Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Характер бюджу оон.

Бюдж ООН формується за рах внесків країн. Розмір внесків визнач залежно від рівня ек перерозподіл країни. В основі розрахунків лежить норматив платежів, який залежить від обсягів ВНП даної країни.

За видатками бюдж ООН поділяється на дві частини: адміністративні та накладні витр і програмні видатки. Адміністративні та накладні видатки нині становлять 38%, програмні — 62%. Поставлено завдання скоротити адміністративні витр до 25%, що дасть змогу вивільнені кошти спрямувати на соц-екон програми.

Видатки бюджу ООН плануються в розрізі окремих підрозділів та організацій. При цьому також виділяються адміністративні й накладні витр та кошториси на окремі програми, що викся даним підрозділом. Фінасув з бюджу ООН окремих країн здійсн через реалізацію на їх території відповідних програм, а не у формі прямого виділення коштів. В 2010 році бюдж ООН становив 5 млрд 160 млн $

  1. Група Світ банку: склад, завдання, сфери діяльн.

Група Світ банку включає до свого складу чотири міжнар фін інституції: Міжнар банк реконструкції та перерозподіл (МБРР); Міжнародну асоціацію перерозподіл (MAP); Міжнародну фін корпорацію (МФК) та Багатостороннє агентство гарантування інвестицій (БАГІ) і спеціалізовану структуру — Міжнар центр з урегулюв інвестиційних конфліктів (МЦУІК).

Серцевиною групи є МБРР - учасниками банку можуть бути лише країни — члени МВФ. Основною метою діяльн банку є сприяння перерозподіл екіки країн — членів МБРР шляхом надання довгострокових кредитів та гарантування приватних інвестицій.

Напрями діяльн МБРР визнач його завданнями саме як банку реконструкції та перерозподіл. Кредитування здійсн у двох формах — систні позики та інвест кредити.

Систні позики надаються урядам окремих країн під програми макроекічної стабілізації та інституц зміни. Інвест кредити видаються під конкретні інвест проекти. Основними напрямами інвестиційного кредитування є галузі інфраструктури (енергетика, транспорт, зв’язок), а також сільське госп, охорона здоров’я та освіта.. МАР надає безпроцентні кредити найбіднішим країнам світу на термін до 50 років. Кошти МАР форм за рах внесків екічно перерозподілинених країн. Кредити спрямовуються на реалізацію проектів перерозподіл і програм перебудови екіки. МФК надає кредити високорентабельним підпрм країн, що перерозподілив без гарантій урядів відповідних країн. БАГІ було засновано з метою сприяння країнам, що перерозподілив, у залученні іноз інвестицій на основі страх інвесторів від специфічних ризиків. МЦУІК виконує ф-ї з урегулюв спорів між урядами окремих країн та їх інвесторами.

263.Завдання і сфери діяльн Європ центр банк, єіб, єбрр

Європ  центр банк (ЄЦБ) — головний елемент Європ сист центр банків, який як юридична особа виконує основні ф-ї, радить національним держм та наддерж органам щодо господарчої оцінки ухвали законів та інш правових норм Європ Союзу, а також висловлює свою думку щодо грошї, цінової політики відповідним органам. Діяльн  ЄЦБ ґрунтується на засаді незалежних від національних держав та наддерж органів ухвал, що передбачає передусім  брак примусу в покриванні їхніх  внутр і зовн боргів. Найвищий  орган ЄЦБ — Управлінська рада, до якої входять члени правління ЄЦБ та керівники центр банків країн-учасниць.

  Європ  інвест банк (ЄІБ) — держ фіново-кредитна установа Європ Союзу для фінасув перерозподіл відсталих європ регіонів у формі довготермінових кредитів. Мета надання кредитів для спорудження та реконструкції об'єктів, які становлять інтерес для країн ЄС та асоційованих держав.  Керівні органи Європ інвестиційного банку  — Рада керуючих, Директорат і Правління. До Ради керуючих входять міністри фін країн ЄС. Вона визнач загальну кредитну політику, розглядає і затверджує річні баланси, вносить зміни до статут капіталу. Місцезнаходження Європ інвестиційного банку — Люксембург.

  Європ  банк реконструкції  та перерозподіл (Євробанк, ЄБРР) — міжнар фіново-кредитний інститут, який надає допомогу країнам від Центральної Європи до  Кожна країна-член представлена у Раді керуючих та Раді директорів Банку.  ЄБРР працює лише на комерційних засадах. На відміну від МВФ, надає тільки ціл кредити під конкретні проекти приватним і держ структурам на потреби перерозподіл екіки. 60% позичкових засобів спрямовуються у приватний і 40% - у держ сектор. Крім цільових кредитів ЄБРР здійснює прямі інвест, а також надає технічну допомогу (консультації, курси навчання банкірів та менеджерів, доп в організації сист розподілу продовольства). Спеціальних коштів для надання технічної допомоги ЄБРР не має, а залучає інші ресурси, в тому числі із створених у країнах ЄС спеціальних фондів, міжнар організацій. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]