Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
66-79.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
26.34 Кб
Скачать

75. Облік нарахування та виплати дивідендів грошима.

Дивіденди - це частина прибутку корпорації, що розподіляється між акціонерами відповідно до акцій. Мірою рівня дивідендів с показник "коефіцієнт дивідендів" - відношення суми дивідендів до суми чистого прибутку. Джерелом виплати дивідендів є нерозподілений прибуток, при цьому дивіденди переважно оголошуються на суму, що не перевищує нерозподіленого прибутку. Якщо дивіденди оголошено на всю суму нерозподіленого прибутку корпорації, то вони називаються ліквідаційними - при ліквідації корпорації або при скорочення обсягу її діяльності. 3 дивідендами пов'язано три дати: дата оголошення дивідендів, дата реєстрації власників акцій, дата виплати дивідендів. В обліку відображаються дивіденди, пов'язані з двома датами, оголошення, виплата.

Нарахування і виплата дивідендів грошима в обліку відображ:: 1) оголошення дивідендів:

Дт "Нерозподілений прибуток",

Кт "Дивіденди до сплати";

2) виплата дивідендів:

Дт "Дивіденди до сплати",

Кт "Грошові кошти".

Може бути й інша методика відображ дивідендів, коли ведеться окремий рахунок "Дивіденди" або "Оголошені дивіденди" на кожний вид акцій (прості, привілейовані). Тоді відображення буде:

1) оголошення дивідендів:

Дт "Дивіденди оголошені",

Кт "Дивіденди до сплати";

2) виплата дивідендів.

Дт "Дивіденди до сплати",

Кт "Грошові кошти",

3) наприкінці року залишок рахунку "Дивіденди оголошені списується на рахунок "Нерозподілений прибуток":

Дт "Дивіденди до сплати"

Кт "Дивіденди оголошені". Більше інформації, пов'язаної з дивідендами, дає остання методика.

76. Облік нарахув та виплати/дивідендів акціями.

Рада директорів може оголосити дивіденди 1 своїм акціонерам з оплатою акціями. Це робиться для того, щоб: - зберегти оборотний капітал компанії (не виплачуємо грошей); -знизити ринкову вартість (ціну) акцій збільшенням їх загальної кількості. Зниження ринкових цін робить їх доступними для інвесторів; - збільшити статутний капітал корпорації за рахунок нерозподіленого прибутку; - уникнути подвійного оподаткування (подібний розподіл не є доходом).

Кількість акцій, які необхідно випустити для оплати дивідендів, всановлюється Радою директорів. Такі акції, здебільшого відображаються за ринковими цінами на дату оголошення дивідендів. В б-я разі їх ціна не повинна бути нижчою за номінальну чи оголошену вартість. Відображення в обліку на дату оголошення:

Дт "Нерозподілений прибуток";

Кт "Статутний капітал: прості акції до розподілу";

Кт "Додатковий капітал (прості акції")".

Слід зазначити, що рахунок "Статутний капітал: прості акції до розподілу" - це рахунок акціонерного капіталу, він переноситься в баланс як додаток до статутного капіталу.

Виплата дивідендів:

Дт "Статутний капітал: прості акції до розподілу";

Кт "статутний капітал (прості акції)".

Таким чином, акції, випущені під дивіденди, змінюють структуру акціонерного капіталу, нерозподілений прибуток переходить у статутний капітал, але загальна сума акціонерного капіталу не змінюється. Активи корпорації не змінюються, як це відбувається при виплаті дивідендів грошима Збільшується кількість циркулюючих акцій і через це їмсншуеться облікова вартість однієї акції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]