Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Под:, ф-ї. Назв форми прояву даної категорії.

Под- Це обов’язк внески юр. та фіз. осіб до бюджної сист залежно від вартості майна, розміру дох та обсягів спожив-я.

Фіскал ф-ї спрямована на поповнення доходної частини бюджу шляхом залучення под платежів, тобто є методом централізації ВВП у бюджі на загальносуспільні потреби. Регулююч ф-ї полягає у використанні державою под механізму (пільг, ставок), щоб зацікавити платника податку в здійсненні певної діяльн, виконанні робіт чи навпаки, зробити для нього невигідним зайняття ними (наприклад, шляхом встановлення високих под ставок). Застосовуючи под пільги, держ заохочує благодійність, захищає малозабезпечені верстви насел-я.

Для податку характерні такі ознаки: адресність до бюджу, обов 'язковість платежу; перехід права власності при сплаті податку; індивідуальна безоплатність; регулярність стягнення.

Адресність до бюджу полягає в тому, що податок, на відміну від інш обов'язкових платежів, може бути сплачений лише до бюджу, а не до іншого грош централізованого або децентралізованого фонду.

Обов’язксть податку виражається в тому, що за порушення встановленого строку сплати, розміру платежу, ухилення від сплати, передбачена відповідальність платника. Обов’язксть передбачає можливість примусового викон-я платежу.

При сплаті под платежу відбув перехід частини коштів із власності окремих платників у власність усієї держ. Такі платежі будуть податк лише за формою, а не за змістом.

Індивідуальна безоплатність податку виражається в тому, що при його стягненні держ не бере на себе обов'язків з надання кожному окремому платнику певного еквіваленту, рівного їх платежу.

Податок як регулярний платіж вноситься періодично, в чітко встановлені законодавством строки.

  1. Под: об’єктивна необх-ть, сутн і ф-ї. Які основні історичні аспекти перерозподіл категорії “податок”?

Под - це обов’язк платежі в бюдж, які збирає держ з юр і фіз ос

Безпосер под як джерело дох держ бюджу в їх сучасному розумінні налічують кілька сотень років. Податкам властиві такі риси як. обов’язксть платежу, переважно перехід права власності при сплаті податку, індивідуальна безоплатність, регулярність стягнення.

Под безпосер пов'язані з розподільчою функцією в частині перерозподілу вартості створ ВВП між державою і юридичними та фізичними особами. Водночас вони виступ методом централізації ВВП у бюджі на загальносуспільні потреби, виконуючи таким чином фіскальну ф-ю. ф-й под:

- фіскал - ця ф-ї є визначальною для под і полягає в тому, що под вик своє головне призначення - наповнення доходної частини бюджу, дох держ для задоволення потреб суспільства, фіскал ф-ї є важливою у характеристиці сутності податк сист, вона визнач її сусп призначення. Призначення под полягає у забезпеченні витрат держ, то терміни їх сплати мають бути узгоджені з термінами фінасув видатків бюджу. Стабільність надходжень визнач достатнім рівнем гарантій того, що дох, передбачені Законом про Держ бюдж на поточний рік, будуть отримані у повному обсязі;

- регулююч - через неї здійсн регулюв державою вир-ва та спожив-я, у першу чергу шляхом справляння непрям под, що є податк на спожив-я;

- розподільча - її завданням є наповнення доходної частини бюджної сист країни з метою подальшого розподілу отриманих коштів для здійсн завдань і ф-й держ та муніципальних органів;

- стимулююча - ця ф-ї визнач орієнтири для перерозподіл та розгортання вир діяльн. Шляхом запровадження пільг окремим категоріям платників под або пільгових режимів на певних територіях держ стимулює перерозподіл певних галузей національної екіки або здійснює політику підтримки насел-я;

- контролююча - за її допомогою держ регламентує фіново-господарську діяльн підпр та організацій, отримання дох громадянами, використ ними свого майна та коштів, додержання фін дисципліни .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]