Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Дох і видатки феодальної держ.

Клсичні феодальні віднос сформувались в держх Західної Європи. Сутн феодальних віднос полягала в тому, що старший власник землі – сеньйор – наділяв свого васала майном на умовах несення ним військової служби, викон-я грош повинностей, участі в суді. У феодальних держх існувала досить жорстка сист оподаткув. Держ дох феод держав в період ранньофеодальних монархій складалися з натуральних повинностей, з доменів і регалій, з под у грош формі, а також із судового мита. Основою держ дох у період феодалізму були домени – майно (земля, ліси, водойми та інше майно, яке одноосібно належало королю).

Домени – були основою екічної і політичної могутності короля. Регалії – як форма держ дох, це виключне право короля в якій-небудь галузі госп.

Дох феод держав: політикоюдний податок, поземельн податок, фіскал монополія, мито. Всі фін нововвед йшли від Англії. 1215р.-велика Хартія Вольностей(Жодного податку без походження з парламенту) основа дох феод держав – земля. Великою Хартією надавалося право утримувати гільдії, які сплачували под на дох.

Феодальна держ стягувала як непрямі под, так і прямі. Переважало пряме оподаткув – подушний і поземельний податок. Характерним видом дох феод держ було внутрішнє мито, яке справлялось за провезення товар у через заставу по дорогах, річках.В 17-18 ст. внутрішнє мито у більшості країн Західної Європи і на Русі було скасоване. У феодальних держх важливим доповненням до под був держ кредит. З часом дох і видатки глави держ були відділені від дежавних дох і видатків. Значну частину дох феодальних держав складали суд штрафи.

Видатки феод держав базувались на привато-правовому принципі. Основними видатками були: -військові (їх питома вага значно зросла, була вогнепальна зброя, військове озброєння); - видатки на утримання королівського двору; - под на підкуп сусідніх васалів. Серед видатків були ті, що пов’язані з викупом короля з полону. Зароджується новий напрям видатків пов’язаний з ек дільністю. Держ надавала всіляку підтримку, встановлювала держ субсидії та привілеї мануфактурам. Промислові підпр отримували також грош допомогу та експортні премії

54.Назв основне джерело бюдж права та що конкретно визнач і регул цей акт.

Бюдж право - центр частина фін права, оскільки сфера держ фін, які є предм дослідження останнього, нерозривно пов'язана з відносами у сфері утворення, розподілу й витрачання бюджної сист. Одна із специфічних рис бюдж права полягає в тому, що воно регул віднос тільки між держи органами, підпрми, установами і організми. Бюдж правовіднос - це суспільні віднос, врегульовані бюджно-правовими нормами і пов'язані з формувм, розподілом та витрачанням ресурсів бюджної сист країни.

Базовим джерелом бюдж права є Конституція У. Бюджний кодекс У є основним джерелом бюдж права У, яким регулюються віднос, що виник у процесі складання бюджів, розгляду звітів про їх викон-я, а також контролю за викон-ям Держ бюджу У та місцевих бюджів. Цим Кодексом визнач засади бюджної сист У, її структура, принципи, правові засади функціон-я, основи бюдж процесу і міжбюджних віднос та відповідальність за порушення бюдж законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]