Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Под пол Європ Союзу.

В межах Європ Союзу країни-члени здебільшого самі несуть відповідальність за проведення податк політики. Водночас перерозподіл європ екічної інтеграції закономірно зумовив перерозподіл концепції міждержавної податк уніфікації та гармонізації. Под уніфікація (зведення до єдиної форми, сист, єдиних нормативів) — введення обов'язкових однакових юр норм і правил у сфері оподаткув і формув на цій основі єдиної податк сист. Натомість под гармонізація (приведення в стан відповідності, злагодженості) — вироблення загальної стратегії держав у сфері под правовіднос на відповідному етапі інтеграційної взаємодії, що передбачає координацію податк політики, систтизацію та уніфікацію окремих под і под сист країн, які входять до міжнар рег угруповань. Відповідно под гармонізація базується на таких принципах:

— забезпеч нейтральності под з позицій умов конкуренції на єдиному ринку, іншими словами, недискримінаційний под режим для всіх його учасників;

— усунення под (митного) контролю на внутр кордонах співтовар иства;

— виключення можливості подвійного оподаткув прибутку компаній, які здійснюють діяльн у двох або більше країнах ЄС;

— зведення до мінімуму можливості ухилення від сплати под;

— існув-я гарантії надходж відповідних дох у бюджи країн-учасниць.

Отже, уніфіковану наднаціональну податкову систу ЄС можна представити у вигляді такої класифікації платежів, що стали основним джерелом фінасув спільного бюджу співтовар иства:

1. С\г под

2. Мита, стягнуті в ЄС, які вик переважно протекціоністську ф-ю і мають дві основні форми: антидемпінгові та компенсаційні мита.

3. ПДВ (відсоткові відрах-я), який є найбільш перспективним з погляду фінасув діяльн ЄС.

4. Прибутковий податок з фіз осіб, які працюють в апараті ЄС.

Разом з тим, незважаючи на посилення інтеграційних тенденцій, под пол країн Євросоюзу досі характер. суттєвими нац особливостями, що не дає підстав сподіватися на проведення повної уніфікації європ оподаткув навіть у дуже віддаленій перспективі.

  1. Охарактер.Фін єс. Гармонізація под сист країн єс?

Бюдж ЄС формується за рах надходжень від країн Союзу. Всі дох поділ на дві групи; внески країн-членів та дох бюджу ЄС. Внески кожної країни до бюджу визнач залежно від рівня її ек перерозподіл, який відображається у виробленому ВВП. Специфікою бюджу ЄС як ланки міжнар фін є наявність власних дох. До них належ, по-перше, мита і с\г под, якими обкладаються продукти, що імпортуються з країн, які не є членами Союзу. По-друге, важливе місце займає ПДВ, який встановлюється за єдиною для всіх країн ставкою по відношенню до уніфікованої в усіх країнах бази оподаткув. Гармонізація под сист країн ЄС означає вироблення загальної стратегії держав у сфері под правовіднос на відповідному етапі інтеграційної взаємодії, що передбачає координацію податк політики, систтизацію та уніфікацію окремих под і под сист країн, які входять до міжнар рег угруповань. Відповідно под гармонізація передбачає приведення у відповідність структури под сист, порядку стягнення основних видів под у всіх країнах співтовар иства, і базується на таких принципах: — забезпеч нейтральності под з позицій умов конкуренції на єдиному ринку, іншими словами, недискримінаційний под режим для всіх його учасників; — усунення под (митного) контролю на внутр кордонах співтовар иства; — виключення можливості подвійного оподаткув прибутку компаній, які здійснюють діяльн у двох або більше країнах ЄС; — зведення до мінімуму можливості ухилення від сплати под; — існув-я гарантії надходж відповідних дох у бюджи країн-учасниць

  1. Ф-ї і напрями діяльн Міжнародного валют фонду.

Міжнар валют фонд є провідним світовим фіновим інститутом, який має

статус спеціалізованої установи ООН.

Діяльн МВФ охоплює три основні напрями: кредитування, з метою надання

фін допомоги країнам; регулюв міжнар вал віднос; постійний

нагляд за світовою екікою.

Кредитування включає кредитування для потреб вирівнювання платіжного балансу,

компенсаційне фінасув та допомогу найбіднішим країнам. Фін операції, які

є основним напрямом діяльн, МВФ здійснює тільки з офіційними органами країн —

членів Фонду. Другим основним напрямом діяльн МВФ є регулюв вал

взаємовіднос. При цьому МВФ установлює певні валют обмеж. Так, країни —

члени Фонду не можуть без його згоди вводити обмеж за платежами і переказами

з поточних міжнар операцій, використовувати дискримінаційні валют засоби,

застосовувати систу кількох видів вал курсів. Будучи провідною міжнародною

фін інституцією, МВФ здійснює постійний нагляд і спостереження за світовою

екікою. Він формує значний масив інформації як у цілому по світй екіці, так і

в розрізі окремих країн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]