Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

273.Обгр, чому Мін фін у займ центр місце в управл фін дер

Міністерство фін У (Мінфін) є центральним органом вик влади, діяльн якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів У.

Мінфін є головним органом у систі центр органів вик влади із забезпеч реаліз єдиної державної фін, бюджної, податк, митної політики, політики у сфері держ внутрішнього фін контролю, випуску та проведення лотерей, розроблення та вир-во голографічних захисних елементів.

Основними завданнями Мінфіну є:

1.забезпеч реаліз єдиної державної фін, бюджної, податк, митної політики, політики у сфері держ внутрішнього фін контролю та здійсн контролю за її проведенням Державною податковою адміністрацією, Держмитслужбою, ГоловКРУ, Держ казначейством;

2.забезпеч концентрації фін ресурсів на пріоритетних напрямах соц-ек перерозподіл У;

3.здійсн заходів з підвищення ефективності управл держи фін-ми;

4.проведення разом з іншими органами вик влади аналізу фіново-ек становища держ, перспектив її подальшого перерозподіл;

5.підготовка проекту Основних напрямів бюджної політики на наступний бюджний період;

6.розроблення в установленому порядку проекту Зак про Держ бюдж У на відповідний рік, прогнозних показників зведеного бюджу У, організ роботи, пов'язаної із складенням та викон-ям Держ бюджу У, координація діяльн учасників бюдж процесу;

7.удосконалення міжбюджних віднос;

8.здійсн в межах своїх повноважень контролю за дотриманням бюдж законодавства;

9.розроблення стратегії фінасув держ бюджу;

10.забезпеч здійсн держ запозичень, надання держ гарантій, погашення та обслуговування держ боргу;

11.удосконалення методів фін і бюдж планув;

12.здійсн держ регулюв бухгалтерського обліку та фін звітності в У, розроблення стратегії перерозподіл національної сист бухгалтерського обліку, визнач-я єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку та складення фін звітності, обов'язкових для всіх юр осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування (крім банків та бюджних установ), а також фіз осіб - підприємців;

274.Фін механізм: елементи. Взаємозв’язок між ф механізмом і ф політикою

Фін механізм — сук-ть фін ме­тодів і форм, інструментів та важелів впливу на соц-екон перерозподіл суспільства.

Структурна побудова фін механізму:

Фін забезпеч реалізується на основі відповідної сист фінасув, яке може здійсн у трьох формах: самофінасув, кредитування, зовнішнє фінасув. Різні форми фін забезпеч використ на практиці одночасно через установлення оптимального для даного етапу перерозподіл суспільства співвіднош між ними.

Самофінасув являє собою забезпеч потреб простого і розширеного відтворення вир-во за рах власних кош­тів юр і фіз осіб.

Кредитування як форма фін забезпеч полягає у тимчасовому використанні позичених ресурсів. Якщо самофінасув — це вихідна форма фін забезпеч, то кре­дитування, особливо в умовах ринкової екіки, є головною, провідною формою

Зовнішнє фінасув. Воно полягає у виділенні коштів певним суб'єктам на без­поворотній і безоплатній основі. Це може бути держ фінасув з бюджу чи держ фондів цільового призначення, надходж коштів від громадських та доброчинних фондів і організацій даної країни та з-за кордону, гранти від міжнар організацій .

Фін регулюв полягас у регламентуванні розподіль­них віднос у суспільстві й на окремих підпрх. Оскільки фін являють собою розподільні й перерозподільні віднос, то фін методи регулюв, по суті, є методами розподілу. Існ два методи розподілу дох: сальдовий і нормативний.

У будь-якому механізмі управл ґрунтується на використанні відповідних важелів. Сук-ть важелів становить систу управлінн я фіновим механізмом

Фін пол - це комплекс держ за­ходів, що забезп ефективне функціон-я фін і фін сист.

Це, у свою чергу, стимулює перерозподіл матеріального вир-во і створює екон грунт для здійсн державою покладених на неї ф-й і завдань.

Фін пол охоплює широкий комплекс заходів:

- розробку загальної концепції фін політики, визнач-я її основних напрямів, цілей і головних завдань;

- створення адекватного фін механізму;

-  управл фін діяльн держ та суб’єктів госп.

Фін пол є складовою частиною екічної політики держ. В ній конкретизуються головні напрями перерозподіл екіки; визнач заг обсяг фін ресурсів, їхні джерела, шляхи використ; розробляються механізми регулюв і стимул-я соц-екічних процесів фіновими методами.

Фін пол - відносно самостійна сфера діяльн Держ. При її розробці варто виходити з конкретних особли­востей історичного перерозподіл суспільства, враховувати специфіку внутрішнього і міжнародного становища, реальні екон і фін можливості країни. При проведенні фін полі­тики особливо важливим є забезпеч її взаємозв'язку з іншими складовими частинами екічної політики - кредю, ціно­вою, грошю.

Головними цілями фін політики є мобілізація й ефек­тивне використ фін ресурсів, регулюв екічних і соц процесів, стимул-я провідних напрямів перерозподіл продуктивних сил.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]