Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

182.Визначте суб’єктів страх. Який зв'язок існує між ними?

Страховик – юридична особа – Страх компанія, яка діє на підставі відповідної ліцензії, беручи на себе зобов’язання щодо створення колективного страх фонду і виплати з нього страх відшкодування. За методом фін діяльн страховик є звичайною підприємницькою структурою, що діє на основі комерційного розрахунку. За предм діяльн (фіновими ресурсами) страховик є фін інституцією.

Страхувальник – юридична чи фіз особа, яка на підставі угоди зі страховиком сплач страх внески до страх фонду

Застрахний – юридична чи фіз особа, якій належить страх відшкодування при настанні страх випадку. Крім того, може виділятись такий суб’єкт, як отримувач страх відшкодування в тих випадках, коли його не може отримати застрахний.

Крім безпосередніх суб’єктів страх на страх ринку діють страх посередники. Страх агенти- громадяни або юридичні особи, які діють від імені та за дорученням страховика і вик частину його страхової діяльн(укладання договорів страх, одержання страх платежів, викон-я робіт, пов’язаних з виплатами страх сум і страх відшкодування).Є представниками страховика і діють в його інтересах за комісійну винагороду на підставі договору із страховиком. Страх брокери – громадяни або юридичні особи, які зареєстровані у встановленому порядку як суб’єкти підприємницької діяльн і здійснюють посередницьку діяльн на страх ринку від свого імені на підставі доручень страхувальника або страховика.

183.Необх-ть та призначення держ цільових фондів. Принципи їх організації. Які держ ціл фонди існ в у ?

у держ можуть бути певні потреби, які мають особливе значення і тому повинні мати відповідне гарантоване фін забезпеч. Це і є причиною формув фондів цільового призначення.

Ціл фонди поділ на дві групи. Першу становлять постійні фонди, створення яких пов’язане з виділенням окремих ф-й держ. Другу групу становлять тимчасові фонди, які форм з метою прискореного вирішення актуальних проблем. Вони створ у разі конкретної необхсті і після вирішення проблеми закриваються.

В У такі основні ціл фонди:

А. У сфері соцго страх:

- Пенсійний фонд;

- Фонд соцго страх з тимчасової втрати працездатності;

- Фонд соцго страх на випадок безробіття;

- Фонд соцго страх від нещасних випадків;

Б. Тимчасові:

- Фонд соцго захисту інвалідів;

- Фонд охорони навколишнього природного середовища.

Соціальне страх — це самостійна галузь страх, що охоплює сук-ть віднос з приводу формув і використ колект страх фондів, признач для виплати відшкодування при постійній чи тимчасовій втраті працездатності або місця роботи.

Принципи організації централіз фондів фін ресурсів:

-відрах-я до фондів централізовано визнач державою відповідними законами і є власністю держ;

-відрах-я до фондів є обов’язковими платежами й можуть стягуватися примусово;

-витр з фондів здійснюються лише на певні потреби, які передбачені законом.

184.В чому полягає необх-ть та призначення держ цільових фондів. Джерела дох і напрями видатків Пенсійного фонду у.

За цільовим призначенням держ цілові кошти можуть бути соціальними і еки. За допомогою коштів цих фондів надається доп як населенню, так і для перерозподіл екіки, окремих галузей вир-ва. Особливу роль відіграють ціл фонди соцго призначення. (Пенсійний фонд У, Фонд соцго страх У з тимчасової втрати працездатності, Фонд загальнообов'язкового держ соцго страх У на випадок безробіття, Фонд соцго страх від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань).

Їх Специфікою є чітке закріплення дохідних джерел і, як правило, суворе цільове їх використ. Джерелами: спеціальні под і збори, асигнування із держ і місцевих бюджів, спеціальні позики, добровільні поступлення. Поступлення можуть формуватися також від капіталізації частини тимчасово вільних засобів цільових фондів .Використ коштів бюджи фондами регламентується  законодавством та органами влади, а  використ коштів цільових  фондів — законодавством та виконавчими  дирекціями фондів, при цьому є  реальна можливість використ коштів в оперативному режимі; Контроль за діяльн і використм коштів бюджних фондів здійснює Верховна Рада У, ціл фонди  не підлягають контролю з боку законодавчих органів. Контроль здійсн податковими  інспекціями, фіновими відділами  і виконавч дирекціями фондів.

