Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
франция.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
120.83 Кб
Скачать

18

МІНІСТЕРСВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра менеджменту та організації

Реферат Екологічна освіта в Україні та франції

з дисципліни: „ Психологія та педагогіка вищої школи”

Виконала: студентка 6 к. 2 гр. РЕФ

Грибко А.І.

Викладач: кандидат педагогічних наук

Туркот Т.І.

ХЕРСОН- 2012

ЗМІСТ

вступ..........................................................................................................................3

РОЗДІЛ 1. Розвиток екологічної освіти та виховання в Україн.............................5

РОЗДІЛ 2. Структура та зміст екологічної освіти у вищих навчальних закладахУкраїни.........................................................................................................................8

РОЗДІЛ 3. Система екологічної освіти у Франції..................................................10

ВИСНОВКИ.............................................................................................................. 16

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ................................................................. 17

вступ

Екологічна ситуація сьогодення та екологічна освіта Сучасний стан навколишнього природного середовища переконливо свідчить, що факти, які детермінують загострення екологічної ситуації, об'єктивно діють у будь - якому індустріальному суспільстві незалежно від соціально - економічного ладу, але значно корелюючись (посилюючись або послаблюючись) чинниками техніко - технологічного, а головне економічного та соціокультурного порядку, рівнем розвитку демократії у сфері політики та господарства, можливостями впливу громадян на центри й процеси прийняття рішень.

Наш час - це період тотального екологічного всеобучу, коли основи екологічних знань викладають усім, починаючи з дитячого віку - в школах та інститутах, на різних семінарах і курсах, по радіо й телебаченню - та закінчуючи підвищенням рівня екологічної освіти керівників усіх рангів у всіх країнах, на всіх континентах. У більшості країн світу екологія стала обов'язковою дисципліною в усіх школах і вищих закладах освіти. У багатьох вищих навчальних закладах створено кафедри або факультети екологічного профілю, проведено сотні екологічних національних і міжнародних семінарів, конференцій, з'їздів. Велику еколого - просвітницьку роботу провадять у всьому світі організації «зелених», товариства з охорони природи, серед них такі відомі, як «Грінпіс», «Легамбіенте» та ін. Ці важливі для цивілізації процеси екологізації свідомості населення, формування нового - екологічного світогляду, нової - екологічної культури цілком характерні й для України.

Сучасна система освіти Франції складалася протягом останніх двох сторіч та вважається однією із найпередовіших у світі.

Основні її особливості - перевага державних навчальних закладів і безкоштовність навчання для всіх, включаючи іноземців (університети стягують з іноземних студентів лише номінальну плату). Ще одна особливість освітянської системи Франції - це практично однакова якість навчання як у столиці, так і у провінціях.

За останніми даними, число школярів і студентів у Франції перевищило 15 млн. осіб і склало чверть населення країни[1] У країні близько 7 тис. коледжів, 2600 ліцеїв. На потреби освіти щорічно витрачається 21% державного бюджету[2]. Система освіти - найбільший роботодавець країни: у ній зайнято більше половини державних службовців.

У Франції питання охорони природи і проблеми навколишнього середовища вивчають в ліцеях, коледжах, центрах професійного навчання (їх понад 200).

Один з найголовніших університетів в якому основна увага приділяєтся природничим наукам це Університет П'єра і Марії Кюрі – Паризький університет (фр. Université Pierre et Marie Curie або Université Paris VI або Університет Париж VI) – французький університет, основний правонаступник факультету природничих наук Паризького університету.

Університет П'єра і Марії Кюрі сьогодні є найбільшим науково-медичним комплексом у Франції.

Університет має тісні зв'язки з багатьма вишами інших країн, а більшість з 30 000 студентів приїздить на навчання з-за кордону.