Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М. Артюшенко Новітня історія Тростянеччини..docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
93.09 Mб
Скачать

Роздуми...

Книга характеризує невеликий проміжок часу - третину двадцятого століття (1917- 1945 рр.). Але ці роки були надзвичайно драматичними і часом трагічними. Вони корінним чином змінили життя кожної людини, пройшли через кожну сім’ю. Велика Жовтнева соціа­лістична революція кардинально змінила життя в колишній Росії, зробила значний вплив на світову історію. Поступово встановився тоталітарний режим і краянам прийшлось пройти через такі кола пекла, про які навіть не могло приснитися уві сні.

Як взагалі люди вижили?

Скільки на цьому короткому проміжку часу було принесено жертв, скільки розігралося трагедій простих людей під час революцій, примусового створення колгоспів, голодомору, репресій, війни.

Звичайно, годинник історії має своїх годинникарів. Та механізм подій міг розвиватися лише за участі людей. Парадоксом історії є те, що і гуманізм, і репресії ініціює феномен влади. І в кожний період є достатня кількість виконавців із звичайних людей, яких також знищили криваві-жорна сталінських репресій.

Оригінальна точка зору на розвиток історичних подій належить відомому російському фізіологу В. М. Бехтерєву, який ввів термін “психологічної епідемії”, які відбуваються із народами у певні історичні епохи. Чому за помахом руки вождя відбуваються величезні суспільні рухи, катаклізми? Це пов’язано із буденністю нашого життя, недостатнім розвитком суспільності свідомості, відсут­ністю або недостатнім розвитком свободи особистості, напевно, певний магнетизм волі передається від лю­дини до людини. Із піснею під звуки оркестру бійці ідуть в бій. Можливо, масова психологія сприймає певну ідею.

551

Г.С.Сковорода, шукаючи сенс життя, у роздумі запитував: "Де в світі цьому рай?... Де добро?

Вся земля, увесь Всесвіт є єдиним, великим добром, бо всеблагим Творцем створене... Будь лише людиною - чуєш? Людиною - і знайдеш добро і уздриш рай. Будь людиною!... Люби всіх людей і Бога. І буде тобі рай".

Чи багато людині потрібно? Зовсім ні. Творцями історії є люди. Історія буде гуманною лише, коли тендітні пальці етики, говорячи словами Ліни Костенко, торкнуть вам серця і уста.

Англійський письменник Олдос Хакслі відзначав, що уроки історії полягають у тому, що люди нічого не використовують із них.

Відомий вислів; історія повторюється двічі - спочатку у вигляді трагедії, потім у вигляді фарсу. Всі прагнуть, щоб з історії повторювалося найкраще. Та часто буває зовсім навпаки.

А можливо, як зазначав польський письменник Стефан Жеромський, всесвітня історія є історія перемог людей над людьми.

День 25 лютого 2004 року. Дописуються, останні рядки книги. За вікном йде сніг, покриваючи білою ковдрою землю, дахи будинків. Мов казкові стоять дерева. Так було і десятки років тому. Та життя змінилося. Відійшли у вічність покоління людей кінця XIX-поч. XX ст. З карти зникли цілі села,

...У хуторі Розумівка за переписом 1926 року було 72 жителі. Сьогодні лише залишки садів є німими свідками того, що колись тут жили люди, вікна домівок випромінювали світло, на вулиці стояв дитячий гамір.

... У селі Мозковому у 1926 році мешкало 396 чоловік. На 2003 рік тут проживало 12 людей. Багато будинків взагалі покинуто. Раніше діяли початкова шко­ла, клуб. Край майдану стоїть пам’ятник радянським воїнам, які загинули в боях при звільненні села. їх - 68!

552

Хто про це згодом буде знати? Напевно, час існування населеного пункту замовлений.

Історія і доля простої людини - це і була, головна ідея книги. У минуле відійшла ціла епоха і її головні актори - люди. Але про них ми повинні знати. Тож любіть свій край, вивчайте його історію, пам’ятайте своїх предків!

553