Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора на ентомологиюё.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
105.07 Кб
Скачать

Зовнішня будова кліщів

Кліщі - дрібні тварини (0,12-0,5 мм). Форма тіла округла, овальна, червоподібний або веретеновидная. Виразного поділу тіла на сегменти немає, тому що голова і груди міцно злиті з черевцем.  На відміну від комах у дорослих кліщів чотири пари ніг, а у личинок три. Кліщі, що утворюють галли на рослинах, мають дві пари ніг. Вусики і крила відсутні. Ротовий апарат колючо-смокче типу. Травна і кровоносна система в загальних рисах влаштовані так само, як у комах. Дихальна система у більшості кліщів представлена ​​мережею розгалужених трахей.  Розмноження здійснюється спарюванням самця і самки. З запліднених яєць утворюються особини чоловічої і жіночої статі. У кліщів спостерігається явище, коли з незапліднених яєць відроджуються тільки самці (звичайний павутинний кліщ), або лише самки (бурий плодовий кліщ).  В індивідуальному розвтку кліщі проходять фазу яйця, личинки, протонімфа, дейтонімфа та дорослої особини. Тривалість розвитку одного покоління і їх число залежать від умов зовнішнього середовища.

ІНТЕГРОВАНИЙ ЗАХИСТ РОСЛИН

Інтегро́ваний захист — комплексне застосування методів для довгостро-кового регулювання розвитку та поширення шкідливих організмів до невідчутного господарського рівня на основі прогнозу, економічних порогів шкодочинності, дії корисних органі-змів, енергозберігаючих та природоохоронних технологій, які забезпечують надійний захист рослин і екологічну рівновагу довкілля.

КАЛІФОРНІЙСЬКА ЩІТІВКА

Ріфнокрилі, щитівки

Личинка-імагоподібна, поколінь -2; зимує на стадії личинки 2-3 покоління під щитками стовбурів і гілок.

Шкодить личинка і самка імаго; тип пошкодження – висмоктування кт соку з листків, плодів, кори.

Навесні личинки починають живитися. Після линяння перетворюються на личинок другого віку, з яких утворюються самки і самці. У личинок самок у центрі округлого щитка з'являється жовтувата личинкова шкурка. Ноги, очі і вусики редукуються, через 10-12 днів личинка линяє вдруге і перетворюється на дорослу самку. У кінці травня з'являються самки; кожна народжує до 120 личинок-бродяжок, які розповзаються по стовбуру, гілках і присмоктуються до кори. Личинки, що присмокталися, починають виділяти воскові нитки, переплетення яких утворює зверху тіла білий видовжений щиток. Щиток поступово темніє і стає сірим. Через 18-21 день після, відродження личинки переходять у другий вік, а через 10 днів з'являються дорослі самки. Частина личинок першого віку кожного покоління залишається зимувати. Протягом року каліфорнійська щитівка розвивається в двох поколіннях.

Заходи захисту: Дотримання карантинних хаходів, очищення стовбурів, скелетних гілок від відмерлої кори, Вирізання гілок. ЕПШ- 0,5 щітівки на 1м гілок до роспускання бруньок і 2-3% заселених плодів. Обробка до роспускання бруньок інсектицидами.

Капустянка звичайна

Прямокрилі, вовчки.

Личинка- череподібна, лялечка – відкрита.

Кількість поколінь- 1 в 1-2 роки. Зимує личинка в грунті на глибині до 1м.

Шкодить- личинка; тип пошкодженя – підгризання кориневої шийки, корене-плодів.

Заходи захисту: Чорний пар, отруені приманки, застосування ловильних ям. Протруення насіння.

Біологія. Навесні капустянка пробуджується, робить ходи під поверхнею грунту, перегризає стебла і коріння різних рослин, поїдає насіння. Вночі вилазить з нірки на поверхню і перебігає на інші ділянки в пошуках їжі. Часто перелітає на значні відстані летить на яскраве світло. Яйця відкладає в спеціальне гніздо в грунті, на глибині 10-30 см. Одна самка відкладає до 350 овальних жовтувато-сірих яєць розміром 2 мм. Через 10-20 днів, залежно від температури грунту, з яєць виходять сірі шестиногі павукоподібні личинки, які живуть у гнізді 20-30 днів, потім розлазяться, риють окремі нірки і живляться коренями, підземною частиною рослин і насінням. Личинки перетворюються на дорослих капустянок влітку наступного року. Шкодить у шкілках сіянців, розташованих на низьких місцях, а також на суничних плантаціях.