Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіологія риб новая.doc
Скачиваний:
341
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
16.79 Mб
Скачать

Зміна забарвлення шкіри

Забарвлення риб пов'язано із наявністю в шкірі пігментних клітин - хроматофорів. Виділяють чотири види хроматофорів:

  1. меланофори, – містять чорний і коричневий пігмент;

  2. ксантофори, – містять жовтий пігмент;

  3. еритрофори, – містять червоний пігмент;

  4. іридофори, – містять білий пігмент.

Крім того, у багатьох риб є хроматофори, які містять невеличке скупчення миготливих плоских кристалів, що надають їм блакитно-зелене забарвлення. Ці хроматофори одержали назву іридосом. У давніх риб (осетрові) основним пігментом є меланін, у кистеперих (латимерія) і переважної більшості костистих риб – каротиноїди.

Деякі пігменти риб – меланін і гуанін утилізуються в меланофорах і гуанофорах із наступним їхнім використанням для регуляції фотоутворювальних процесів у шкірі. Зокрема, для синтезу вітамінів групи D. Реакції на світло і темноту, а також на білий і чорний колір фону, що спостерігаються у риб, обумовлені в основному активністю меланофорів.

Інтенсивність забарвлення визначається станом хроматофорів: при їхньому розширенні пігментні зерна розтікаються на більший простір і забарвлення тіла стає яскравим. Якщо хроматофори скорочуються, пігментні зерна концентруються в центрі, залишаючи велику частину клітини незабарвленою і забарвлення тіла бліднішає.

Форма пігментних клітин постійна й у близьких видів подібна, а їх стан змінюється у залежності від різноманітних факторів. На їхній стан може впливати температура і газовий режим водойми, вік, стать, стан організму, стрес риби.

Забарвлення тіла часто має пристосувальне значення. У пелагічних риб спина звичайно темна, а черевце сріблисто-біле, через що риба мало помітна у воді. Загальновідомо пристосування забарвлення тіла до кольору дна у камбал, бичків, морських голок. Вони можуть навіть повторювати малюнок шахівниці, поміщеної на дно. При цьому основну роль відіграє нервова система, яка відтворює зорові подразнення і викликає відповідну реакцію пігментних клітин (у осліплених риб шкіра значно світліше)

Риби, що належать до одного виду, але живуть в різних водоймах, можуть мати неоднакове забарвлення. Така мінливість забарвлення риб пов'язана із глибокими змінами в організмі, частіше усього пов'язаних із харчуванням. Поряд із тривалими змінами кожна риба може змінювати своє забарвлення і протягом порівняно короткого часу. Поява темних або світлих тонів, яскраве або бліде забарвлення, поява нового кольору у загальному забарвлені – усе це може відбутися протягом короткого терміну – від декількох секунд до декількох годин.

Дослід функції хроматофорів показав, що експансія і контракція хроматофорів змінюється під впливом ряду факторів, що діють на пігментну клітину безпосередньо, або через нервову систему. Зміна забарвлення цілого організму під впливом якогось фактора зовнішнього середовища може відбуватися тим або іншим шляхом, але не завжди є можливість точно встановити цей шлях.

Відомо, що у риб регуляторні системи пігментних реакцій мають різні рівні організації, причому, найбільш примітивна гормональна регуляція, властива хрящовим рибам. У костистих риб заміняється або доповнюється прямою нервовою регуляцією меланофорів. На меланофори впливають нервова система і гуморальні фактори. Парасимпатичні нерви і гуморальні фактори – АКТГ, пілокарпін, холін, фізостогмін забезпечують експансію меланофорів, а симпатичні нерви і адреналін контракцію.

Зміна забарвлення в період розмноження (поява шлюбного вбрання), що часто спостерігається в цей період і зміни у забарвлені самців і самиць відбувається під впливом статевих гормонів.