Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Бюдж єс: джерела дох і напрями вик бедж коштів.

Бюдж ЄС є централізованим фондом грош коштів країн-членів та водночас фіновим планом формув та використ фін ресурсів Європ Союзу. Основними принципами формув дох бюджу ЄС є принцип спільної фін відповідальності, який передбачає, що всі держ — члени ЄС зобов'язані брати участь у формув дох бюджу і принцип фін солідарності держав — членів ЄС, який вимагає приведення внесків держав — членів ЄС у відповідність до їх фін можливостей.

Спершу бюдж ЄС формувався із внесків країн-членів, потім була створена сист власних дох бюджу ЄС. Сьогодні власні ресурси бюджу ЄС об'єднуються у три основні групи: 1) традиційно до власних коштів належ мито; с\г збори; под на вир-во. 2) країни-члени відраховують до бюджу ЄС певний відсоток від бази оподаткув податком на додану вартість. 3) найважливішу роль серед власних ресурсів бюджу ЄС відіграють відрах-я певної частки валового національного доходу. Цей додатковий ресурс бюджу покликаний збалансувати бюдж, покриваючи всі видатки ЄС, на які не вистачає коштів із двох перших джерел.

Крім власних ресурсів, до бюджу зараховують й інші дох, роль яких є незначною: відсотки за наданими кредитами; внески країн, які не є членами ЄС, до певних програм Союзу (наприклад, наук-дослідних); невикористані суми за резами викон-я бюджу.

Основними видатковими статтями бюджу ЄС є такі: фінасув сільського госп, соц і рег програм перерозподіл, проведення наук-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, забезпеч зовн політичних та екічних зв'язків, видатки на управл. А також:

1. сприяння ек зростанню, підтримці конкурентоспроможності та зайнятості. 2. Програми Євросоюзу, спрямовані на охорону та управл природними ресурсами, покликані забезпечити чистоту навколишнього природного середовища, якісну та екологічно чисту їжу для насел-я Європи. 3. фінасувм програм гарантування громадянських свобод, захисту прав споживачів, підтримки демократії та свободи слова, контролю за кордонами ЄС і міграційними процесами загалом. 4. видатки на фінасув зовн програм і, зокрема, щодо кооперації з іншими держми, у тому числі країнами, що перерозподілив. 5. Адміністративні витр. 6. платежі, які будуть спрямовані у вигляді допомоги новим країнам — членам ЄС.

  1. Особлив бюджу Європ Союзу.

Бюдж ЄС формується за рах надходжень від країн Союзу. Усі дох поділ на дві групи: внески країн-членів та дох бюджу ЄС. Внески кожної країни до бюджу визнач залежно від рівня її ек перерозподіл, який відображається у виробленому ВНП. Специфікою бюджу ЄС як ланки міжнар фін є наявність власних дох. До них належ, по-перше, мито і с\г под, якими обкладаються продукти, що імпортуються з країн, які не є членами Союзу. По-друге, важливе місце займає ПДВ, який установлюється за єдиною для всіх країн ставкою відносно уніфікованого в усіх країнах об’єкта оподаткув (ставка податку не може перевищувати 1,4%). Установлено ліміт бюджу ЄС — він не може перевищувати 1,2 % загального обсягу ВНП Союзу.

Видатки бюджу ЄС поділ на адміністративні (» 5%) та операційні (до 95%). Операційні видатки склад з фінасув сільського госп (до 50%), структурних перетворень в екіці країн Союзу, наукових досліджень і освіти, зовнішньої діяльн (реструктуризація екіки країн Центральної і Східної Європи та підготовка їх до вступу в ЄС, надання технічної і гуманітарної допомоги ).

Бюдж ЄС розробляється Європейською комісією і затверджується Європейським парламентом. Виконує бюдж фін управл Європ комісії, яке перебуває під подвійним контролем — з боку Палати аудиторів і Європарламенту. До складу Палати аудиторів входять 15 членів, які перевіряють надходж дох і фінасув видатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]