Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора на ентомологиюё.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
105.07 Кб
Скачать

АГРОТЕХНІЧНІ МЕТОДИ:

Це- використання агрозаходів, спрямо-ваних на підвищення продуктивності с\г рослин, мін умов життя сшкідливих організмів, чи пряме їх знищення.

1) Сівозміна, 2) обробіток грунту, 3) Підготовка насіння, 4) Строки сівби та збирання врожаю

БІОЛОГІЧНИЙ МЕТОД:

Це метод, що ґрунтується на використанні живих організмів або продуктів їх життя з метою зменшеня чисельності шкідників і створеня сприятливих умов для життя корисних огр. в агроценозі.

АМЕРЕКАНСЬКИЙ БІЛ. МЕТЕЛИК

Ряд-лускокрилі, род-ведмедиці, Кількість поколінь - 2; Зимує- лялечка під відмерлою корою, рослиними рештками, в трічінах і щілинах; Пошкодженя – гусениці скелетують листя, залишають жилки: шовковицю, клен, горіх, та інші породи; Заходи: карантинні, хімічні.

Біологія – літ метеликів поч. на прикінці квітня поч. травня. Відкладають яйця в червні на нижню сторону листка. Ембріональний період 6-14діб. Гусениці живуть 45-55 діб. після чого заляльковую-ться, тривае стад. лялечки 8-16двб. Личинки 2пок. Заляльковуються на прикінці серпня.

ЕПШ – 20% пошкодженого листя після розпускання бруньок.

Бобова вогнівка

Ряд- лускокрилі, род- вогнівки, Кількість поколінь- 2-3, Зимує - дорослі гусениці в коконах в ґрунті на глибині 2-4см.

Тип пошкодження- гусениця живиться в середині бобів, ( в одному бобі до 2 гус.) одна гусениця може пошкодити 2-5 зерен.

Заходи: Просторова ізоляція посівів сої від насаджень акації білої; своєчасне та в стислі строки збирання урожаю; використання сортів сої з коротким періодом вегетації; глибока зяблева оранка після збирання сої.

Спеціальні хімічні заходи проти бобової вогнівки потрібні на сої, коли її посів межує з насадженнями акації білої. Застосовуються контактні фосфорорганічні та перітроїдні препарати в період масового льоту метеликів другого покоління (перша, друга декада липня). На горосі та виці проводяться сумісні хімічні обробки проти горохової попелиці та бобової вогнівки контактними фосфорорганічними препара-тами.

Біологія.Розвивається переважно два покоління. Заляльковуються гусениці в кінці квітня, першій половині травня. Метелики першого покоління літають з початку другої декади травня до середини червня. Відкладають вони яйця на молоді боби акації жовтої, гороху, вики. Плідність самок становить 200-300 яєць. Ембріональний розвиток триває 5-6 днів. Розвиваються гусениці від 19 до 38 днів. Дорослі гусениці прогризають біб, падають на землю і на глибині 2-4см заляльковую-ться у другій половині червня. Метелики другого покоління літають в липні - першій половині серпня. Відкладають вони яйця переважно на боби акації білої, сої, гледичії. Із бобових культур вогнівкою найбільше пошкоджується соя. На ній відкладають яйця метелики першого покоління, і більш масового - другого.

У бобової вогнівки буває і третє покоління, метелики якого літають з середини серпня і в першій половині вересня.

Бурякові блішки

Ряд- твердокрилі, род- листоїди,

Ли- черевоподібна, лял-відкрита; кількість поколінь – 1; Зимує – імаго під рос. рештками. Шкодить імаго. Тип пошкодь- ження- виїданя паренхіми.

Заходи захисту: Знищення бр’нів род лободових і гречкових, інструктація насіння системними інсект і внесення гранульованих препаратів у рядки під час сівби.

ЕПШ- 1-1,5 жука на рослину.

На весні імаго з’являються при +6-+8 в ясну погоду і при +15 в похмуру. Літ блішок спостерігаеться тільки при ясній і тихій погоді. Спочатку живляться бур’нами род гречкових і лободових, а потім переселяеться на буряк, яйця відкладають на початку червня, ембріон. період 10-14 днів., лисинка ровиваеться в грунті 30-40 діб. Ляличка – 14-19діб.

ВЗАЕМОВІДНОСИНИ МІЖ КОМАХА-МИ І РОСЛИНАМИ.

Більшість вищих квіткових рослин потребує перехресному запиленні, з них більше 80% є ентомофільними, тобто повинні запилюватися комахами. Залучені пилком і нектаром комахи регулярно відвідують квітки рослин і, переносячи пилок з квітки на квітку, виробляють запилення. При цьому найбільш важливу роль в запиленні рослин грають перетинчастокрилі, особливо бджолині (джмелі, медоносні бджоли, поодинокі бджоли).

Ентомофілія- живленя рослинами.

Типи ушкоджень рослин