Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

135.Сутн бюдж дефіциту профіциту. Причини виникн-я і соц-екон наслідки зрост бюдж дефіциту? заходи зменш деф

Перевищення дох над видатками або профіцит загалом відображає стабільну фін ситуацію. Перевищення видатків над доходами, тобто бюджний дефіцит, є найбільш складним явищем. Насамперед, дефіцит не означає незбалансованості бюджу, адже це перевищення видатків тільки над постійними доходами бюджу. Перевищення дох над видатками може виникати внаслідок надмірної дохідної бази окремих бюджів. У програму конкретних заходів щодо скорочення бюдж дефіциту варто включити і послідовно проводити такі заходи, що стимулювали б приплив коштів у бюджний фонд країни, та- сприяли скороченню держ витрат. Сюди відносяться:

• зміна напрямків інвест бюджних засобів у галузі народного госп з метою значного підвищення фін віддачі від кожної гривни;

• зниження воєнних витрат;

• зберігання фінасув лише найважливіших соц програм; мораторій на прийняття нових соц програм, що потребують значного бюдж фінасув;

• заборона Центральному банку країни надавати кредити урядовим структурам будь-якого рівня без належного оформлення заборгованості держи цінними паперами.

Крім цього, варто враховувати, що у світй практиці для зниження бюдж дефіциту широко використовується така форма, як залучення в країну іноземного капіталу.

  1. Обгрунт екічну доцільність використ різних джерел фінасув бюдж дефіциту та екон наслідки їх застос-я.

Джерела фін. бюдж.дефіциту класиф за:

За способом залучення поділяють на емісійні джерела пов'язані з додатковим залученням грошї маси для покриття держ видатків і супроводжуються емісією грошей. неемісійні джерела вдображ взаємовіднос між державою як позичальником і юридичними та фізичними особами, урядами інш країн та міжнародними фін. організми як кредиторами.

За характером впливу на інфляційні процеси бувають: інфляційні- джерелом виступ монетизація дефіциту, яка відбув за надання урядові позик центрального банку, купівля центральним банком держ цінних паперів, а також завдяки додатковій емісії грошей. неінфляційні суттєво не вплив на інфляційні процеси і включають запозичення на внутр і зовн фін ринках, залишки бюджних коштів, трансферти, накопичення заборгованості .За рівнями управл розрізняють центральні — це емісійні і неемісійні джерела, які використ урядом для покриття дефіциту держ бюджу. Місц -вваж неемісійні джерела, які використ органами місц самоврядування для фінасув дефіцитів місцевих бюджів.

Наслідки. Фінасув дефіциту через центр банк безпосер вплив на грош базу та розмір грошї маси. При монетизації дефіциту держ отримує доход від друкування грошей, який виникає в умовах перевищення приросту грошї маси над приростом реального ВВП, наслідком чого є зрост середнього рівня цін. Боргове фінасув дефіциту бюджу веде до накопичення держ боргу, який потрібно обслуговувати. За певних умов він може перетворитися на фактор стримування перерозподіл екіки та нагромадження соц проблем. Наслідком може стати також нарощування держ боргу в обсягах і структурі, які спричиняють руйнівний вплив на екон перерозподіл. Різке збіл-я соц виплат за рах коштів бюджу, який балансується шляхом збіл-я дефіциту, нерідко призводить до активізації інфляційних процесів і послаблення стійкості національної валюти. Ще однією проблемою може стати погіршення інвестиційної привабливості вітчизняного бізнесу та зниження його конкурентоспроможності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]