Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Под: сутн, ф-ї. Дайте характеристику ф-й под.

податок — це обов’язковий платіж, який надходить у бюджний фонд у визначених законом розмірах і встановлені строки. Под визнач як примусові внески окремих господарств або приватних осіб для покриття сусп витрат держ. При цьому наголошується на тому, що податк слід вважати примусові збори на користь держ або общини без будь-якого еквівалента з боку держ.

Ф-ї под як фін категорії випливають з ф-й фін.

Фіскал ф-ї спрямована на поповнення доходної частини бюджу шляхом залучення под платежів, тобто є методом централізації ВВП у бюджі на загальносуспільні потреби. Под надходж мають бути постійними і стабільними й рівномірно розподілятися за регіонами. Постійність означає, що под повинні надходити до бюджу не у вигляді разових платежів з невизначеними термінами, а рівномірно протягом бюдж року в чітко встановлені строки. Стабільність надходжень визнач високим рівнем гарантій того, що передбачені Законом про бюдж на поточний рік дох будуть отримані у повному обсязі. Рівномірність розподілу под за територією необхідна для забезпеч достатніми доходами всіх ланок бюджної сист. Регулююч характер сусп призначення под. Сутн регулюючої ф-ї полягає полягає у використанні державою под механізму (пільг, ставок), щоб зацікавити платника податку в здійсненні певної діяльн, виконанні робіт чи навпаки, зробити для нього невигідним зайняття ними (наприклад, шляхом встановлення високих под ставок). Застосовуючи под пільги, держ заохочує благодійність, захищає малозабезпечені верстви насел-я.

Оскільки регулююч ф-ї под є об’єктивним явищем, то вплив под відбув незалежно від волі держ, яка їх установлює. Разом з тим держ може свідомо використовувати їх з метою регулюв певних пропорцій у соц-ек житті суспільства. Але така цілеспрямована под пол можлива тільки завдяки об’єктивно властивій податкам регулюючій ф-ї

  1. Ф-ї под. Думка щодо стимул та стримуючої ф-й под.

До ф-й под можна віднести такі: - фіскал - под вик своє головне призначення - наповнення доходної частини бюджу, дох держ для задоволення потреб суспільства, фіскал ф-ї є важливою у характеристиці сутності податк сист, вона визнач її сусп призначення. Под надходж мають бути постійними і стабільними. Постійність означає, що под мають надходити до бюджу не у вигляді разових платежів з невизначеними термінами, а рівномірно протягом бюдж року в чітко встановлені строки. Стабільність надходжень визнач достатнім рівнем гарантій того, що дох, передбачені Законом про Держ бюдж на поточний рік, будуть отримані у повному обсязі; - регулююч - через неї здійсн регулюв державою вир-ва та спожив-я; - розподільча - її завданням є наповнення доходної частини бюджної сист країни з метою подальшого розподілу отриманих коштів для здійсн завдань і ф-й держ та муніципальних органів; - стимулююча - ця ф-ї визнач орієнтири для перерозподіл та розгортання вир діяльн. Я вважаю, що шляхом запровадження пільг окремим категоріям платників под або пільгових режимів на певних територіях держ стимулює перерозподіл певних галузей національної екіки або здійснює політику підтримки певних верств насел-я; - контролююча - за її допомогою держ регламентує фіново-господарську діяльн підпр та організацій, отримання дох громадянами, використ ними свого майна та коштів, додержання фін дисципліни .

Стримуюча підф-ї под, наприклад, може виявлятися через уведення акцизів на тютюнові вироби й алкогольні напої, що збільшують їх ціну. У резі зменшується вживання цих виробів.

-стимулююча – через дану ф-ю держ вплив на процес розширеного відтворення, стимулюючи його перерозподіл, вплив на нагромадження капіталу, держ через цю ф-ю може розширювати платоспроможний попит насел-я, може стимул інвестиційну активність і може створювати додаткові стимули до праці та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]