Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Наук принципи оподаткув.

Теорія оподаткув почала формуватись в останню третину ХVIII ст. Чи не вперше наук обґрунтовану характеристику под дали представники англ. класичної політекії А.Сміт та Д. Рікардо. Вони чітко сформулювали основні принципи оподаткув. Суть цих принципів полягає у такому:

1. Піддані держ мусять брати участь у її підтримці відповідно до своєї платіжної спроможності

2. Податок має бути чітко визначеним, а не довільним.

3. Под повинні стягуватись у найвигідніший час і найвигіднішим способом для особи, що його сплачує.

4. Кожний податок має бути так побудований, щоб він брав із кишень насел-я якомога менше понад те, що він приносить до скарбниці держ.

Принципи оподаткув можна визначити як узагні і систтизовані погляди та ідеї, пов’язані з оподаткувм. У сучй екіці домінують ідеї американських екістів, які визначають такі принципи оподаткув: Под сист повинна-

не спотворювати оптимального розміщ-я виробничих факторів на ефективних ринках;

бути справедливою; бути гнучким автоматичним стабілізатором; бути чіткою, прозорою і незмінною; забезпечувати мінімум витрат на стягнення под.

У ХVIII ст. головним напрямом було дотримання справедливості — тобто ліквідація привілеїв. Сьогодні основна увага приділяється ступеню прогресивності, або платоспроможності. Принципи оподаткув можна розділити на такі, що визначають справедливість податк сист, і такі, що визначають її ефект-ть.

Принцип платоспроможності стосується збирання надходжень бюджу і зосереджений на розподільній природі оподаткув. Цей принцип декларує, що тягар оподаткув повинен розподілятись згідно з платоспроможністю платника податку.

  1. Под пол: визнач-я, принципи побудови.

Под пол являє собою діяльн держ у сфері встановлення і стягнення под. Головними критеріями податк політики є екічна ефект-ть і соціальна справедливість.

Под пол держ є складовою частиною екічної політики, яка базується на сукупності юр актів, що встановлюють види под, зборів та обов'язкових платежів, а також порядок їх стягнення та регулюв.ПРИНЦИПИ:

1)справедливості та соцї направленості : держ встановлює таку систу оподаткув, яка враховує всі фактори діяльн юр і фіз осіб - дох і спожив-я, майно і приріст грош капіталу, ресурсну забезпеченість і віддачу вкладених коштів та ін. Кожний вид податку більш влаштовує одні верстви насел-я і настільки ж не підходить іншим. 2)соцї справедливості реалізується не через пошук і впровадження найбільш "справедливого" податку, а шляхом поступового встановлення оптимальної структури та рівня оподаткув, яка мають максимально задовольняти всі верстви насел-я, господарюючі суб'єкти. 3)рівнонапруженості: зобов'язання перед бюджом установлюються для всіх платників згідно з їхніми можливостями і резами діяльн. Саме поєднання потенційних можливостей і досягнутих резів може забезпечити рівнонапруженість.4)вигідності або екічної зацікавленості - як для держ так і для платника податку. Сутн цього принципу полягає в тому, що платник податку має отримати максимум благ чи послуг, яка б задовольняла його уяву про їх вартість.5)стабільності : под пол повинна неодмінно дотримуватися визначених на певний час орієнтирів у перерозподіл суспільства, змінсь поступово, еволюційним шляхом. Стабільність податк політики:

по-перше, дає змогу всім суб'єктам фін віднос мати сталі інтереси і виходячи з них вести перспективну фін політику.

по-друге, стабільність податк політики забезпечує високій рівень податк роботи, оскільки под служба теж повинна мати певний час на освоєння механізму стягнення податку.

Принцип екічної ефективності.: забезпеч повноти і своєчасності сплати под, максимальне виключення можливості ухилення від под, мінімальність затрат пов'язаних з обліком платників і збирання под, порівняно з надходжми від цих под.

Гнучкість податк політики. відображає регулюючу ф-ю под і характер використ под, зборів як фін інструм впливу на екон.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]