Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Держ кредит: сутн, форми, причини існув-я.

Держ кредит — важлива складова держ фін. Призначення держ кредиту полягає у забезпеченні держ грошовими коштами, необхідними їй для викон-я екічних, соц і політичних ф-й.

Формами кредиту є чисто кредитна фін операція – позика, а також купівля-продаж у борг або на виплату як протилежність розрахункам без відстрочки платежу. Предм (об’єктом) держ кредиту є, як правило, грош кошти, рідше - матер цінності. Держ кредит обслуговує, загальнодерж, національні інтереси незалежно від того, виступ держ в ролі боржника чи кредитора. Держ як юридична особа може вести по суті безстрокові банк операції, оскільки час кредї дієздатності держ практично необмежений.

Таким чином, необх-ть держ кредиту зумовлена тим, що держ в своїй діяльн здебільшого виходить за межі фіскальних можливостей, забезпечуваних податк. Подолати бар’єр між наявними коштами і додатково необхю потребою в них дає можливість держ кредит, за допомогою якого грош кошти, запозичені на ринку позичкових капіталів, задіюються державою, розширюючи тим самим її фін ресурси.

Держ кредит є також джерелом збіл-я прибутків власників цінних паперів, що досягається через виплату процентів і виграшів за держи позиками.

Держ кредит як фін категорія виконує три ф-ї: розподільну, регулювальну і контрольну.

Внутр держ кредит виступ в таких формах: держ позики, перетворення частини вкладів насел-я в держ позики, запозичення коштів загальнодерж позикового фонду, казначейські позики, гарантовані позики.

  1. Поясн роль держ кредиту у формув фін держ?

Держ кредит - складова фін сист держ.

Екон зміст і юридична природа держ кредиту водночас передбачають надходж до держ бюджу, оскільки суми держ позик становлять його доходну частину, та разом з тим ці кошти не дають нових прибутків і повинні погашатися. ознаки добровільності, терміновості, платності і повороткості відмежовують кошти, акумульовані шляхом кредиту, від дох

Держ кредит представляє віднос втор розподілу вартості валового сусп продукту і частини національного багатства. У сферу держкред віднос підпадає тільки частина дох і грош фондів, сформованих на стадії первинного розподілу.

Формув додаткових фін ресурсів держ за рах вільних коштів - це одна сторона держ кред віднос. Другою стороною виступ фін зв'язки, обумовлені зворотністю і оплатністю коштів, додатково мобілізованих державою. Виплата дох кредиторам за рах бюджних надходжень.Доцільність використ держ кредиту для формув додаткових фін ресурсів держ і покриття бюдж дефіциту визнач значно меншими негативними наслідками для держ фін і грош обігу країни в порівнянні з монетарними прийомами балансування дох і витрат уряду. Це досягається на основі переміщення попиту від фіз і юр осіб до урядових структур без збіл-я сукупного попиту і кількості грошей у обігу.

. В насел-я постійно утворяться тимчасово вільні кошти,. Тимчасово вільні фін ресурси в юр осіб можуть утворюватися у видгляді нерівномірності здійсн великих капітальних вкладень у вир-во і соціальну сферу. Тимчасово вільними можуть бути резервні фонди підпр.

З ростом ефективності сусп вир-ва збільшуються і можливості залучення коштів підпр і організацій у сферу держ кредиту

147.. За якими ознаками класиф держ позики?

За правовим оформленням: 1держ позики, що надаються на підставі угод. Як правило, угодами оформляються кредити від урядів інш країн, а також кредити від міжнар організацій; 2 держ позики, забезпечені випуском цінних паперів, за допомогою яких мобілізуються кошти на фін ринку.

За місцем розміщ-я: 1. внутр (облігації, казначейські зобов'язання), що розміщуються в певній країні на внутрішньому фін ринку і зазвичай у національній валюті.; 2зовн (облігації), які розміщуються на міжнародному фін ринку переважно в інозй валюті чи безоблігаційні позики, що надаються на підставі угод і надходять ззовні від урядів інш країн, міжнар організацій та нерезидентів.

Залежно від статусу позичальника (емітента)1 держ, що випускаються центральними органами управл (в У Мін.фін.). Кошти, акумульовані від їх розміщ-я, спрямовуються у держ бюдж; 2 місц, що випускаються місц органами управл, а кошти від них спрямовуються у місц бюджи.

Залежно від термінів погашення 1короткострокові (поточні, як правило, до 1 року), середньостро кові (від 1 до 5 років) і довгострокові позики (понад 5 років).

