Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7-30.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

1.Властивості газів. Основне рівняння молекулярно-кінетичної теорії ідеального газу.

2.Вимушені коливання. Резонанс. Автоколивання.

3.Задача. Для денного світла довжина хвилі у воді 0,46мкм. Яка довжина хвилі в повітрі?

1.Властивості природного газу

Природний газ не має кольору і запаху. Щоб можна було визначити витік по запаху, до нього перед подачею споживачам додають одорант — речовину з різким специфічним запахом. Як одорант може використовуватись етилмеркаптан або суміш природних меркаптанів. У магістральних газопроводах транспортується неодоризований газ, оскільки одорант належить до агресивних речовин, що спричиняють корозію стінок труб.

Фізико-хімічні властивості, параметри яких характеризують газ (газоконденсат) за умов пластових тисків і температури:

густина, в’язкість, вологовміст, розчинність, зворотна конденсація, критична температура і тиск, об'ємний коефіцієнт, коефіцієнт стисливості та ін.

Фізичні властивості Орієнтовні фізичні характеристики:

Густина: ρ = 0,7 кг/м³ (сухий газоподібний) або 400 кг/м³ рідкий

Температура займання: t = 650 °C

Теплота згоряння: 16 — 34 МДж/м³ (для газоподібного)

Октанове число при використанні на двигунах згоряння: 120 — 130

Ідеальний газ - це газ, в якому молекули можна вважати матеріальними точками, а силами притягання й відштовхування між молекулами можна знехтувати. У природі такого газу не існує, але близькими за властивостями можна вважати реальні розріджені гази, тиск в яких не перевищує 200 атм і які перебувають при не дуже низькій температурі, оскільки відстань за таких умов між молекулами набагато перевищує їх розміри. Нехай всередині посудини, площа стінки якої S міститься ідеальний одноманітний газ з молекулами масою m0 кожна, які хаотично рухаються зі швидкостями V.

вираз основного рівняння МКТ газів:

Основне рівняння МКТ газів дає можливість, знаючи масу молекули m0, знайти середню квадратичну швидкість   і концентрацію молекул n, розрахувати тиск, який чинить газ на стінку посудини, в якій він знаходиться. Це рівняння можна подати і в іншому вигляді, врахувавши, що  :

Поділимо і помножимо праву частину рівняння  на 2:

Основне рівняння МКТ газів підтверджує той факт, що чим більша маса молекул і їх швидкості, а також концентрація, тим більший тиск вони чинять на стінки посудини. Основне рівняння МКТ газів установлює зв'язок між легковимірюваними величинами макроскопічного параметра тиску з такими мікроскопічними параметрами, як маса однієї молекули і концентрація молекул.

2.Вимушені коливання - коливання у фізичних системах, які виникають внаслідок діяння зовнішніх змінних сил. Характер Вимушених коливань залежить від характеру діючих сил і властивостей системи. Під час діяння періодично змінної сили через деякий час (тим менший, чим більше згасання власних коливань системи) встановлюються Вимушених коливань з частотою цієї сили (у заг. випадку з деяким зсувом по фазі). Амплітуда Вимушених коливань зростає із збільшенням амплітуди діючої сили і зменшується при збільшенні її частоти. При наближенні частоти зовн. сили со до частоти власних коливань системи ?0 настає резонанс - різке зростання амплітуди А Вимушених коливань. У нелінійних системах спостерігаються специфічні явища: випередження або запізнення резонансу, поява резонансу при деяких дробових співвідношеннях частот В. к. і власних коливань тощо.

Резона́нс — явище сильного зростання амплітуди вимушеного коливання у разі, коли частота зовнішньої сили збігається з власною частотою коливань.

Автоколива́ння — коливанняамплітуда і період яких залежать від властивостей самої системи і не залежать від початкових умов, наприклад від початкового запасу енергії. Цим автоколивання відмінні від власних і вимушених коливань.

Системи, в яких можливі автоколивання, називаються автоколивальними

3.!

Білет №10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]