Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

20Фін категорії. Особлив фін категорій на макро- і мікро

Понятійний апарат фін науки склад фін категорії. Фін категорії - характериз різні сторони реальної фін дійсності. Через використ фін категорій як інструмента наукго пізнання досягається більш глибоке розкриття сутності фін, їх специфіки і особливостей функціонув. З появою держ з'явились такі фін категорії як под і держ кредит. З перерозподілитком держ і тов-грош госп-ва формувались групи більш складних категорій: держ дох, держ видатки, бюдж, фін під-в, страх, фін ринок.

Виділяють 2 рівні ФК: макро- та мікрорів.

Макрорівень: суб’єкти: держ; категорії: под, под прибуток, держ кредит, держ борг, емісійний дохід, держ дох, держ видатки, бюдж, держ фін.

Загальним резом обігу коштів на макрор є одержання ВВП і нац доходу. Вартісний розподіл ВВП і нац доходу відбув за структурними підрозділами ек сист, за комплексами, галузями, територією країни, суб'єктами господарюв, а грош віднос, що виник з цього приводу, доповнені відносами в процесі передачі та використ коштів, найчастіше супроводжуються рухом фондів коштів (проте цей факт не виключає можливості застос-я безфондової форми руху коштів на макро-, так і на мікрорівнях).

Мікрорів: суб’єкти: під-ва, організації, домогосп-ва; категорії: акція, акціонерний капітал, облігація, запозичений капітал, фундаментальний капітал, інвест, прибуток, децентраліз фонди. Відомо, що на мікрорів завершальною стадією кругообігу коштів під-ва є одержання виручки. Грош операції, що відбуваються в процесі розподілу виручки і прибутку під-ва, а отже, і опосередковані рухом грошей віднос, в які вступає під-во з держ, банками, страх компаніями, партнерами по бізнесу, працівниками під-ва, і є фін.

  1. Дайте визнач-я вихідної категорії держ фін

Специфіка цих віднос полягає в тому, що держ є визначальною діючою особою, а платник податку — виконавцем вимог держ.

До Ф. к. належ: под, держ кредит, держ дох, держ витр, бюдж. Вони вдображ стійкі причинно-слідственні зв'язки і залежності, які склад зміст об'єктивних екічних законів. Под являють собою обов’язк платежі юрид і фіз осіб до бюджу. Податок — це плата сусп за викон-я держ її ф-й, це відрах-я частини вартості ВВП на загальносусп потреби, без задоволення яких суч сусп існувати не може. Держ кредит — грош віднос, що виник у держ із юрид та фіз особами у зв'язку із мобілізацією тимчасово вільних грош коштів у розпорядження органів держ влади, які призначені для фінув держ витрат; форма втор перерозподілу ВВП. Д.к. має строк повернення і ціну в формі %. Буває внутр і зовн. Бюдж — ек віднос, що виник у держ із юрид та фізич особами у зв'язку із розподілом і перерозпод ВВП з метою форм. і викорис. бюдж. фонду призначеного для викон-я держ покладених ф-й. Дох Держа бюджу У – фін. віднос, які скл. в держ в процесі форм. бюдж. фонду фін. ресурсів. Держ витр- це фін. віднос які обумовлені використм центр. та децентр. дох держ і направлені на задоволення заг. потреб держ.

Стягнення податку виступ одностороннім процесом і має безвідплатний та обов'язковий характер для конкретного платника. Стягнення на користь сусп певної частки вартості ВВП у вигляді обов'язкового внеску становить сутн податку. Ек зміст под відображається взаємовідносами суб'єктів господарюв та громадян, з одного боку, та держ —з приводу формув держ ф

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]