Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора на ентомологиюё.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
105.07 Кб
Скачать

Жужелиця хлібна

Ряд-твердокрилі, род-жужалиці

Личинка- камподіевидна, личинка- відкрита; Кількість поколінь -1; Зиммує – личинки рірного віку в грунті.. Личинка пошкоджує молоде листя в період 2-3 листочків та кущення. Пошкоджені рослини мають характерний, подібний до мочалки, вигляд, імаго –зерно за сезон 1 жук може пошкодити до 50-60 зерен.

Зходи боротьби: сівозміна, просторова ізоляція ярих від озимих, вирощування стійких сортів, лущення стерні, оранка.

Біологія: Живлeння личинoк нaвecнi тpивaє 5-7 тижнiв. Зaлялькoвyвaння вiдбyвaється на глибині 20-70 см. Жуки починають з'являтися у період формування зерна озимої пшениці та інших зернових, а масово - у фазі молочної стиглості і живляться зерном до початку збирання врожаю. Один жук за сезон може пошкодити до 50-60 зерен. Личинки об'їдають молоде листя в період 2-3 листочків та кущення. 

Звичайний стебловий пильщік

Ряд- перетинчастокрилі, родина- стебловий пильщик, Лич- черевоподібна; лял- відкри. Кількість поколінь- 1; Зимує- личинка в нихній частині стерні, шкодить- личинка, тип пошкодж- прогризання вузлів в соломі, руйнування судинної сис.

Заходи боротьби 1. Найбільше значення мають лущення стерні після збирання заселених пильщиками площ і глибока зяблева оранка, від чого гине більше 60% зимуючих личинок і ускладнюється виліт дорослих комах навесні.

2. Ранні строки сівби ярих і раннє збирання хлібних злаків зменшує пошкодженність рослин і шкідливість пильщиків.

3. Під час колосіння, якщо нараховується більше 4 пильщиків на 1 кв. м (здебільшого це пов’язано з впровадженням безполицевих обробок і залишення стерні на поверхні ґрунту), перед масовим відкладенням яєць необхідно провести хімічну обробку.

Біологія. Доросла комаха (табл. 16) зі струнким довгастим блискуче-чорним тілом довжиною 5-10 мм. На черевці 4, 6, а часто 9 сигментів облямовані жовтими смугами. У самців жовтих облямівок більше ніж у самок. Вусики довгі, потовщені до вершини.

Яйця молочно-білі, видовжено-овальної форми, злегка дугоподібно зігнуті. Личинки - червоподібні, жовтувато-білі, безногі, довжиною 12-14мм; голова буровато-жовта. М’який над анальний відросток має 6-9 шипиків, розміщених в один ряд.

В Україні зустрічаються повсюди, але найбільш чисельні у Степовій зоні і в Криму. Пошкоджує пшеницю (переважно) й інші злакові культури: жито, ячмінь, овес, злакові трави.

Протягом року розвивається одна генерація (див. фенокалендар). Зимують личинки останнього покоління в стерні у напівпрозорому водонепроникному коконі. Заляльковуються з кінця квітня - травні.

У степовій зоні початок льоту дорослих комах відбувається в травні і триває протягом 10-20 днів. Дорослі пильщики живуть 15-25 днів.

Після 3-5 днів додаткового живлення нектаром та пилком квітів на різноманітних рослинах пильщики спарюються, і самка з допомогою пильчастого яйцеклада робить в стеблі під колосом надріз, у який відкладаються одне яйце, а всього 35-50 яєць.

Відроджена через 5-10 днів личинка живиться усередині стебла, пересуваючись до низу. Внаслідок пошкодження колос біліє стає ламким. Перед збиранням урожаю вище місця зимівлі (біля основи стебла) личинки вигризають на внутрішній стінці кільцеподібну борозенку, і такі „підпиляні” стебла надламуються, нахиляються або падають, що збільшує втрати зерна. Кількість пошкоджених стебел досягає 50%, а вага зерна зменшується до 23%.

ГОРОХОВИЙ ЗЕРНОЇД

Твердокрилі, Зерноїди, Личинка- черево-подібна, Лялечка- відкрита. Кількість пок-1 Зимує – імаго в середині горошини та під рештками; Шкодить личинка, Тип пошко-дження – личинка виїдає порожнини в зерні,

Заходи боротьби:

Встановлено, що менше пошкоджується горох ранніх строків посіву. Своєчасне збирання урожаю запобігає падалиці, і менше жуків залишається в полі з висипаним зерном.

Для знищення жуків в зерні застосовується його фумігація під час зберігання бромистим метилом та іншими фумігантами.

Для захисту гороху від значних пошкоджень в період вегетації застосовується авіаобприскування в період бутонізації та іще 1 раз через 10 днів. Економічний поріг шкодочинності - 15-20 жуків на 10 помахів ентомологічним сачком. Використовуються контактні фосфорорганічні або перітроїдні препарати: Актара, Акцент, Ф’юрі, Фастак, Діазинон, Карате 050 ЕС, Фуфанон, Альтекс

Біологія: Жук сіро-чорного кольору, 4-5мм довжиною, овальної форми. Тіло покрите сірими волосками. Личинка в середині зерна, жовтувато-кремова, доросла має довжину 5-6мм. Яйце жовто-оранжеве довжиною до 1мм.

Розвивається в одному поколінні. Зимують жуки переважно в середині зерна; деяка кількість їх перезимовує в тріщинах кори дерев, в рослинних рештках.

Літ жуків розпочинається на початку цвітіння гороху (з середини травня). Яйця відкладаються на молоді боби. Завдяки жовто-оранжевого кольору вони помітні на зеленій поверхні бобів. Плідність самки 70-150 яєць, ембріональний розвиток триває 5-8 днів.

Личинки під оболонкою яйця проникають в середину зерна, де живляться, заляльковуються і розвиваються до жуків. Розвиток личинок продовжується 20-30 днів, лялечок 10-15 днів.

На період дозрівання гороху і збирання урожаю (кінець червня - початок липня) у більшості зерен зерноїд переходить у фазу жука.

У пошкоджених зерен маса зменшується на 40%, схожість на 75%. Пошкодженість зерен на півдні України може досягати 20-30%.