Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Сутн та методи фін планув і прогнозування.

Фін планув являє собою процес розроблення і затвердження фін планів як засобу збалансування фін потреб і можливостей. Фін план того чи іншого суб’єкта відображає його фін діяльн, тобто про­цес формув дох і здійсн витрат. У фін плануванні використовується балансовий метод.( для кожної статті витрат зазначаються конкретні джерела покриття.) Суть нормативного способу полягає в тім, що на основі встановлених фін норм та техніко-екічних нормативів розраховується потреба суб'єкта підприємницької діяльн у фін ресурсах та визнач джерела цих ресурсів. За використ розрахунково-аналітичного методу планові показники розраховуються на підставі аналізу фактичних фін показників, які беруться за базу, та їх зміни в плановому періоді.

Прогноз же по самій своїй суті має альтернативний, варіантний зміст. Розробка прогнозів грунтується на прогностичних методах, а планув спирається на більш строгі і точні методи балансових та інш розрахунків. Мета фін прогнозування- оптимізація розподілу і використ сусп продукту, а в кінцевому підсумку – підвищення ефективності вир-во.

Групи методів прогнозування: суб’єктивні (експертні) методи визнач-я прогнозних показників; каузальне прогнозування; методи екстраполяції.

Каузальний (причинний) метод прогнозування побудований на визначенні майбутніх планових показників на основі оцінки причинно-наслідкових зв’язків з іншими показниками. Наприклад, прогнозний обсяг дебіторської заборгованості визнач на основі даних про строки оплати готової продукції; прогноз вир-во робиться виходячи з інформації про обсяги реаліз, прогнозна величина затрат — від обсягів вир-во .

екстраполяція — поширення кількісних (статистичних) висновків щодо існуючих тенденцій, одержаних у резі вивчення впливу минулих подій на майбутні (прогнозні) періоди.

Методи екстраполяції використовують за відносно стабільного перерозподіл підпр (чи окремих показників його діяльн) або за наявності сезонних чи циклічних коливань з чітко вираженим трендом. Під трендом (від англ. trend — напрям, тенденція) розуміють тривалу тенденцію зміни екічних показників в ек прогнозуванні.

До основних методологічних прийомів, що використ за суб’єктивного методу прогнозування, належ такі: індивід опитування; мозкова атака; розробка сценаріїв.

  1. Обгрунт, чому фін планув і прогнозування посідають центр місце у фін менеджі.

Фін планув являє собою процес розроблення і затвердження фін планів як засобу збалансування фін потреб і можливостей. Фін план того чи іншого суб’єкта відображає його фін діяльн, тобто про­цес формув дох і здійсн витрат. Першим завданням за послідовністю і значущістю є визнач-я реальних обсягів дох. Другим важливим завданням фін планув є оптимізація витрат. Третім завданням є збалансування дох і видатків. Фін план і за формою, і за змістом є балансом дох та видатків. Зміст координуючої ролі плану полягає у наявності добре деталізованих і взаємопов'язаних цільових установок, що дисциплінують оперативну перспективну діяльн підпр.

Фін прогнозування допомагає визначити імовірний обсяг реаліз, собівартість продукції загалом і по важливих статтях, потребу в джерелах фінасув, грош потоки . Прогнозування, як один із методів управл не повинен зводитися тільки до розрахунку орієнтирів, що мають кількісне вираження. Під ним також потрібно розуміти метод пошуку оптимальних дій для підпр. У цьому значенні прогнозування тісно пов’язано з перспективним аналізом, оскільки остаточний варіант дій вибирається після розгляду та приймається після порівняльного аналізу різних варіантів, зокрема і альтернативних.

Мета фін прогнозування - оптимізація розподілу і використ сусп продукту, а в кінцевому підсумку – підвищення ефективності вир-во.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]