Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М. Артюшенко Новітня історія Тростянеччини..docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
93.09 Mб
Скачать

Тільки у 9 стопудників 2-ої й 4-ої земгромад с. Боромлі виявлено прихованих 354 пуд. Хліба

У с. Боромлі гр-н Троцький Мих. (2 земгромада) заховав у подвійній стелі 35 пуд. хліба. У Гапона, заможного середняка, контрактанта, виявлено до 100 пуд. різного хліба, закопаного 6-7 років тому у ямі під помостом. “Колгоспник" Кунда (артіль ім. “Червоної ар­мії”), теж нездатчик хліба державі, весь свій хліб похо­вав у бочки.

У заможника Мірошниченка І. (4-га земгромада), у клуні під соломою виявлено 35 пуд. хліба. У такого ж, як і Мірошниченко, Ворони М. під зачипком виявлено до 20 пуд. захованих жита і пшениці. У Дудки С. у клуні в соломі та під загатою було сховано 15 пуд. жита. У Кучмія С. у. снігу, в собачій будці, між цеглою, у яслах виявлено 25 пуд. хліба - і борошном, і збіжжям. Міцний середняк Сукачов М. П. у печі, скрині, погребі під картоплею заховає 18 пуд. хліба. У Перетятька І. у

179

коморі виявлено 20 пуд. У Ковальова Федора на комо­рі - 86 пуд. твердими культурами.

Увесь цей хліб виявлено останніми днями й приста­влено на зсиппункт.

Хліба не здала й “виправдовується”:

Ми не винні, що нас посилають”...

(На увагу партосередку д.О.).

У с. Тростянці на 12-й сотні проживає гр-н Пиво А.Г., що не здав хлібних лишків державі за контрактаційним зобов’язанням. Бригада по хлібозаготівлі звернулася до Пива А., щоб той виконав своє зобов’язання за кон­трактацією. У відповідь на це дружина Пива - Пиво Я.С., член партії (в осередку Д.О.), уповноважена по сотні, накинулася на бригаду з “докорами”:

- Чого ви прийшли дітей лякати, у мене хліба немає...

Це замість вплинути на свого чоловіка, щоб той здав належне з нього державі.

Крім того, ходячи з бригадою по сотні, “виправдову­валася" в цьому своєму вчинку перед нездатчиками хліба; говорячи:

- Це нас посилають, ми не винні!...

Вважаючи, що Пиво Я. С. цією своєю заявою вияви­ла справжнє своє лице - підкуркульника, бригада за­пропонувала їй залишити склад бригади і роботу по хлібозаготівлі, бо поведінка Пиво Я. С. тільки зриває роботу бригади.

Бригада.

5 Мішків пшениці закопав на городі.

БОНДАРЕНКО Гавр. Ант., міцний середняк с. Бранцівки, контрактант приховав - закопав на городі під со­ломою 5 мішків пшениці. 31/XIІ цей хліб виявлено й приставлено на зсиппункт.

180

Ховав хліб у клуні, на хаті

Сорока Н.О., міцний середняк с. Тростянця, довгий час зволікав здавання хлібних лишків за контрак­таційним зобов’язанням, заявляючи:

- Їмо саму картоплю...

Але бригада виявила в Сороки Н.О. в клуні, на хаті, захований не один десяток пудів хліба. Цей хліб поставлено на зсиппункт.

Бригада - 5 підписів

У 4-х ямах у хаті ховав 32 пуди хліба

У с. Буймері бригада по хлібозаготівлі Крючка Г. Н. виявила в одноосібника, міцного середняка Багмета Н. закопаного в 4 ямах у хаті 32 пуди різного хліба (жита, ярини). Багмет злісно не здавав державі хлібних лий що з нього належали до здачі.113

Злісних нездатчиків хліба державі, що гальмували хлібозаготівлі, засуджено до позбавлення волі, конфіскації майна й поразки в правах

Виїзна сесія Нарсуду Тростянецького p-ну в с. Хво­щовій розглянула справи злісних нездатчиків хліба державі, а саме:

Тертичний П. В., середняк, що за контрактацією повинен здати державі 200 пуд. хліба, здав лише 125 пуд. Бригада по хлібозаготівлі виявила в Тертичного П. В. 43 пуд. прихованого хліба. Тертичного П. В. засуджено за 119 арт. Карного Кодексу на 2,5 роки ув’яз­нення, з поразкою в правах на 1 рік і конфіскацією майна на 300 крб.

Калашник П. К., твердоздатник, із 27 ц за твердим завданням виконав тільки 20 ц. За невиконання хлібозаготівель на Калашника сільрада накладала штраф, у нього знайдено також захований хліб.

181

Калашника П. К. засуджено за 58 арт.1-ю частиною КК до позбавлення волі на 3 роки з поразкою в правах на 2 роки й до штрафу в 200 крб.

Після вироку засуджених відразу ж взято під варту.

Нарсуддя Федорченко.114