Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

56. Бюдж право.Визначте бюдж права вищих держ органів

Бюдж право – це сук-ть правових інститутів, які містять фіново-правові норми, що регулюють віднос, які виник, змінюються і припиняються у зв’язку з бюджною діяльн.

Бюдж право - це сук-ть юр норм, що регулюють діяльн органів державної влади і управл по складанню, розгляду, затвердженню та виконанню бюджу. Бюджно-правовий статус держ і місцевих органів влади узагно становить сук-ть таких прав:

- право на власний бюдж;

- право на отримання бюджних дох;

- право на використ бюджних коштів на потреби держ;

- право розподілу бюджних дох між бюджами даної території;

- право утворення і використ в межах бюджу цільових або резервних фондів.

Місце кожного з суб’єктів у систі адміністративно-територіального поділу вплив на конкретний перелік наданих їм бюджних прав. Бюдж права органів державної влади та управл розподілені наступним чином:

Верховна Рада У як найвищий орган закон влади приймає закони, в т. ч. з фін питань, приймає Основні напрями бюджної політики на наступний бюджний період, затверджує Держ бюдж та вносить зміни до нього, здійснює контроль за викон-ям Держ бюджу, визнач перелік под і зборів, а також засади внутр і зовнішньої політики У. Президент У як глава держ створює у межах коштів, передбач Держ бюджом, для здійсн своїх повноважень консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи і служби, підписує закони, прийняті Верховною Радою, має право вето щодо прийнятих Верховною Радою законів

із наступним поверненням їх на повторний розгляд у Верховну Раду. Рахункова Палата ВР У здійснює:

- контроль за своєчасним викон-ям Держ бюджу, фінасувм загальнодерж програм,

- контроль за використм золотого запасу, запасу дорогоцінних металів та каменів;

Кабінет міністрів У організ розробку проекту зак про Держ бюдж на відповідний рік і забезпечує його викон-я; .

Міністерство фін країни як центр орган вик влади, підвідомчий КМУ- складає проект Держ бюджу;- організ викон-я Держ бюдж

Держ контрольно-ревізійна служба здійснює контроль за витрачанням коштів і матер цінностей, а також здійснює розробку пропозицій щодо усунення виявлених недоліків і порушень та запобігання їм у майбутньому.

Держ казначейство здійснює:- організацію касового викон-я Держ бюджу та контроль за цим процесом;

- управляє наявними коштами Держ бюджу

Держ под адміністрація здійснює:- контроль за дотриманням под законодавства, - розробку пропозицій щодо вдосконалення под законодавства,- формує та веде Держ реєстр платників под

Органи місц самоврядування : самостійно розробляють, затверджують і вик відповідні місц бюджи;

  1. Сутн фін політики, її складові. Типи фін політики.

Фін пол — комплекс дій і заходів, що здійснюються державою в межах наданих їй ф-й та повноважень у сфері фін діяльн суб’єктів госп та фін інституцій, громадян і безпосер держ з метою вирішення певних завдань і досягнення поставл цілей.

Складові фін політики. Фін пол розглядається у широкому і вузькому розумінні. У широкому розумінні вона відображає усі сторони функціон-я фін і охоплює монетарну (грош-кредитну) та фіскальну політики.

Монетарна пол являє собою комплекс дій та заходів у сфері грош ринку. Її механізм засновується на пропозиції грошей та їх вартості як фін ресурсів.

Фіскал пол характер дії держ щодо централізації частини виробленого ВВП та її сусп використ. Вона здійсн шляхом упровадження різноманітних методів мобілізації держ дох та розподілу цих коштів за окремими напрямами держ видатків. Саме фіскал пол становить основу фін політики у її вузькому розумінні. Водночас ця пол ширша, оскільки включає також політику у сферах фонд і страх ринків та міжнар фін. Фіскальну політику дещо умовно можна поділити за двома напрямами — на податкову і бюджну.

Важливою складовою фін політики є боргова пол держ.

Фін пол залежно від тривалості періоду, на який вона розрахована, і хар-ру завдань, що вирішуються, включає фін стратегію і тактику.

Залежно від ступеня законодавчого регламентування фін віднос, який характер. тією часткою доходу, що розподіляється і споживається відповідно до чинних законів чи адміністративних рішень, розрізняють три типи фін політики:— жорстка регламентація(полягає у тому, що переважна частина фін віднос регулться державою.);— помірна регламентація(здійсн у законодавчій формі та охоплює обмежену частину фін віднос — взаємовіднос з державою, окремі елементи взаємовіднос на кредму, фондовому, валютму та страх ринках.);— пол мінімальних обмежень.(спрямована на формув максимальної заінтересованості суб’єктів підприємницької діяльн та громадян в ефективному господарюванні.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]