За видами дохідності 1 відсоткові, коли виплата доходу за держи позиками здійсн у вигляді позикового відсотка.2.безвідсоткові (дисконтні), які характерні тим, що держ ц.п. реаліз зі знижкою, а погашаються за номінальною вартістю; 3виграшні, які реаліз без встановлення фіксованих відсотків, а виплата доходу здійсн на підставі проведення тиражів виграшів.

За характером обігу цінних паперів 1ринкові, які вільно купуються і продаються на ринку цінних паперів; 2 неринкові, які мають обмеж щодо купівлі і продажу, або не допускають виходу цінних паперів на ринок, тобто їх власники не можуть їх перепродати.За формою випуску 1готівкові (супроводжуються емісією держ цінних паперів) 2.безготівкові позики (шляхом записів на відповідних рахунках в електронному депозитарії).

За способом погашення позики: 1ординарні (погашення може проходити одночасно для всіх випущених позик); 2серійні (погашення здійсн деякими частинами через певні проміжки часу); 3з достроковим погашенням (до дострокового погашення держ позик держ може вдатися лише за наявності коштів).

За видами забезпеченості:1заставні (забезпся держ майном чи конкретними доходами) 2. беззаставні (не мають конкретного матеріального забезпеч, а їх надійність визнач авторитетом держ)

  1. Ф-ї держ кредиту. Як держ кредит вплив на стан грош обігу, рівень банк процентної ставки, вир-во і зайнятість?

За допомогою розподільної ф-ї держ кредиту забезпечується формув коштів єдиного централізованого фонду держ — бюджу, а інколи (рідко) і держ цільових фондів. Як позичальник, держ акумулює додаткові кошти для фінасув своїх витрат. Окрім цього, розподільна ф-ї держ кредиту дає можливість більш рівномірно розподілити у часі і між поколіннями под тягар. Цей ефект особливо посилюється у випадку фінасув за рах запозичених коштів витрат капітального хар-ру, що мають загальносусп призначення.

Контрольна забезпечує контроль у процесі залучення держ позик і розміщ-я позикових коштів, дає можливість контролювати напрями та цільове використ позик, строки їх повернення і своєчасність сплати відсотків, проводити моніторинг і забезпеч платоспроможність та ліквідність держ.

регулююч ф-ї. Розміри держ кредиту, його форми, методи розміщ-я і погашення прямо чи опосередковано вплив майже на всі процеси ек життя держ: на стан грош обігу, рівень банківської процентної ставки, вир-во і зайнятість насел-я.

Держ регул грош обіг, розміщуючи облігації державної позики серед різних груп інвесторів. Мобілізуючи кошти фіз осіб, держ зменшує їх платоспроможний попит. Тоді, якщо за рах кредиту профінні виробничі витр, наприклад інвест, відбудеться абсолютне скорочення готівкової грошї маси в обігу. У випадку фінасув витрат на виплату заробітної плати, наприклад учителям, лікарям, кількість готівкової грошї маси в обігу залишиться незмінною, хоча можлива зміна структури платоспроможного попиту.

ЯК позичальник, держ збільшує попит на позичкові ресурси і тим самим сприяє зростанню ціни на кредит. Чим вищий попит на вільні кошти з боку держ, тим вищим буде, за інш рівних умов, рівень позичкового процента, тим дорожчим буде для підприємців банк кредит. Дорожнеча позичкових коштів змушує бізнесменів скорочувати інвест у сферу вир-ва, водночас вона стимулює нагромадження у вигляді придбання держ цінних паперів.Як кредитор і гарант держ може позитивно впливна вир-во і зайнятість. У промислово перерозподілин країнах поширена сист підтримки малого бізнесу, експорту продукції або вир-ва в окремих галузях, де має місце спад, через гарантування державою погашення кредитів, наданих банками відповідно до держ програм. Підтримка малого бізнесу передбачає, що держ бере на себе погашення заборгованості банкам за кредитами, наданими малим підпрм у випадку їх банкротства. У більшості промислово перерозподілин країн функціон держ або напівдерж страх компанії, які за низькими ставками страхують ризик неплатежу експортерам національних товар ів. Цим заохочується освоєння нових ринків збуту національної продукції. Велике значення у стимулюванні перерозподіл вир-ва і зайнятості мають кредити, що надаються державою за рах бюджів або позабюджних фондів. З їх допомогою забезпечується прискорений перерозподіл відповідних регіонів або необхідних напрямів екіки на тій чи іншій території.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]