Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

237.Особлив організації і функціон-я фін підпр різних форм власності та видів діяльн. Відмінності у джерелах формув фін ресурсів підпр структур і бюджних установ.

В основі фін діяльн підпр лежить здійсн витрат і формув дох. Витр забезпся за рах фін ресурсів, які перебув у розпорядженні підпр. Підсумки фін діяльн відображ у фін резах — прибутках чи збитках. У такий спосіб формується ланцюг, що відображає механізм фін діяльн підпр: фін ресурси витр дох фін рези збіл-я (зменшення) фін ресурсів.

Фін ресурси форм за рах власних та зовн джерел. Власні ресурси концентруються у статутному фонді. Джерела утворення статут фонду залеж від форми власності:

приватна

власний капітал підприємця;

акціонерна

акціонерний капітал;

колективна (спільна)

внески засновників;

держ

асигнування з бюджу та з

централіз фондів.

Зовнми джерелами фін ресурсів підпр є кошти, що надходять з бюджу, цільових та централіз корпоративних фондів, як правило, на безповоротній основі, а також кредити, що надаються банками за плату на поворотній основі.

  1. Особлив фін неприбуткових установ і організацій.

Добровільні громадські формув, що об'єднують громадян на основі єдності інтересів, уподобань є некомерційними організми.

Дох громадських організацій форм здебільшого за рах вступних та членських внесків, надходжень від належних їм комерційних структур, від проведення платних заходів, добровільних та спонсорських пожертвувань фіз та юр осіб.

Добровільні пожертвування надаються неприбутковим організм, дох яких форм виключно з добровільних пожертвувань чи з бюджних асигнувань. Ставиться вимога цільового використ пожертвувань лише на проведення екологічної, оздоровчої, аматорської, культурної, освітньої, релігійної, наукї та благодійної діяльн. Політичним партіям заборонено отримувати кошти і майно від:- іноз держав, міжнар організацій, іноз громадян і осіб без громадянства;- держ органів і підпр (крім випадків, передбач законодавством);- підпр, створених на основі змішаної форми власності, в яких частка держ або іноземного учасника є більшою 20%;- нелегалізованих об'єднань громадян;- анонімних пожертвувачів.

Видатки громадських формувань пов'язані із необхідністю фінасув витрат згідно статутної діяльн та її перерозподіл, витрат на оплату праці штатного управлінського апарату, адміністративно-господарських витрат, проведенням культурно-масових заходів .

Оскільки громадські організації - це некомерційні організації, вони не сплачують податку на прибуток. Діяльн зазначених організацій регламентується виключно їх статутом.

Професійні спілки - найчисельніші самодіяльні громадські організації, метою діяльн яких є захист інтересів та прав громадян, що об'єднуються за професійною ознакою. Діяльн профспілкових організацій забезпечується за рах:

- вступних і членських внесків її членів;

- дох від господарської, комерц та іншої діяльн належних їм підпр і організацій;

- благодійних внесків;

- - коштів, що надходять від підпр за колективними договорами.

Профспілкові організації мають право зберігати вільні кошти у банках, мати власність у вигляді будинків, готелів, обладнання та іншого майна.

Кошти, що надходять первинним профспілковим організм, витрачаються згідно з кошторисом на:культурно-виховну роботу; фізичну культуру і спорт; матеріальну допомогу членам профспілок; адміністративно-госп та організаційні витр; преміювання профактиву.

Професійні спілки не сплачують под, а підпорядковані їм комерційні організації сплачують їх на загальних умовах.

Особливість фін доброчинних фондів в тому, що у джерелах формув коштів переважають добровільні пожертвування та спонсорські внески. Держ може надавати допомогу та додаткові пільги.

Дох доброчинних фондів форм за рах:

- внесків членів фондів;

- благодійних внесків і пожертвувань фіз та юр осіб;

- коштів, що передаються на договірних засадах фізичними та юридичними особами для фінасув конкретних програм, які відповідають завданням фонду;

- кредитів та інш позик;

- частини дох від діяльн створених благодійними фондами суб'єктів підприємництва в межах, передбач їхніми установчими документами.

Кошти доброчинних фондів витрачаються: на благодійницьку діяльн згідно статуту (виділення стипендій обдарованим дітям, організацію спортивних змагань, олімпійських та параолімпійських ігор ); оплату праці штатним працівникам; адміністративно-госп та інші видатки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]