частини активів, оптимізації роботи з дебіторсько-кредиторською заборгованістю і т. д. Завдання пошуку альтернативних джерел покриття дефіциту бюджу покладається, перш за все, на бюджний комітет.

141.У якому випадку вводиться секвестр бюджу? мета? Захищені статті Держ бюджу У Секвестр бюджу - це рез перегляду бюджних статей у бік скорочення видаткової частини внаслідок оперативно виявленого невикон-я плану по прибутковій частині. Необх-ть секвестру видатків пов'язана, з одного боку, із невикон-ям планів мобілізації дох та суттєвим скороченням надходжень дохідних джерел бюджу, а з іншого — перевищенням граничного рівня дефіциту. Секвестр бюджу полягає у пропорційному зниженні бюджних видатків за всіма статтями бюджу протягом часу, який залишився до закінчення поточ бюдж року. Не підлягають секвестру захищені статті бюджу, перелік яких в У затверджує Верховна Рада У у законі про Держ бюдж У на поточний бюджний рік. перелік захищених статей видатків загального фонду Держ бюджу У за ек структурою видатків: - оплата праці працівників бюджних установ; - нарахування на заробітну плату; - придбання медикаментів та перев'язувальних матеріалів; - забезпеч продуктами харчування; - оплата комунальних послуг та енергоносіїв; - обслуговування держ боргу;

поточні трансферти населенню; - поточні трансферти місцевим бюджам.

142.Держ кредит: роль Відмінності між держ і банк кредитом

Держ кредит — важлива складова держ фін. Призначення держ кредиту полягає у забезпеченні держ грошовими коштами, необхідними їй для викон-я екічних, соц і політичних ф-й.

Держ кредит(ДК)- сук-ть екічних віднос, що виник між державою(як кредитором так і позичальником) і фізичною, юридичною особами, урядами інш країн, міжнародними фіново-кредитними установами та організми щодо залучення та використ тимчасово вільних кред ресурсів. ДК за джерелами формув ресурсів:внутр та зовн кредити, що призводить до формув внутрішнього та зовнішнього держ боргу між ДК та банк кредитом, як класичною формою кред віднос, існ суттєві відмінності. Банк позиковий фонд використовується для кредитування підпр з метою забезпеч безперебійності процесу розширеного відтворення і підвищення його ефективності.Кредити можуть одержувати й приватні особи. Відмітною рисою банківського кредитування суб’єктів госп є продуктивне використ позичкового фонду (або з метою перерозподіл соцї інфраструктури виробничих колективів). Використ кред ресурсів як капіталу створює умови для погашення кредиту і виплати процентів за рах збіл-я вартості додаткового продукту. Коли ж мова йде проДК, то отримані через державну позику кошти надходять у розпорядження органів державної влади, перетворюючись в їх додаткові фін ресурси. Вони використ, як правило, на покриття бюдж дефіциту. Джерелом погашення держ позик і виплати процентів за ними виступ кошти бюджу.

143.Сутн держ кредиту як фін категорії. Що спільного і в чому відмінності між держ і банк кредитом? Держ кредит(ДК)- сук-ть екічних віднос, що виник між державою(як кредитором так і позичальником) і фізичною, юридичною особами, урядами інш країн, міжнародними фіново-кредитними установами та організми щодо залучення та використ тимчасово вільних кред ресурсів. ДК може мати дві форми: ощадна справа і держ позики.Ощадна справа належить доДК , якщо залучені кошти спрямовуються в дох бюджу. Держ позики є основною формоюДК. Як екічна категорія ДК поєднує в собі фін та банк віднос. Як ланка фін сист він обслуговує формув і використ централіз грош фондів держ. ДК як фін категорія виконує три ф-ї: розподільну, регулювальну і контрольну. Через розподільну ф-ю ДК забезпечується формув централіз грош фондів держ або їх використ на принципах строковості, платності і повернення. Сутн регулювальної ф-ї ДК виявляється у вступі в банк віднос, держ вплив на стан грош обігу, рівень процентних ставок на ринку грошей і капіталів, на вир-во і зайнятість. Контрольна ф-ї ДК охоплює рух вартості в двосторонньому порядку, оскільки передбачає повернення і відшкодування отриманих коштів;здійсн не тільки фіновими структурами, а й кредитними установами. Разом з тим між ДК та банк кредитом, як класичною формою кред віднос, існ суттєві відмінності. Банк позиковий фонд використовується для кредитування підпр з метою забезпеч безперебійності процесу розширеного відтворення і підвищення його ефективності.Кредити можуть одержувати й приватні особи. Відмітною рисою банківського кредитування суб’єктів госп є продуктивне використ позичкового фонду (або з метою перерозподіл соцї інфраструктури виробничих колективів). Використ кред ресурсів як капіталу створює умови для погашення кредиту і виплати процентів за рах збіл-я вартості додаткового продукту. Коли ж мова йде проДК, то отримані через державну позику кошти надходять у розпорядження органів державної влади, перетворюючись в їх додаткові фін ресурси. Вони використ, як правило, на покриття бюдж дефіциту. Джерелом погашення держ позик і виплати процентів за ними виступ кошти бюджу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]