Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

164.Міжбюдж віднос, необх-ть регулюв. Види і форми

Міжбюдж віднос - це віднос між державою, Автономною Республікою Крим та місцевим самоврядуванням щодо забезпеч відповідних бюджів фіновими ресурсами, необхідними для викон-я ф-й, передбач Конституцією У та законами У. В збалансуванні бюджів велике значення має бюдж регулюв, яке полягає у наданні коштів з Держ бюджу У до бюджу Автономної Республіки Крим, бюджів областей, міст Києва і Севастополя з метою збалансування дох і видатків кожного бюджу. Види взаємовіднос: регламентовані законодавчими та інст-зуктивними документами; договірні — на підставі угоди між зідповідними органами влади чи управл.

Форми взаємовіднос: Субсидію­вання — це виділення коштів з бюджів вищого рівня бюджам нижчого рівня.: субсидії, субвенції, дотації. Вилучення коштів — передання коштів із бюджів нижчого рівня до бюджів вищого рівня. Взаємні розрахунки — передання кош­тів із одного бюджу до іншого у зв'язку з перерозподілом між ними дох чи видатків після затвердження бюджу. Бюдж позички — запозичення коштів у зв'язку з виникн-ям тимчасо­вого касового розриву — незбігання у часі фінасув видатків і надходж дох. Можуть надаватись або з бюджу вищого рівня, або установами банківської сист Метою регулюв міжбюджних віднос є забезпеч відповідності між повноваженнями на здійсн видатків, установлене законодавчими актами У за бюджами, та бюджи курсами, які повинні забезпечити викон-я цих повноважень.

165.Міжбюдж віднос: регулюв. Види міжбюджних трансферт

Під час передання державою права на здійсн видатків виник міжбюдж віднос. Міжбюдж віднос — це віднос між державою, Автономною Республікою Крим та місцевим самоврядуванням щодо забезпеч відповідних бюджів фіновими ресурса­ми, необхідними для викон-я ф-й, передбач Консти­туцією У та законами У.Види взаємовіднос: регламентовані законодавчими та інст-зуктивними документами; договірні — на підставі угоди між зідповідними органами влади чи управл.

Метою регулюв є забезпеч відповідності між повноваженнями на здійсн видатків, установлене законодавчими актами У за бюдж, та бюдж курсами, які повинні забезпеч викон-я повноваж

.Міжбюдж трансферти - кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджу до іншого. види:

• дотація вирівнювання- це міжбюджний трансферт на вирівнювання доходної спроможності бюджу, який його отримує. Це доплата з держ бюджу задля збалансування бюджів нижчих рівнів; різновид субсидії.

• субвенція - це форма грошї допомоги місцевим бюджам із держ бюджу, яка призначена для конкретно прописаної цілі/цілей. Субвенція є дотацією місцевим бюджам з держ бюджу• кошти, що передаються до Держ бюджу У та місцевих бюджів з інш місцевих бюджів;

166.Міжбюдж трансферти: видів. Міжбюдж трансфертів в у.

Міжбюдж трансферти - кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджу до іншого.

Міжбюдж трансферти поділ на:

1) дотацію вирівнювання - це міжбюджний трансферт на вирівнювання доходної спроможності бюджу, який його отримує. Це доплата з держ бюджу задля збалансування бюджів нижчих рівнів; різновид субсидії. Дотація – це безвідплатна, безповоротна доп з бюджу вищого рівня бюджу нижчого, яка не має цільового хар-ру та надається у випадку перевищення видатків над доходами.У бюджй діяльн застосовується дотація вирівнювання, що являє міжбюджний трансферт на вирівнювання доходної спроможності бюджу, який його отримує. Надаються на безвідплатній і безповоротній основі без встановлення напрямів і (або) умов їх використ.

2) субвенцію - це форма грошї допомоги місцевим бюджам із держ бюджу, яка призначена для конкретно прописаної цілі/цілей. Субвенція є дотацією місцевим бюджам з держ бюджу. Субвенцію слід відрізняти від субсидії, яка призначена як дотації бюджам, так і різним організм за рах бюджу або за рах спеціальних фондів, які форм на основі внесків громадян і окремих компаній.

3)кошти, що передаються до Держ бюджу У та місцевих бюджів з інш місцевих бюджів;

4)інші дотації.У Державному бюджі затверджується обсяг дотації вирів­нювання та субвенцій окремо для бюджу АРК, кожного з обласних бюджів, бюджів міст Києва та Севастополя, міст республіканського значення Автономної Рес­публіки Крим, міст обласного значення та районних бюджів. Окремо затверджуються обсяги коштів, що передаються до Держ бюджу У з місцевих бюджів. Субвенції виді­ляються для використ на певну мету в порядку, визначеному тим органом, який прийняв рішення про надання субвенції. Суб­венції можуть надаватись на здійсн програм соцго перерозподіл, викон-я інвестиційних проектів, на компенсацію втрат дох бюджів місц самоврядування на викон-я влас­них повноважень внаслідок надання пільг, установлених держа­вою, на утримання об'єктів спільного корист-я та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]