Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М. Артюшенко Новітня історія Тростянеччини..docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
93.09 Mб
Скачать

Підприємства поминають працювати

У містечку Тростянці була гарна друкарня, устат­кована цінними машинами. Напередодні відступу так званої Червоної Армії сюди прийшли посланці комісара великого армійського з’єднання. Вигнавши робітників, жиди почали "готувати газету"... Невідомо, що було далі. Але вранці складачі друкарні не впізнали свого під­приємства:

235

друкарські машини були побиті, каси з шрифтами поперевертані, приміщення зруйноване.

У цю ніч жидо-більшовицькі наймити спалили і приміщення пошти, вивівши з ладу телефонну станцію.

Після вступу німецьких військ, передові люди Тростянця з новою енергією взялися за відбудування розваленого більшовиками господарства, за нала­годження нормального життя. Під керівництвом п. Гумаріна І., якого, як знавця своєї справи, призначили на посаду поштмейстера, робітники почти встановлюють телефонний зв'язок по містечку.

Приступили до роботи також робітники друкарні, відбудувавши її.155

Повідомлення

Населення, не. дивлячись на відповідні накази, не провадить світломаскування в достатній мірі.

Вікна мусять бути старанно замасковані, щоб жодна світлова полоса не падала зовні.

Німецькі військові патрулі будуть рішуче боротися з порушенням цього наказу. В осіб, які не дотримува­тимуться правил світломаскування, конфіскуватимуться освітлювальні прилади і, крім того, винних буде покарано за німецькими законами військового часу.

Сумська міська комендатура

Повідомлення

Німецькі патрулі неодноразово встановлювали, що цивільне населення ходить вулицями в заборонені години.

Ще раз нагадується, що з 18 до 5 годин населення не має права виходити з квартир, Особи, яких буде затримано в згадані часи без належних посвідчень, будуть на місці розстріляні.

Сумська міська комендатура156

236

У Тростинці

29 і 30 листопада 1941 року тростянчани прослухали вперше концерт - дует бандуристів - пл. Головченка і Панченка, а 7 - 8 січня - великий музикально - вокальний концерт українського національного мистецтва, де виступали: ансамбль бандуристів, струнний оркестр, квартет домбристів, дует баяністів та окремі солісти.

Зараз у містечку організовується хорова капела, керівником якої призначено п. П. Головченка та ан­самбль народного танцю. Підготовлено до постановки відому п’єсу “Наталка-Полтавка”.

Відкрито 4 школи, організовується ремісниче учи­лище з ковальським і слюсарним відділами.

Не відстає від Тростянця і с. Боромля, в якому силами аматорів українського мистецтва дано 7 вечорів - концертів для німецького командування й солдатів, а також цивільного населення.

М. Панас 157

Селяни країни!

Німецькі збройні сили звільнили Вас від більшо­визму і захищають Вас від його повернення.

Починається новий лад!

Німецьке сільське господарство не знає жодної колективної системи, зате знає лише приватну власність. Гак повинно й у Вас бути!

Одначе цей новий лад можна здійснити лише посту­пово, в рамках можливості і необхідності.

У першу чергу треба зібрати урожай, змолотити збіжжя і з усією наполегливістю наново засіяти поля. Земля не повинна лежати облогом! Труднощі, що виник­нуть при цьому, можна і треба Вам перемагати лише на засаді взаємодопомоги і скупчення всіх засобів виробництва, яким Ви розпоряджаєтесь.

Колгоспи тимчасово перетворюються в громадські

237

господарства, радгоспи - в Земські господарства (домени) під новим керівництвом, МТС переходять у руки Німецької влади.

На посади колишніх більшовицьких керівників Німецька влада настановить нових керівників, по змозі з-поміж членів колгоспів. Де ще цього не зроблено, там можете самі з Вашого середовища запропонувати ділових, гідних довір’я людей.

Залишені Вам до цього часу для приватного госпо­дарювання двори і приналежна до них земля та худоба буде Вашою власністю. Вона в майбутньому звільнена від податків і інших тягарів.158