Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М. Артюшенко Новітня історія Тростянеччини..docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
93.09 Mб
Скачать

Схвалення сталінської конституції

1936 рік. В червні був опублікований у газетах проект нової конституції, потім з’явилася постанова Президій Центральних Виконавчих комітетів СРСР та УСРР про організацію його всенародного обговорення. В пам’яті народу ще жили події революцій, примусового голодомору, створення колгоспів... В країні розпочалися репресії проти “ворогів народу”. Поступово держава перетворилася в ГУЛАГ, мільйони громадян перебували у тюремних таборах. Сталінський режим здобув перемогу над власним народом. В цій ситуації будь-які вказівки центру лише схвалювалися. Правда у людей жевріла надія, що із прийняттям нової конституції, а її статті були дуже гарні, в суспільстві повинно багато що змінитися. В десятках номерів районної газети друкувалися схвальні відгуки жителів про проект конституції.

“15 червня при райвиконкомі відбулася нарада голів сільрад та голів секцій сільрад, де було обговорено проект нової Конституції Союзу PCP. Також було обго­ворено питання розвитку тваринництва і ліквідацію безкорівності серед колгоспників.

502

Обговорюючи проект нової Конституції, голови сільрад у своїх виступах сходилися до одного: сталінська Конституція є відображення великих перемог соціалізму.

Такої Конституції не було й немає ніде в світі. Така справді народна Конституція може народитися тільки в нашій прекрасній країні, якою керує вождь народів великий Сталін. За цю Конституцію, за нашу батьківщину кожний громадянин готовий віддати все, навіть життя, до останньої краплини крові.

Сталінська Конституція це - гордість, радість тру­дящого людства.251

26 червня 1936 року в районній газеті була над­рукована стаття стахановця із колгоспу “Соціалістична праця” (с. Білка) Ф. Т. Рудого “Велике щастя жити в СРСР:

“Мені 50 років. Здається слід вже подумати про старість. Але не такий тепер час.

А що я можу пригадати про минуле життя, порів­нюючи його з сталінською Конституцією? Аж нічого, крім нужди і злиднів.

Хіба 19 років тому, до великої пролетарської рево­люції сімнадцятого року, можна було думати про право на працю, освіту, право на відпочинок. Ні, не можна було про це мріяти, бо нас пригнічували. Ми були безправні мужики. А тепер нам дані всі права, їх записано рукою Сталіна у новій Конституції. Я рівноправний громадянин великого Радянського Союзу.

У нас, у державі робітників і селян, вся влада належить трудящим.

Стаття 125 гарантує громадянам СРСР свободу слова, свободу друку, свободу зборів і мітингів, свободу вуличних походів і демонстрацій.

503

У новій Конституції дуже цікава стаття 140, де записано: голосування при виборах депутатів є таєм­ним. До того ж вибори будуть прямі і рівні.

Це дасть змогу обрати до керівництва державою тих людей, яких хоче народ, людей відданих справі трудящих.

В новій Конституції записано моє щастя, мою радість. Я стахановець і далі буду ще краще працювати на ко­ристь нашої батьківщини.

Від всього серця висловлюю подяку товаришеві Сталіну за вільне щасливе життя.”

Звичайно, в обговоренні проекту конституції взяла участь передова ланкова із буймерської артілі “Чер­воний прапор” С. Г. Косиця:

“Проект нової Конституції викликав велику радість. Хочеться працювати і ще краще працювати. Громадяни Радянського Союзу користуються гарантованим правом на працю. В нашій країні праця є справа слави, доблесті і геройства.

От я в минулому жила бідно. З 7 аж до 22 років була по наймах, гнула спину на багатіїв, спотикалася своїми порепаними ногами по їх землях і в подяку - знущання, недоїдала, була безправна. А тепер не те я - рівноправна громадянка великої батьківщини. За мою чесну віддану працю на колгоспних ланах мене уряд відзначив вищою нагородою орденом Леніна.

Де, в якій країні можлива така честь за працю?

Я мала честь бути на прийомі у керівників партії та уряду, Я мала щастя сидіти поруч і розмовляти з рідним великим Сталіним.

Ніде, ні в одній капіталістичній країні не мають такого Права громадяни, як у нас, в СРСР.

Спасибі партії, уряду, спасибі дорогому Сталіну за нову Конституцію.”255

У буймерській артілі “Червоне село" столяром пра­цював

504

колишній піп М. В. Єременко, який про проект нової сталінської конституції у районній газеті писав:

"Відверто признатись - всієї Конституції я не вивчав. Але питанням статті 124 про забезпечення громадянам свободи совісті, свободи відправлення релігійних культів, свободи антирелігійної пропаганди і питанням про виборче право я зацікавився передусім.

Цілком правильно підійшла радянська влада, що залишає церкву для ще не перевихованих в дусі атеїзму громадян. А от щодо питання про виборність, я не зовсім згоджуюсь. Давати право обирати ворогам народу, в тому числі і попам, по-моєму не слід, а якщо й давати, то треба пильно слідкувати за ними, бо ще багато є таких попів, які це право зуміють використати на шкоду ра­дянської влади.

Про себе сказати мені нічого. Працюю в артілі, заробляю щодня півтора й більше трудоднів, живу добре. Я почуваю себе вільно. Діти вчаться в радянській школі.256

У зв’язку з прийняттям конституції в кожному насе­леному пункті району відбувалися мітинги та її схва­лення. Такий багатолюдний мітинг відбувся і в селі Білка:

”... Колона за колоною сходяться на площу кол­госпники з артілей: "Соц. праця”, ім. Чубаря. "Колективіст" і “13 років Жовтня”. Від подиху людського колишуться червоні, як кров прапори. Громом розкочується великолюдне “ура”, “Слава рідному Сталіну творцеві Конституції СРСР”, “Хай живе Велика сталінська Конституція С.РСР”. Лунають пісні боротьби і перемоги.

Безліч транспарантів з витягами з сталінської Кон­ституції, що їх несуть колгоспники і колгоспниці яскра­во стверджують, що сьогодні найвеличезніше свято всіх трудящих, свято країни соціалізму.

505

На трибуні секретар РПК тов. Сальков. Він стоїть в чеканні, коли стихнуть привітання на честь товариша Сталіна, партії і уряду. Але голоси привітань лише збільшуються і збільшуються. Нарешті, тов. Сальков розпочинає доповідь. З новою силою вибухає довго нестихаюча овація на честь любимого вождя трудящих, творця нової Конституції СРСР.

На мітингу виступали колгоспники; Колісник, Маленко і інші. Також виступив дідусь Герасименко, якому вже понад 60 років. Він сказав: "Ми вітаємо рішення VIII Над­звичайного з’їзду Рад про ознаменування ухвалення нової Конституції (основного закону) Союзу Радянських Соціалістичних Республік щорічним святом трудящих 5 грудня, як великого свята наших перемог, радості і щастя соціалістичного життя”.

Мітинг по доповіді секретаря РПК тов. Салькова ухвалив резолюцію, в якій сказано: “Ми, колгоспники с.. Білки палко вітаємо тов. Сталіна, творця прекрасної найдемократичнішої в світі Конституції. Сталінська Конституція підсумувала в своїх статтях великі завою­вання робітників і селян вона відкриває для трудящих Радянського Союзу новий шлях до ще кращого життя, який веде до Комунізму".

Мітинг колгоспників і трудящої інтелігенції села Білки зобов’язався всіма силами захищати цей історичний документ — сталінську Конституцію і боротись за перетворення колгоспів у фортеці більшовизму. За перетворення їх в зразкові господарства, за культурне і заможне життя колгоспів і колгоспників.”257