Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. В чому полягає зв’язок фін з держ і тов-грош віднос?

Сутн фін, закономірн їхнього перерозподіл, сфера охоплюваних ними тов-грош віднос і роль у процесі сусп відтворення визнач ек ладом сусп, природою і ф-ями держ.

Фін з'явилися одночасно з виникн-ям держ при розподілі сусп на класи. В часи первіснообщинного ладу не було класів, не було й держ. Перший великий розподіл сусп на класи це розподіл на рабовласників і рабів, а перша держ рабовласницька. Перехід від рабовласн сусп-ек формації до феодальної призвів до утворення феодальних держа.З розкладанням феодалізму й поступовим перерозподілитком у його надрах капіталістичного способу вироб все більшого значення стали набувати грош дох і витр держ; частка натуральних зборів і повинностей різко скорот.

В умовах капіталізму, коли товар -грош віднос набувають всеохоплюючого хар-ру, фін виражають ек віднос в зв'язку з утворен, розподілом і використан фондів коштів у процесі розподілу і перерозподілу нац доходу. Основні засоби капіталістичних держ стали концентрув в держ бюджі.

Фін виражають грош віднос, що виник між 1) під-вами в процесі придбання товар -матер цінностей, реаліз продукції і послуг; 2)під-вами й вищими організми при створенні централіз фондів коштів і їхньому розподілі;3) держ й під-вами при сплаті ними под у бюджну систу і фін-і витрат;4) держ й громадянами при внесенні ними под і добровільних платежів;5) під-вами, громадянами й позабюджи фондами при внесенні платежів і одержанні ресурсів; окремими ланками бюджної сист;

6)органами майнового та особ страх, під-вами й насел-ям при сплаті страх внесків і відшкод-і збитку при страх випадку

Фін віднос не містять у собі обслуговування особ спожив. Роль фін залеж від того, яке місце грош віднос займ в ек відносах.

  1. Дайте визнач-я фін.Взаємозв’язок фін з ціна, з\п, кредит

Особливість фін як істор категорії визнач тим, що кожному конкретному сусп ладу відповідає певна сук-ть екічних віднос між людьми в процесі вироб, розподілу, обміну та спожив-я, що формують єдину систу сусп віднос.Фін -сук-ть грош віднос, пов’язаних з формув, мобілізацією і розміщ фін ресурсів та з обміном, розподілом і перерозпод вартості створ на основі їх використ ВВП, а за певних умов і нац багатства.

Фін і ціна. Фін мають більш широкий діапазон розподілу, ніж ціна. Вони забезпеч не лише первинний розподіл вартості ВВП на рівні вироб структури, а й подальший перерозподіл через бюджну систу. Ціни можуть регулюватися за допом дотацій і виплат із бюджу різниці в цінах. Держ, використовуючи різноманітні фін важелі вплив на рівень цін. Зокрема, введення нових под або зміна існуючих ставок може призвести до зменш чи збільш абсолютної величини ціни. А через норми амортиз, відрах-я в держ ціл фонди держ може змін структуру ціни

Фін і з\п. Взаємозв'язок фін і з\п проявляється у тому, що держ регул величину з\п через под, створюючи загальнодерж фонди фін ресурсів. Одночасно держ за допом дотацій, субсидій, субвенцій може стимул перерозподіл окремих видів діял. Разом з тим, з\п є лише частиною вартісного розподілу ВВП, яка стосується саме фонду оплати праці. З\п пов’язана з таким фактором вироб як роб сила, а фін вплив на використ всіх факторів вироб(предмети праці,знаряддя праці)

Фін та кредит. Спільним для фін і кредиту є те, що вони використов в кругообігу коштів і сприяють підвищ ефективності виробн. При нестачі фінан ресурсів під-во залучає банк ресурси, а при надлишку фін ресурсів під-во може тимчасово вільні кошти надавати в кредит іншій установі (банку, під-ву). Відмінності :фінам притаманний односторонній рух вартості, так як при фінув кошти надаються на безповоротній основі. Банк віднос характериз двостороннім рухом вартості, оскільки кредитування здійсн за принципами платності, строковості, поверненості і забезпеченості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]