Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М. Артюшенко Новітня історія Тростянеччини..docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
93.09 Mб
Скачать

Чотири ганни

На трьох пагорбах, серед живописної природи Мащанського лісу, біля прозорих ставків розкинувся хутір Братський. Це було колись мальовниче село. Здалека будинків майже не видно. Вони причаїлися за покину­тими, недоглянутими садами, поглядають на нас три­вожними пустками, похилилися, до землі від щедрого врожаю гілки яблунь, слив. Та нікому збирати дари при­роди. На хуторі майже безлюдно, тільки зрідка пройде вулицею старенька бабуся, і тиша... А було ж тут ко­лись квітуче село, 75 дворів, де кипіло життя, щебетала малеча, де кохали, народжувались, помирали...

Чорною хмарою нависла над Сумщиною німецька окупація, котра тяглася майже два роки. Багато зло­діянь на рахунку окупантів: численні розстріли, шибе­ниці, на яких гойдалися страчені, тортури над радянсь­кими громадянами, примусове відправлення людей до Німеччини.

Вірними помічниками окупантів у їх чорних справах виявилися покидьки нашого суспільства, що доброві­льно пішли служити ворогам, немало їх служило в полі­ції старостами. Саме вони брали безпосередню участь у каральній акції, яку здійснили окупанти в липні 1943 року на території Тростянецького району.

Хутір Братський, що загубився в лісах недалеко від районного центру, справедливо називають сумською Хатинню. Саме тут розігралася трагедія, яку надовго запам'ятали жителі цього населеного пункту, що налі­чував лише 50 дворів.

Під час війни в хуторі залишилися тільки жінки, діти та літні люди. Здорова, доросла частина чоловічого населення знаходилася в лавах діючої Червоної Армії.

Жителі хутора чекали; ось-ось прийде радянський воїн-визволитель, бо на сході вже гуркотів артилерій­ський грім.

249

Майже кожного дня в хуторі було чути гудіння літа­ків, які скидали радянських парашутистів. Останні вли­валися в ряди діючих великих партизанських груп і ра­зом готувалися до диверсій із метою полегшення про­сування частин Червоної Армії.

Жителі хутора виявилися небайдужими до появи у навколишніх лісах партизан і парашутистів. Відчайду­шні жінки під виглядом випасання худоби носили до лісу молоко, хліб, інші харчі, яким змогли поділитися з народними месниками. Підлу роль у трагедії, що насу­валася, зіграв староста хутора, зрадник Батьківщини Тихон Мокруха.

Очевидець тих подій Григорій Юхимович Марченко розповідав, як лютував староста Тихін Мокрий. Кого, було, не запитає про парашутистів - у відповідь лише плечима знизують. Мовляв, а нам звідки знати? Та все ж довідався якось, що Безкровна дала притулок неві­домій дівчині. Однак спізнився затримати лісову гос­тю. Обігрівши й нагодувавши Олю (так назвалася розві­дниця), Ганна провела її до лісу. Вручила вузлик з прові­зією, вивела на лісову стежку, по-материнськи тепло обняла наостанку: “бережи себе, сестричко, бережи...”

Як дізнався староста про ті проводи невідомо. Тільки й досі пам'ятають на селі його погрози жінці. “Дограєшся, чортова стахановка!” - шаленів люттю. Пізніше карателі зловили - таки Ганнину гостю. Не до­відались від неї нічого... Розстріляли.

Помітивши відвідування лісу жителями хутора, він вислідив декого і встановив, що ці відвідування пов'я­зані з наданням допомоги партизанам. Староста помі­тив особливу активність з боку Ганни Петрової, Ганни Тимошенко, Ганни Антюхової та Ганни Безкровної. Саме чотири Ганни першими пішли на зв'язок з партизана­ми, але, втративши пильність, діяли необачно.

Є люди, за що не візьмуться, все у них до ладу,

250

ловко виходить. Отакою була і моя сусідка Ганна Без­кровна, - пригадувала жителька Братського Євдокія Макарівна Лапіна. - Бувало, мажемо хати. Ганнина сві­тлиця аж сміється - ні тобі залисини від щітки, ні грудо­чки бодай на стіні. Полемо буряки - вона попереду. Вантажимо корені - найбільший лантух собі на плечі вхопить. “Двожильна ти, чи що?” - дивуємося, а Ганна сміється лише. Мовляв, що ж вдію, коли вродилася жа­дібною до роботи?!

