Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М. Артюшенко Новітня історія Тростянеччини..docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
93.09 Mб
Скачать

Організація голодомору

Уже влітку 1932 року селянам не вистачало продук­тів харчування. Населення стало зрізати на колгоспних полях колоски хліба для харчування. Миттєво відреагував Й.Сталін, підписавши на початку серпня репресивний закон, названий народом “законом про п’ять колосків”.

15 серпня 1932 року Тростянецький районний виконавчий

186

комітет, виходячи з постанови уряду про торгівлю хлібом, прийняв обов’язкову постанову “Про заборону торгівлі хлібом (зерном та борошном) на ринку та про порядок помолу”, яка зобов’язувала:

- Заборонити торгівлю хлібом (зерном та борошном) колгоспам та одноосібним господарствам до встановленого урядом строку повного виконання державних планів хлібозаготівель - 15/1 1933р.

- Дозволити переводити помол всіх культур, за винятком пшениці, колгоспникам не більше 20 кіл на їдця на місяць та одноосібникам не більше 16 кіл на їдця на місяць.

- Помол дозволити провадити виключно за довідками сільрад.

- Довідки сільради мають право видавати колгоспникам, виходячи з кількості одержаного кожним колгоспником хлібного авансу, а одноосібникам біднякам та середнякам у залежності від виконання планів хлібозаготівель (сумлінним хлібоздатчикам), кур­кульсько-заможній частині (твердоздавцям) довідки видаються після повного виконання накладених завдань.

- Дозволити видавати довідки на помол пшениці колгоспам для громадського харчування та колгоспникам, які одержали пшеницю в рахунок хлібних авансів.123

Знову почалися примусові хлібозаготівлі, але вони йшли надто повільно. Серпневий план район виконав лише на 10%, в тому числі тверді хлібоздатчики лише на 6,8%.124

Згідно постанови Уряду України хлібозаготівлі повинні були завершитися до 15 жовтня. Та район на 20 жовтня виконав план лише на 18,6%.125

14 листопада 1932 року бюро Харківського обкому КП(б)У своєю постановою визнало незадовільною організацію хлібозаготівель у Тростянецькому районі

187

і попередило, що якщо в найближчі дні не буде досягнуто перелому в цьому питанні, то листопадний завіз товарів на село буде припинений.

Почалися репресії. У кожному номері районної газети повідомлялося про притягнення людей до судової відповідальності. Ось лише деякі з публікацій:

Вимагаємо судити Ілька Буденного, як ворога народу

Член куткової хлібозаготівельної бригади по 3-й гро­маді с. Боромлі, співробітник ощадкаси Ілля Буденний, агітуючи “за” хлібозаготівлю, на ділі зриває її.

Розібравши з батьком вітряк, Ілько зробив з устаткувань вітряка жорно і тайком молов зерно до 1 ц і більше щодня.

Мало того, що зловмисно не молоте свого жита і проса, він ще й привласнив та приховав кілька мішків вівса, який відпускався повесні в позику на засів.

Є в Буденного і буряк, крадений в арт."Перемога”.

Вимагаємо судити цього вовка в овечій шкурі, як ворога народу.

Колгоспники.127

Десятки пудів хліба приховали в... Горшках.

Твердоздавець 9-го десятку с. Боромлі Ганна Миколенкова жодного кілограма хліба не здала державі.

- І не здам!. Нема в мене хліба! - Не вірите чесній хазяйці - ідіть, шукайте!

Зайшла бригада до куркульки в хату. І якось ненароком спіткнувся бригадир т. Черевко на горщик, що лежав перекинутий посеред хати на долівці, а з того горшка “вискочив” вузлик з зерном.

Отут і почалося.

Що не горщок - то й хліб, що не глечик - то й хліб знаходила бригада.

188

20 пудів у горшках, десятки пудів в інших місцях було знайдено прихованого хліба.

“Я... я сама одвезу. Чуєте, сама”... - бормотала саботажниця хлібозаготівель Ганна.

Навантажені вози хліба рушили з її подвір'я.

Панченко А. С., контрактант с. Тростянця злісно не виконував свого зобов’язання, разом із куркулями творив опір проти хлібозаготівель.

Сільрада була примушена зробити безспірне стягнення.

Виконавці сільради, зайшовши на подвір’я Панченка, було не знайшли хліба, а потім, коли виходили - хлоп'я виявило піонерську чесність і сказало, де прихований хліб.

Він був у горшках, полові і т.п.