Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Предмет наукм про фін. Фін категорії на мікро- і макро

Фін. наука вивчає явища і процеси, які відбуваються у держ при формув та використанні фондів фін ресурсів для забезпеч її соц-ек перерозподіл.Предм фін.науки визначають:

1)діяльн держ, підпр.стрктур та окремих громадян, що пов’язана з формув та використм ФФР.

2)сук-ть фін.віднос на різних рівнях ек.сист, що пов’язана з формувм, розподілом та використм ФФР.

Фін.віднос реаліз на наступних рівнях ек.сист держ:

1-загальнодерж (макрорівень);

2-рег (рівень адм.-терит. одиниць);

3-рівень окремих суб’єктів господ. (мікрорів).

Фін.категорії використ як інструмент наук.пізнання, що дозволяє глибоко розкрити сутн фін, їхню специфіку та особлив функціонув. Вони перерозподілив та функціон у тісній причинно-наслідковій обумовленості та взаємозалежності

  1. Макрорівень – атмосфера фін.віднос, що пов’язана з формув., розподілом та викор. централізов фондів грош коштів (фонди, які утв. і викор. органами держ. влади з метою забезпеч викон-я завдань та ф-ій держ).Мікрорів – ек.грош віднос, що пов’язані з формув., розподілом та викор. ДФГК суб’єктів господ. та домогосподарств (насел-я). ДФГК – фонди грош.коштів, що утв. та викор. суб’єктами господ. та насел в процесі здійсн ними фін-ек. Діяльн

23.Дайте визн фін держ ф, за сутністю та формами прояву

Фін категорії — категорії фін науки, які в абстрактній теоретичній формі хар важливі сторони фін- ек діяль. До Ф. к. належ: под, держ кредит, держ дох, держ витр, бюдж. Вони вдображ стійкі причинно-слідственні зв'язки і залежності, які склад зміст об'єктивних екічних законів. Под являють собою обов’язк платежі юрид і фіз осіб до бюджу. Податок — це плата сусп за викон-я держ її ф-й, це відрах-я частини вартості ВВП на загальносусп потреби, без задоволення яких суч сусп існувати не може. Держ кредит — грош віднос, що виник у держ із юрид та фіз особами у зв'язку із мобілізацією тимчасово вільних грош коштів у розпорядження органів держ влади, які призначені для фінув держ витрат; форма втор перерозподілу ВВП. Д.к. має строк повернення і ціну в формі %. Буває внутр і зовн. Бюдж — ек віднос, що виник у держ із юрид та фізич особами у зв'язку із розподілом і перерозпод ВВП з метою форм. і викорис. бюдж. фонду призначеного для викон-я держ покладених ф-й. Дох Держа бюджу У – фін. віднос, які скл. в держ в процесі форм. бюдж. фонду фін. ресурсів. Держ витр- це фін. віднос які обумовлені використм центр. та децентр. дох держ і направлені на задоволення заг. потреб держ.

  1. 19. Фін категорії на макро- і мікрорівнях. Фін на мікрорів. Сутн і признач фін суб’єктів господар Фін категорії - характериз різні сторони реальної фін дійсності, склад Понятійний апарат фін науки. Через використ фін категорій як інструмента наукго пізнання досягається більш глибоке розкриття сутності фін, їх специфіки і особливостей функціонув. З появою держ з'явились такі фін категорії як под і держ кредит. З перерозподілитком держ і тов-грош госп-ва формувались групи більш складних категорій: держ дох, держ видатки, бюдж, фін під-в, страх, фін ринок. Макрорівень: суб’єкти: держ; категорії: под, под прибуток, держ кредит, держ борг, емісійний дохід, держ дох, держ видатки, бюдж, держ фін.

Загальним резом обігу коштів на макрор є одержання ВВП і нац доходу. Вартісний розподіл ВВП і нац доходу відбув за структурними підрозділами ек сист, за комплексами, галузями, територією країни, суб'єктами господар, а грош віднос, що виник з цього приводу, доповнені відносами в процесі передачі та використ коштів супроводжуються рухом фондів коштів Держ фін — це сук-ть розподільно-перерозпод віднос, що виник у процесі формув і використ централіз фондів грош коштів, признач для фін забезпеч викон-я державою покладен на неї ф-й Мікрорів: суб’єкти: під-ва, організації, домогосп-ва; категорії: акція, акціонерний капітал, облігація, запозичений капітал, фундаментальний капітал, інвест, прибуток, децентраліз фонди. Відомо, що на мікрорів завершальною стадією кругообігу коштів під-ва є одержання виручки. Грош операції, що відбуваються в процесі розподілу виручки і прибутку під-ва, а отже, і опосередковані рухом грошей віднос, в які вступає під-во з держ, банками, страх компаніями, партнерами по бізнесу, працівниками під-ва, і є фін. Фін суб’єктів господарюв – це особлива галузь функціонув самих фін і фін віднос з метою забезпеч процесу вироб. Це процес формув фондів грош коштів для обслуговування вироб процесу з метою одержання прибутку, підвищення ефективності вироб, забезпеч розрахунк з Держ бюдж. ПРИЗНАЧЕНІ ДЛЯ ЗАБЕЗП-Я ДІЯЛ-ТІ ПІДПР-В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]