Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М. Артюшенко Новітня історія Тростянеччини..docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
93.09 Mб
Скачать

Не відстанемо від Марії Демченко та Софії Косиці

Із великою радістю зустріли колгоспники люджанської артілі “Красный пахарь” постанову уряду про нагороду 32 кращих ланкових п’ятисотенниць орденом Леніна, в тому числі Софію Косицю з нашого району та інших.

12 листопада на зборах колгоспників, де було присутніх понад 250 чоловік, ланкові артілі “Красный пахарь”, заявили, що вони у відповідь на нагороду орденом Леніна героїнь колгоспних ланів у наступному році досягнуть найвищого врожаю буряків.

Ланкова Каньова Ганна сказала: “В цьому році моя ланка зібрала з гектара біля 300 ц, а в наступному році

163

я зобов'язуюсь дати такий врожай буряків, як і Марія Демченко та Софія Косиця -- 520 центнерів.

Ланкова Сотнікова Марія теж зобов’язалася наступ­ного року домогтися врожаю буряків 500 ц з га.

Зобов’язання ланкових

Криничне. 12 листопада відбулися загальні збори колгоспників артілі ім. Петровського з нагоди нагород­ження орденом Леніна Косиці Софії. Бригадири склали соцзобов’язання на вивіз гною та попелу. Ланкова Лисиця Олександра наступного року зобов’язується дати 6.00 ц буряків з га. Два дні, як вона вже вивозить гній на свою ділянку і вже зібрала попелу 1 ц. Убийкінь Настя зобов’язується дати 550 ц буряків, Оленченко Меланія - 525 ц, Фисун Пріська - 560 та Оленченко Ганна - 570 ц.

Дамо 500

Ланкова артілі ім. Ворошилова (Тучне): Бова М., Москаленко Н., Мартиненко С., Пістренко, Бойко Ф., Губенко Н., Самодаєва М., Мірошниченко Т., Дранік В., Бова П., Баранова, Жук Г., наслідуючи приклад знатних орденоносців Марії Демченко, Софії Косиці та інших, зобов’язалися в наступному році добитися врожаю буряків 500 ц з га.

Усі ланкові з колгоспницями своїх ланок уже почали збирати гній, попіл і курячий послід, щоб якнайкраще піддобрити свої ділянки.103

Буду “тисячницею”

Виступ Рудої Галі на районному зльоті стахановців -

комсомолка, ланкова артілі "Соц. Праця” (Білка).

Рух п’ятисотенниць, який розгорнувся в усій країні, підняв на боротьбу за рекордні врожаї буряків і мене. У моїй ланці 6 га, з яких я теж зобов’язалася зібрати не

164

менш 500 ц з га. Але на цьому я не зупинилась і вирішила, як справжня комсомолка, прохати правління виділити ще один га землі, на якому я зберу 1000 ц буряків.104

На сьогодні я вже вивезла на ділянку під буряки (6 га) 45 тонн гною, зокрема на сьомий гектар, де думаю зібрати 1000 ц буряків, вивезла 15 тонн гною. Назбирала попелу 36 пудів, курячого посліду 21 пуд, у прикріпленому до моєї ланки сечовому колодязі вже зібрано 5 ц сечі, в день моя ланка сеч вивозить на ділянки і виливає в гній.

Але, щоб здійснити взяте мною зобов’язання, треба вчитись, і я зараз регулярно відвідую агрогурток.105

На початку 1936 року жінки займали чільне місце в народному господарстві району: ланкових - 825, з них п’ятисотенниць - 730, бригадирів - 2, трактористок - 20, зав. дит’яслами - 55, заст. голів колгоспів - 12, заступників голів сільрад - 16, телятниць - 36, свинарок - 54, зав. ферм - 3, доярок - 117, вчительок - 132, лікарів - 4, фельдшерів - 12, зав колбудів - 5, пропагандистів шкіл - 5, голів сільрад - 1.

7 березня 1936 року розпочав роботу обласний з’їзд стахановок-п”ятисотенниць ланкових бурякових госпо­дарств, серед яких було 15 представників з району:

Косиця Софія - артіль “Червоний прапор”

Колісник Катерина - артіль “13 років Жовтня” (Білка)

Каньова Ганна М. - ланкова артілі “Путь Ленина”(Люджа)

Лебединська Івга - артіль “Нове життя” (Семереньки)

Шевченко Євдокія - артіль “Новий шлях” (Кам’янка)

Косиця Олександра - артіль “Червоний прапор"

165

Глущенко Ніла - артіль “Червоний орач” (Буймер)

Полях Дмитро - тракторист Півненківської МТС

Борщ Никифор - тракторист Півненківської МТС

Буденна Марія - артіль “Шлях до комунізму”

Задесенець Ганна - артіль "14 років Жовтня” (Микитівка)

Калашник Наташа - артіль “Перемога незаможника”

Буденна Варка - артіль ім. Сталіна

Будник Наташа - артіль “Комунар”

Глущенко Ольга - артіль “Червоний орач”

С.Г.Косиця зобов’язалася у 1936 році із своєю ланкою на площі два гектари довести врожай цукрових буряків до 700 ц. Боротьбу за врожай 700 ц буряків з гектара ланка С.Г. Косиці повела ще з осені. Був добре підготовлений грунт. На ділянку 2 га вивезено 60 т перегною, заготовлено 8 ц суперфосфату, 3 ц аміачної селітри і 8 ц сульфату амонію. За один день протягом трьох годин провели посів цукрових буряків. Щоденно майже 300 колгоспників і школярів збирали довгоносика і назбирали його 70 кг. Та все. ж шкідниками знищено 0,4 га, які пересіяли. Ділянку двічі прошарували, два рази перевірили і пропололи. 5 разів буряки промотижили. Тричі буряки підживлювали. Бездощів'я примусило покопати колодязі і вручну поливати ділянку. Кожен корінець буряка відстоювався у боротьбі з природою. Через несприятливі кліматичні умови цього досягти не вдалося. Але ланка знову отримала рекордний врожай - 578 ц з га. Знатній ланковій встановили в будинку телефон, а відділ освіти та райбібліотека подарували бібліотечку художньої літератури.

166