Гарна, струнка, з тонким станом, кароока, з красивим сильним голосом, працьовита. Такою була Ганна Без­кровна, ланкова з хутора Братського. До заміжжя була Перепелицею, а стала Безкровна. Чоловік дуже кохав свою дружину, і від цього кохання і з’явилася у них до­нечка Надійка, вся в маму - красуня. Чоловік пішов на війну добровольцем. Під час війни Ганна Безкровна жила з Надійкою і названою дочкою - біженкою Олею з Києва. Оля писала листівки, а Ганна возила кіньми ці листівки в Комарівку, Оводівку, Тростянець, Мащанку. Тихій Мокруха здогадався, що листівки розклеювала Ганна, видав її фашистам.

Ганна Антюхова була гарна, з русою косою, з блаки­тними очима, йшла, немов лебідка пливла. Вміла гарно працювати і відпочивати. Чоловік її був шахтарем. За­хворів туберкульозом, не дожив до війни.

У Ганни було троє дітей - три русявих хлопці. Най­старший - Микола - бив ворога на фронті, Мишкові було 10 років, а найменшенький - ще в пелюшках. Важ­ко було Ганні: сама рубала дрова, поралася на городі.

Зима 1941 року видалася лютою, а в хаті і в хліві пусто. Всі продукти забирали фашисти. А дітей потріб­но чимось годувати. Жінка завжди з радістю приймала партизанів на ночівлю, переховувала їх. Годувала остан­ньою картоплею, яку зберігала для дітей. А вночі стере­гла сон партизанів.

252

Ветра шорохи ловила:

Скрипнула то ветка?

Или пес из будки вылез?

Чьи шаги к соседке?

Не идут ли немцы к хате

С Тихоном Мокрухой.

Ганна Тимошенко була дочкою чоботаря. Незаміж­ня, бездітна, тридцятилітня, з чудовими карими очима… Такою була Ганна. Медицині не навчалася, але лікува­ти людей, знаходити цілюще зілля навчив Ті батько. Вони разом ходили в ліс, збирали в сонячних долинах цілю­щі трави, які пізніше не одному партизану врятували життя. Якщо стукають тричі у вікно - це до Ганни. Ліку­ючи партизанів, доводиться часто ходити по воду до колодязя. Її почав підозрювати місцевий поліцай Тихін Мокруха. Не раз приводив Тишко фашистів перевіри­ти, чи немає у Ганни партизанів. Але жінка вміло хова­ла їх, і карателі, не знайшовши партизанів, поверталися ні з чим. Не один народний месник завдяки Ганні Тимо­шенко повернувся в Мащанський ліс громити ворога.

Чоловік Ганни Петрової був убитий на фронті. Вона мала двох синів і дочку. Ганна допомагала партиза­нам, носила їм у ліс молоко в бідоні, а на дні бідона - вузлик з патронами, що назбирала поблизу порожніх окопів. І от одного разу йшла вона до партизанів, а на­зустріч їй - Тишко Мокруха з фашистами. Вони поба­чили молоко в бідоні, знайшли патрони. Забрали її на допит, вставляли під нігті голки, били прикладами, шом­полами. Не признається Ганна, де партизани. Після допиту на Ганну було страшно глянути - вся опухла, залита кров'ю.

Скористався Тихін Мокруха нагодою зайвого разу вислужитися перед своїми хазяями і доніс до район­ної німецької військової адміністрації про допомогу з боку жителів Братського партизанам.

253

І ось на світанку 23 липня 1943 року до братського прибуло майже шістсот німців та поліцаїв. Приїхали на машинах та мотоциклах, підводах, навіть на велосипе­дах. У каральній акції поряд із німцями взяли участь загони районної поліції на чолі з її начальником Іваном Смілянським, з сусіднього села Мащанки на чолі з на­чальником Купріяном Рибалком. Прибув загін і з сусід­нього району - Охтирського села Олешні. Цей загін очолювали начальник поліції Федір Дридігер та стар­ший поліцай Павло Дружинін.

Щільним кільцем прибулі оточили хутір, а потім по­чали виганяти зі своїх осель людей.

Над хутором стояли стогін, плач, верещали діти. Ре­вла худоба, кудахкали кури, бо німці і поліцаї виводили і зганяли до купи всю скотину.

