Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Інструменти фін ринку, їх склад і характер.

Виконуючи операції на фін ринку, його учасники вибирають відповідні фін інструменти — фін документи, що обертаються на ринку, мають грош вартість і за допомогою яких здійснюються операції на фін ринку.За о видами фін ринків:

1) і ринку позичкових капіталів (гр і розрахункові документи, які обертаються на грошму ринку)2)і. ринку цінних паперів (різноманітні ц.п., що обертаються на ньому ринку)

3) і. валют ринку (іноземна валюту, розрахункові валюті документи, а також окремі види цінних паперів, які обслуговують цей ринок).4) і. страх ринку (страх послуги, розрахункові документи та окремі види цінних паперів).

5) і.Ринок золота (срібла, платини) та дорогоцінного каміння (вказані види цінних металів та каменів, які купуються з метою формув фін резервів і тезаврації, а також розрахункові ц.п.).

6)і. ринку нерухомості відносять ц.п. та документи, що засвідчують право власності на нерухомості.

За термінами обігу: - Короткострокові (з періодом обігу до року). -Довгострокові з періодом обігу більше року).

За характером фін зобов'язань 1) наступні фін зобов 'язання за якими не виник (інструменти без наступних фін зобов'язань).

2)Боргові характеризуючи банк віднос між їх покупцем і продавцем, зобов'язують боржника погасити в передбачені терміни їх номінальну вартість і заплатити додаткову винагороду у формі відсотка (якщо вона не входить до складу номінальної вартості боргового фін інструменту, який погашається).3) Дольові (пайові) підтверджують право їх власника на частку (пай у статутному фонді їх емітента) і на отримання відповідного доходу (у формі дивіденду, відсотка і Залежно від пріоритетної значимості розрізняють:

- Первинні (першого порядку)- Вторинні або деривативи

Залежно від складу первинних фін інструментів деривативи поділ на фондові, валют, страх, товар ні і т. п. Основними видами деривативів є опціони, свопи, ф'ючерсні і форвардні

За гарантованістю рівня дохідності:

з фіксованим доходом. (привілейовані акції)

з невпзначеним доходом. (прості акції)

- За рівнем ризику виділяють:

- Безризикові фін інструменти (держ короткострокові ц.п., короткострокові депозитні сертифікати надійних банків )

- Фін інструменти з низьким рівнем ризику (короткострокові боргові фін інструменти, що обслуговують ринок грошей )

- Фін інструменти з помірним рівнем ризику.

- Фін інструменти з високим рівнем ризику.

- Фін інструменти з дуже високим рівнем ризику ("спекулятивні ") (акції "венчурних" (ризикових) підпр; облігації з високим рівнем відсотка).

211.Класиф-я фонд ринку за характером руху інструментів і за формою його організації. Суб’єкти фонд ринку.

Функціон-я ринку цінних паперів забезпечується його суб’єктами: емітентами, інвесторами, посередниками, фондовою біржою. Емітент — це юридична особа, чи уповноважений державою орган, який здійснює випуск цінних паперів в обіг. Інвестор — це юридична чи фіз особа, а в окремих випадках держ, яка, купуючи ц.п. певного емітента, вкладає (інвестує) кошти в його діяльн.

Посередники вик роль сполучної ланки між емітентом та інвестором. З одного боку, вони вик посередницькі ф-ї стосовно емітента, проводячи операції з випуску і розміщ-я цінних паперів на ринку, їх реєстрації і зберігання.

За характером руху фін інструментів фін ринок поділяється на первинний і вторин .Первинний ринок характер ринок цінних паперів, на якому здійсн первинне розміщ-я їх емісії. Це розміщ-я, як правило, організ андерайтер (інвест дилер), який самостійно або з групою інш андерайтерів купує весь (або основний) обсяг емітованих акцій, облігацій і т. п. з метою їх наступного продажу інвесторам більш дрібними партіями.

Вторин ринок характер ринок, де постійно обертаються ц.п., які раніше були продані на первинному ринку. Вторин ринок охоплює переважну частину біржового і позабіржового обороту цінних паперів. Без перерозподілиненого втор фонд ринку, який забезпечує постійну ліквідність і розподіл фін ризиків, не може ефективно існувати первинний ринок цінних паперів. Однією із основних ф-й втор ринку є встановлення реальної ринкової ціни (курсової вартості) на окремі ц.п., що відображає всю інформацію про фін стан їх емітентів і умови емісії. за формою організації фін ринки поділ на організаційні та розподільні. Прикладом організаційного ринку є біржі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]