Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

110.Бюдж як основний фін план держ. Показники стану

Правова характер бюджу пов'язана з розглядом його як фін плану, що являє собою розпис дох і видатків основного централізованого фонду грош коштів держ. Він відображає загальнодерж потреби в грош коштах, джерела їх формув, розподіл і перерозподіл. Саме Держ бюдж насамперед характер екічну й соціальну політику держ. Бюдж як фін план відіграє дуже важливу роль у діяльн держ. Він визнач можливості і пріоритети держ, її роль і форми реаліз закріплених за нею ф-й. Це документ, що спрямовує діяльн держ, робить її конкретною і фіново забезпеченою. Особливістю держ бюджу як основного плану держ є те, що він єдиний має силу зак.

Стан бюджу як фін плану характер. 3 показниками:

1)Урівноваженість дох і видатків є найбільш природним та доцільним станом, що випливає зі схеми фін діяльн держ: дох - видатки. При цьому фін рез діяльн держ не визнач, адже, з одного боку, держ має збирати стільки дох, скільки їй потрібно для забезпеч видатків бюджу, а з іншого — вона може профінувати стільки видатків, скільки збирає дох.

2)Перевищення дох над видатками загалом відображає стабільну фін ситуацію, хоча і не є метою діяльн держ. Перевищення дох над видатками (позитивне сальдо балансу, тобто профіцит) вважається позитивним явищем. Воно відображує стабільну фін ситуацію у державі. Основною метою затвердження запланованого перевищення дох над видатками є погашення певних обсягів боргових зобов´язань держ. Водночас перевищення дох над видатками може використовуватися на фінасув заходів, непередбач видатками бюджу у поточному році. Обсяг фактично отриманого перевищення дох над видатками бюджу переходить у дох наступного року.

3)Перевищення видатків над доходами, тобто бюджний дефіцит, є найбільш складним явищем. Насамперед, дефіцит зовсім не означає незбалансованості бюджу, адже це перевищення видатків тільки над постійними доходами бюджу. Крім того, дефіцит бюджу треба оцінювати з позицій як окремо держ, так і фін сист у цілому. Для держ це завжди небажане і досить часто негативне явище.

111.Обгрунт, в чому полягає необх-ть і призначення бюджу.

Бюдж являє собою екон віднос між державою, з одного боку, і юридичними та фізичними особами, з іншого боку, з приводу розподілу і перерозподілу ВВП (частково і національного багатства) з метою формув і використ бюдж фонду, призначеного для забезпеч викон-я державою її ф-й.

У сучасних умовах бюдж — це складне екон і багатогранне явище, без якого не може існувати жодна держ. Об’єктивна необх-ть бюджу зумовлена діяльн держ, необхідністю перерозподілу ВВП між сферами діяльн, територіями країни внаслідок нерівномірності їхнього перерозподіл, між окремими верствами насел-я для забезпеч найбільш вразливих його категорій фіновими ресурсами.

Б. являє собою основну екічну форму планомірного утворення і використ централізованого фонду фін ресурсів для забезпеч соц-ек перерозподіл суспільства. Бюдж служить сферою зіткнення екіки і політики та невід’ємною складовою соц-ек перерозподіл суспільства. У бюджі сконцентровані інтереси держ, суб’єктів госп та насел-я. Тому головне призначення бюджу полягає у зрівноваженні інтересів усіх суб’єктів суспільства. Відповідно до визначеної фін політики за допомогою бюджу відбув розподіл і перерозподіл ВВПза підрозділами вир-ва, галузями екіки, адміністративно-територіальними одиницями суспільства та верствами насел-я. Звідси можна зробити висновки про специфічне сусп призначення бюджу — забезпечити розподіл і перерозподіл ВВПміж галузями екіки, верствами насел-я й територіями з метою підвищення ефективності екіки та добробуту громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]