Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7-30.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Білет №7

1.Принцип руху. Інерційна система відліку. Принцип відносності.

2.Квантові генератори та їх застосування.

3.Задача.Яка напруга на полюсах джерела з ерс е,коли опір зовнішньої частини кола дорівнює внутрішньому опору джерела.

1.!-------------

Інерці́йна систе́ма ві́дліку — система відліку, в якій тіло, на яке не діють жодні сили, рухається рівномірно й прямолінійно. Або це система відліку в якій прискорення тіла зумовлене тільки дією на нього сил.

Існування інерційних систем відліку постулюється в сучасному формулюванні законів Ньютона.

Система відліку, яка рухається із сталою швидкістю відносно інерційної системи, також є інерційною.

Інерційність будь-якої реальної системи відліку приблизна. Будь-яка точка, що її можна було б вибрати за початок системи координат, здійснює якийсь нерівномірний рух. Так, наприклад, для більшості задач у земних умовах можна зв'язати інерційну систему відліку з поверхнею Землі, нехтуючи обертанням планети навколо своєї осі чи навколо Сонця, проте при розгляді сил Коріоліса таку систему відліку вважати інерційною не можна. Аналогічно, при розв'язуванні задач планетарного руху, можна знехтувати обертанням Сонцянавколо центру галактики.

Загальна теорія відносності постулює, що всі фізичні закони однакові для усіх інерційних систем відліку.

При переході від однієї інерційної системи відліку до іншої справедливі перетворення Лоренца.

Системи відліку, зв'язані з тілами, що рухаються нерівномірно чи непрямолінійно, називаються неінерційними системами відліку.

Принцип відповідності — одне з положень копенгагенської інтерпретації квантової механіки, яке вимагає того, щоб при збільшенні розмірів фізичної системи її квантові властивості переходили б у класичні.

Точніше принцип відповідності формулюється як вимога до квантової теорії, щоб вона давала аналогічні класичним результатам при великих значеннях квантових чисел.

Завдяки принципу відповідності класична ньютонівська механіка, несправедлива в мікросвіті, успішно працює в макросвіті. З іншого боку, саме завдяки плавності переходу від законів квантової механіки до законів класичної механіки фізика змогла крок за кроком побудувати нову теорію, виходячи із звичних понять.

2.! --------------

Квáнтовий генерáтор - загальна назва джерел електромагнітного випромінювання, що працюють на основі вимушеного випромінювання атомів і молекул. Залежно від того, хвилі якої довжини випромінює квантовий генератор, він може називатися по різному: лазермазерразергазер.

Вперше на можливість створення квантового генератора вказав радянський фізик В. А. Фабрикант в кінці 40-х років. Перший мазер на молекулах аміаку (розчин аміаку у воді -нашатирний спирт) був зроблений в 1954 році одночасно і незалежно у Фізичному інституті Академії наук СРСР Н. Г. Басовим і А. М. Прохоровим і в Колумбійському університетіЧ. Таунсом зі співробітниками. В 1964 році за цю роботу їм була присуджена Нобелівська премія.

Сфера застосування лазерів: зв’язок (особливо космічний, адже в космосі немає поглиначів світла — хмар), світлолокація — дуже точне визначення відстані до рухомих предметів; мікрохірургія (у тому числі під час операцій на оці); промисловість (зварювання і обробка матеріалів); одержання голограм (об’ємних зображень предметів); у перспективі — здійснення керованих термоядерних реакцій та ін.

3.! -------------

Білет №8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]