Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Поняття держ боргу. Поточний і капітальний держ борг. Вплив держ боргу на фін безпеку держ.

Держ борг — це сума заборгованості держ своїм кредиторам. Розрізняють поточний і капітальний, внутр і зовн борг. Поточний борг — це сума заборгованості, що підлягає погашенню в поточному році й належних до сплати в цей період процентів з усіх випущених на даний момент позик. Капітальний борг— це загальна сума заборгованості й процен­тів, що мають бути сплачені за позиками. Внутр борг — це заборгованість кредиторам держ в даній країні. Зовн борг— це заборгованість кредиторам за межами даної країни.

Управл держ боргом полягає в забезпеченні плато­спроможності держ, тобто можливості погашення боргів. Це стосується як поточ, так і капітального боргу. Що стосується поточ боргу, то необх забезпечити реальні джерела його погашення. Для капітального боргу важливо встановити такі строки його погашення, коли будуть наявні відповідні для цього джерела.

Проблеми держ боргу не у його величині — в абсо­лютних сумах та відносно ВВП і обсягу бюджу, а у за­безпеченні платоспроможності держ.

В управлінні внутрм та зовнм боргами існує певна специфіка. Платоспроможність за внутрми позиками забез­печується, як правило, за рах внутр джерел. Плато­спроможність за зовнм боргом залежить насамперед від вал надходжень. Можливості у погашенні цього боргу визнач станом торговельного балансу. Позитивне сальдо характер ті ресурси, які забезп платоспроможність держ і дають змогу урегулюв плат баланс.

  1. Держ борг:види. Як держ борг вплив на фін безпеку держ і до яких наслідків може привести його зрост?

Держа́вний борг — загальна сума заборгованості держ, яка склад з усіх випущених і непогашених боргових зобов'язань держ, включаючи боргові зобов'язання держ, що вступають в дію в резі виданих гарантій за кредитами, або зобов'язань, що виник на підставі законодавства або договору.

Екічна суть держ боргу проявляється в переломленні через такі дві властиві йому ф-ї:

1.фіскал — залучення державою необхідних коштів для фінасув бюджних видатків;

2.регулятивна — коригування обсягу грошї маси через купівлю-продаж цінних паперів національним (центральним) банком країни.

Структурно держ борг У склад з внутрішнього і зовнішнього.

Існув-я великого держ боргу може підірвати ек зрост країни і негативно впливна ії фін стан. Наявність держ боргу потребує здійсн щорічних відсоткових платежів, які повинні фінуватись за рах под надходжень. За стрімкого зрост таких видатків держ повинна або зменшувати видатки на фінасув соц.-ек програм, або збільшувати свої дох (установлення нових под та інш додаткових платежів).

  1. Зовн і внутр держ борг: сутн, склад, причини виникн-я, наслідки та заходи щодо скорочення.

ЕЕкічна суть держ боргу проявляється в переломленні через такі дві властиві йому ф-ї:

1.фіскал — залучення державою необхідних коштів для фінасув бюджних видатків;

2.регулятивна — коригування обсягу грошї маси через купівлю-продаж цінних паперів національним (центральним) банком країни.

Структурно держ борг поділяється на внутр і зовн.

Внутр держ борг – сук-ть зобов’язань держ перед резидентами (заборгованість держ всім громадянам, які тримають внутр держ облігації). Держ внутр борг гарантується всім майном, що перебуває у загальнодержй власності.

До складу внутрішнього держ боргу У входять такі зобов’язання:

- заборгованість з погашення та обслуговування боргових цінних паперів перед комерційними банками;

- грош кошти, які призначені для погашення зобов’язань з виплати заробітної плати в держ установах, пенсій, стипендій

- зобов’язання перед комерційними банками

- компенсація заборгованості суб’єктам підприємницької діяльн.

Зовн держ борг – сук-ть боргових зобов’язань держ, що виникли в резі запозичення держ на зовнішньому ринку.

Зовн держ борг класиф за такими ознакам:

- за видами кредитів (банк і фірмові);

- за формами представлення (валют та товар ні);

- за цільовим використм (інвест та не інвест);

- за умовами надання (пільгові, зі сплатою високих відсотків, на компенсаційній основі);

- за термінами повернення заборгованості (короткострокові, середньострокові, довгострокові);

- за умовами повернення боргу (одноразові, рівними частинами, нерівними частинами).

Внутр борг має певні + над зовнм. Повернення внутрішнього боргу і виплата відсотків за ним не зменшують фін потенціалу держ, тоді як зовн борг має у своїй основі відплив капіталу з держ. Держ внутр борг гарантується всім майном, що перебуває у власності держ. Платоспроможність за внутрми позиками забезпечується, як правило, за рах внутр джерел. Платоспроможність держ за зовнми позиками залежить насамперед від вал надходжень. Можливості у погашенні зовнішнього боргу визнач сальдо торговельного балансу. Його позитивне сальдо характер ті ресурси, які забезп платоспроможність держ і дають змогу урегул плат баланс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]