Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Сутн «фін».Відмін, зв’язок між фін і ціна та кредит.

Фін -сук-ть грош віднос, пов’язаних з формув, мобілізацією і розміщ фін ресурсів та з обміном, розподілом і перерозпод вартості створ на основі їх використ ВВП, а за певних умов і нац багатства. Видима сторона фінів проявляється у грошових потоках, які рухаються між суб'єктами фінових відносин. Ці потоки — їх характер і форми, спрямованість і обсяги — виступ предметом практичної діял-ті. Прихована сторона фінів пов'язана з тим, що відображають ті чи інші грошові потоки, а саме — рух вартості створеного у суспільстві валового внутрішнього продукту, тобто обмінні й розподільні відносини. Умовою існув-я фін є наявн грошей. Гр не= фінам

"ціна" - ек інструмент, завдяки якому вартість ВВП набуває грошового виразу та стає об'єктом розподілу Фін мають більш широкий діапазон розподілу, ніж ціна. Вони забезпеч не лише первинний розподіл вартості ВВП на рівні вироб структури, а й подальший перерозподіл через бюджну систу. Ціни можуть регулюватися за допом дотацій і виплат із бюджу різниці в цінах. Держ, використовуючи різноманітні фін важелі вплив на рівень цін. Зокрема, введення нових под або зміна існуючих ставок може призвести до зменш чи збільш абсолютної величини ціни. А через норми амортиз, відрах-я в держ ціл фонди держ може змін структуру ціни. Фін та кредит. Спільним для фін і кредиту є те, що вони використов в кругообігу коштів і сприяють підвищ ефективності виробн. При нестачі фінан ресурсів під-во залучає банк ресурси, а при надлишку фін ресурсів під-во може тимчасово вільні кошти надавати в кредит іншій установі (банку, під-ву). Відмінності: рух вартості для фінансових відносин – односторонній (безповоротна основа), а для кредиту – двосторонній рух (оскільки на основі платності, строковості, поверненості і забезпеченості). Кредитний перерозподіл вартості пов’язаний з переміщенням грошових коштів між суб’єктами розподільного процесу. Фінанси функціонують і в рамках господарського суб’єкту. До того ж за допомогою фінансів здійсн розподіл і перерозподіл ВВП, а кредит діє лише на стадії перерозподілу тимчасово вільних фін ресурсів.

8. Сутн «фін». Відмінності та взаємозв’язок між фін і з\п.

Фін -сук-ть грош віднос, пов’язаних з формув, мобілізацією і розміщ фін ресурсів та з обміном, розподілом і перерозпод вартості створ на основі їх використ ВВП, а за певних умов і нац багатства. Видима сторона фінів проявляється у грошових потоках, які рухаються між суб'єктами фінових відносин. Ці потоки — їх характер і форми, спрямованість і обсяги — виступ предметом практичної діял-ті. Прихована сторона фінів пов'язана з тим, що відображають ті чи інші грошові потоки, а саме — рух вартості створеного у суспільстві валового внутрішнього продукту, тобто обмінні й розподільні відносини. Умовою існув-я фінів є наявність грошей. Гр не= фінам.

Фін і з\п. 3П" - необхідна для формування доходів конкретних робітників. Вона є складовою частиною загальної сис-ми розподілу. Вона функціонує разом з фінансами і створює умови для наступного задоволення потреб. На відміну від фінансів, 3/П пов'язана з грошовими потоками, що надходять у власність відповідних осіб і вик-ся для задоволення особистих потреб. Фін ресурси знаходяться у розпорядженні суб'єктів госп-ня і дер-ви і використов-ся для задоволення сусп. потреб. Взаємозв'язок фін і з\п проявляється у тому, що держ регул величину з\п через под, створюючи загальнодерж фонди фін ресурсів. Одночасно держ за допом дотацій, субсидій, субвенцій може стимул перерозподіл окремих видів діял. Разом з тим, з\п є лише частиною вартісного розподілу ВВП, яка стосується саме фонду оплати праці. З\п пов’язана з таким фактором вироб як роб сила, а фін вплив на використ всіх факторів вироб(предмети праці,знаряддя праці)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]