Десь опівдні хутір було повністю розграбовано. Ста­роста Мокруха показав німецьким офіцерам хати, де проживали Ганни. І ось вони четверо постали перед керівниками каральної акції. На запитання про допо­могу партизанам почули тверде “Ні", і тоді з вуст стар­шого офіцера пролунала команда німецькою мовою, яка зігнаним селянам стала зрозумілою після того, як жінок повели до однієї з хат і там зачинили, Одна з жінок - Ганна Антюхова, стояла в гурті зі своїми трьома дітьми, і коли пролунала команда вести їх до хати, діти з плачем вчепилися в матір. Старший офіцер махнув рукою набік, і Тихон Мокруха відкинув заплаканих дітей від жінки.

Пролунала ще одна команда, і німецький солдат із вогнемета підпалив хату, в якій було зачинено чоти­рьох жінок. Вони згоріли заживо.

Ганна Гаврилівна Безкровна, Ганна Іванівна Антю­хова, Ганна Савеліївна Тимошенко, Ганна Євстахіївна Петрова... Тричі виривалися вони з палаючої хати, три­чі кидали їх назад.183

254

А потім німецькі солдати та поліцаї вогнеметами та смолоскипами почали підпалювати інші хати. Хутір за­палав... За якийсь невеликий проміжок часу від квіту­чого хутора залишилося згарище. Люди, що десятиріч­чями мешкали тут, залишилися просто неба. Німці та поліцаї погнали їх за межі хутора. А далі молодь від­правили до Німеччини, літніх та дітей кинули напризво­ляще.

Через місяць після цієї трагедії радянські війська визволили Тростянецький район. Німці та їх помічники дременули на захід. Але зрадників не минула кара. І хоча дехто проживав на нелегальному становищі в ін­ших, західних областях України, їх поступово виловлю­вали працівники служби державної безпеки. У цьому їм треба віддати належне.

Згідно з вироками військових трибуналів на тривалі строки були ув’язнені колишній староста Братського Тихон Мокруха, старший поліцейський Олешнянської поліції Павло Дружинін. А начальника цієї поліції Федо­ра Дригідера розшукали лише а 1950 році і засудили до вищої міри покарання - розстрілу.

Минули роки, виросло нове покоління. Відродився хутір Братський. На згарищі з’явилися нові будинки. Але вдячне покоління не забуває подвигу жінок, чоти­рьох Ганн, котрі в силу своїх можливостей надавали до­помогу партизанам. Сміливо і свідомо ризикували жит­тям. Не забуті також і поневіряння, що принесла війна, і які довелося пережити старшому поколінню хуторян.

Київська художниця Оксана Сльота написала кар­тину, присвячену чотирьом Ганнам. Напевно, вона ба­гато разів зустрічалася із жителями і до глибини душі її дійшла трагедія цих простих сільських жінок, щоб ство­рити такий художній твір.

На місці колишнього жахливого вогнища встанов­лений обеліск у вигляді чотирьох червоних пелюсток.

255

Зараз на хуторі живе мало людей, залишилося не­багато очевидців цих трагічних подій. Хутір вимирає. А ті, що залишилися, із сльозами на очах згадували той страшний день, і неймовірна теплота і жалість відчува­лися в голосах стареньких бабусь, коли вони розпові­дали про чотирьох відважних жінок. Хуторяни до цих пір із ненавистю згадують зрадника, на совісті якого життя Ганн - поліцая Тихона Мокруху.

Видатний український поет, наш земляк Леонід Татаренко так писав у своїй чудовій поемі “Чотири Ганни“:

... А Братское стоит перед глазами,

И не забудут внуки о былом.

Отыщут горицвет в траве, в аире.

Четыре Анны! Лепестков четыре.

В червонной бронзе встали над бугром.164

За тридцять із лишнім років педагогічної праці я був, як учитель, директор, начальник відділу освіти, на сот­нях уроків і різних заходів, познайомився із десятками педагогів-новаторів. Було дуже багато цікавого І цін­ного. Сам є розробником ряду ідей. Але мене до гли­бини душі вразив виховний захід класного керівника Тростянецької загальноосвітньої школи І-III ступенів № 3 Валентини Петрівни Линник. Причому, за фахом вона - математик.

Тема виховного заходу:

"Чотири Ганни!

Пелюстків чотири

Над пагорбом,

Над вічністю стоять”.

І це не просто захід - це майстер-педагог найвищої кваліфікації. Мені здається, що після цього уроку учні стали зовсім інші. Якраз так виховується любов до України, до рідного краю.

257