Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Охарактер. Под ставки, наведіть конкретні приклади.

Под ставка — це законодавчо встановлений розмір податку на одиницю оподаткув. Підходи до встановлення под ставок: універсальний (встановлюється єдина для всіх платників ставка) і диференційований(кілька; Диференціація ставок може відбуватись у напрямах.— відповідно до платників, коли для більшості платників виділяється основна ставка,і знижені й підвищені ставки для окремих платників. — відповідно до різних характеристик і оцінок об’єкта оподаткув.

Установлення под ставок є найважливішою і найскладнішою проблемою оподаткув. Саме недосконалість ставок може порушити як фіскальну значущість, так і регулюючу дію того чи іншого податку. Установлення ставок под може базуватись на емпіричному методі й екіко-математичному моделюванні.ВИДИ:

Тверді ставки встановлюються в грошму виразі на одиницю оподаткув в натуральному обчисленні. Вони можуть бути двох видів: фіксовані — установлені в конкретних сумах, відносні — визначені відносно певної величини (наприклад, у процентах до мінімальної заробітної плати). Приклад — ставки земел податку.

Процентні ставки встановлюються тільки щодо об’єкта оподаткув, який має грош вираз (адже сума податку має тільки грош вираз, за винятком натуральних под). Вони поділ на три види: пропорційні, прогресивні й регресивні.

Пропорційні — це єдині ставки, що не залеж від розміру об’єкта оподаткув. Вони спрощують податкову роботу, найбільшою мірою відповідають принципу рівності платників. Приклад — ставка податку з дох фіз осіб.

Прогресивні — це такі ставки, розмір яких зростає в міру збіл-я обсягів об’єкта оподаткув. Приклад — ставки прибуткового податку з громадян, який діяв до 2003 року.

Регресивні, зменшуються в міру зрост об’єкта оподаткув. Вони необхідні тоді, коли держ намагається стимул подібне зрост.

96.97.Под пільги, їх види та регулююч вплив.

Под пільги — це звільнення від под згідно з чинним законодавством. Форми надання:– встановлення мінімуму, який не оподатковується;– вилучення з оподаткув певних елементів об’єкта оподаткув;– звільнення від оподаткув окремих осіб

– зменшення ставок;– застос-я цільових пільг,

поділ на основі віднесення пільг на прибуток або витр платника, впливу на елементи под механізму: 1)Вилучення (відрах-я) – вид податк пільги, при якій відбув вилучення окремих складових частин із загальної бази оподаткув з метою її зменшення. Механізм надання такого виду пільг безпосер проектується на об’єкт оподаткув, який зменшується. Подібні зменшення можна класифікувати наступним чином:– за видами платників: повні (надаються всім платникам) або часткові (надаються визначеним категоріям платників);– за термінами дії: постійні (які діють постійно протягом тривалого часу) або тимчасові (які діють протягом визначеного заздалегідь, обмеженого періоду);– за видами об’єкта: майнові (відрах-я визначеної частини майна, що оподатковується) та прибуткові відрах-я (застосовуються до частини прибутку платника);– за видами діяльн.

2(Знижка – це вид податк пільги, яка зменшує податкову базу або суму податку на визначені розміри. Величина цієї знижки визнач сумою витрат платника, які законодавчо виводяться з-під оподаткув шляхом зменшення на еквівалентну величину податк бази. Шляхом надання такого виду пільг держ стимулює перерозподіл пріоритетних для суспільства напрямів діяльн господар суб’єктів. Виділяються такі види знижок:– лімітовані, розмір яких прямо обмежений;– нелімітовані, при яких підсумкова база оподаткув може зменшуватися на всю суму витрат платника под.

3)Под кредит – вид пільг, при якому звільнення стосується загальної суми под платежу, нарахованого для сплати. За формами надання:– зниження ставки податку;

– скорочення оподатковуваної суми;– перенесення терміну сплати або сплата податку частинами;

– повернення раніше сплаченого податку ;– зарахування раніше сплаченого податку в рах майбутніх платежів.

В У под кредит застосовується у вигляді перенесення терміну сплати под платежу суб’єкта госп до бюджу відповідного рівня, наданого органом податк служби у формі кредї угоди, за умови використ платником под звільнених коштів на законодавчо визначені цілі. Под пільги є дієвим інструментом реаліз регулюючої (стимул) ф-ї податк політики держ, який застосовується урядами з метою стимул-я накопичення капіталу, інвестиційної активності, інноваційної діяльн, підвищення конкурентоспроможності національної продукції, перерозподіл окремих галузей екіки, розширення експорту, збіл-я зайнятості

Надання под пільг без їх систного обґрунтування призводить до: викривлення конкурентного середовища, збереження неефективних та неприбуткових суб’єктів у структурі народного госп, отримання збитків, пов’язаних із демпінговою політикою, нерівномірний розподіл под тягаря Використовуючи под пільги, держ регул певні екон процеси і забезпечує соціальний захист окремих видів діяльн та груп насел-я.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]