 Джерела  формув дох бюджу Пенсійного  фонду

1) страх внески на загальнообов'язкове  держ пенсійне страх;

2) внески добровільно застрахних  осіб; 3)обов’язк збори на загальнообов'яз  держ пенсійне страх 

4) кошти Держ бюджу  У та держ цільових  орондів, що перераховуються до Пенсійного фонду У у випадках, передбач законодавством;5) інвест дохід, який отримується від інвест резерву коштів для покриття дефіциту бюджу Пенсійного фонду в майбутніх періодах;6) суми фін санкцій, застосованих до юр та фіз осіб за порушення встановленого порядку нарахування, обчислення і сплати страх внесків та використ коштів Пенсійного фонду, а також суми адміністративних стягнень, накладених на посадових осіб та громадян за ці порушення;7) благодійні внески юр та фіз осіб;8) інші надходж відповідно до законодавства.Основне джерело формув дох Пенсійного фонду У — страх внески на загальнообов'язкове держ пенсійне страх, які сплачують страхувальники та застрахні особи.

Кошти, акумульовані у бюджі Пенсійного фонду У, спрямовуються на:—  виплату пенсій, яка згідно із законодавством здійснюються за рах коштів Фонду. Пенсія — гарантована щомісячна  грошова виплата для забезпеч громадян у старості, а також у  випадку втрати годувальника або  працездатності. За рах коштів Пенсійного фонду У на сьогодні виплачуються такі види пенсій: за віком; за вислугу років; по інвалідності в резі загального захворювання, інвалідності з дитинства; у зв'язку із втратою годувальника;— надання  соц послуг, передбач чинним законодавством (соціальна виплата  — доп на поховання непрацюючих  пенсіонерів );— погашення  банк кредитів та відсотків  за їх використ;— фінасув адміністративних витрат, пов'язаних з  викон-ям ф-й, покладених на органи Пенсійного фонду;— оплату послуг з  виплати та доставки пенсій;— формув резерву коштів Пенсійного фонду. Резерв коштів Пенсійного фонду У  склад з резерву коштів для поточних потреб та резерву коштів для покриття дефіциту бюджу Пенсійного фонду 

188.Обгрунт необх-ть перерозподіл недерж пенсійного страх На функціон-я пенсійної сист вплив ряд факторів, за допомогою яких форм не лише напрямки соцї політики, а й екічна стабільність країни. Сьогодні нагально постає питання удосконалення чинної сист соцго захисту та перерозподіл не тільки загальнообов’язкового держ пенсійного страх, з метою створення стійкої фін бази для забезпеч людини у старості, а й формув міцної пенсійної сист в цілому. Доцільним у цьому напрямку виступ перерозподіл недерж пенсійного страх, що займає винятково важливе місце у систі соцго захисту працюючої частини насел-я.

Необх-ть запровадження недерж пенсійного страх викликано: 1. Незбалансованістю солідарної сист, що спричиняється: високим рівнем демографічного навантаження на непрацездатне насел-я; наявністю значної кількості різного роду пільг із сплати внесків до держ Пенсійного фонду У; не високою, а в деяких регіонах навіть низькою заробітною платою; дефіцитом коштів бюджу Пенсійного фонду на виплату пенсій, що покривається за рах Держ бюджу; великою заборгованістю підпр із сплати внесків на загальнообов’язкове держ пенсійне страх. 2. Посилення мотивації людини до продуктивності праці, рези якої гарантуватимуть матеріальну забезпеченість у старості. 3. Обмеженістю бюджних ресурсів для вирішення соц потреб і як наслідок – зниження ролі держ у виконанні соц ф-й.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]