Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора на ентомологиюё.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
105.07 Кб
Скачать

Заходи захисту:

1. Створення агротехнічних умов для прискорення і підсилення росту, підвищення стійкості пшениці до пошкодження попелицею (оптимальні строки сівби, внесення розрахункової кількості добрив тощо).

2. Лущення стерні та глибока зяблева оранка знищують попелицю, яка розвивається у післязбиральний період на падалиці та злакових бур’янах.

3. При наявності на сходах 100-150 особнів на 1 кв. м., а у період колосіння 20-25 особнів на колос і 50% заселених колосків провести обприскування Карате, Акцентом, Алметрином, Альтексом, або іншими, дозволеними для застосування на відповідних культурах інсектицидами.

Зовнішня будова комах та кліщів

Зовнішня будова. Голова комах являє собою капсулу, що складається з декількох зрощених сегментів. Залежно від виду комахи вона має різну форму. На голові розташовані ротові органи, вусики та органи зору.  Будова ротових органів у комах залежить від способів харчування і від виду їжі. Розрізняють три основних типи ротових апаратів: гризучий, колючо-сисний і сисний.  Вусики (або антени) у комах складаються з члеників і відрізняються за розміром і формою. Найбільш часто зустрічаються наступні типи вусиків: щетинковидні (коники), ниткоподібні (хрестоцвіті блішки), четковідние (колорадський жук), піловідние (жуки-ковалики), булавоподібні (капустяна білявка), перисті (кільчастий і непарний шовкопряди), колінчаті (яблуневий квіткоїд) . За допомогою вусиків комахи розпізнають запахи, знаходять їжу.  Груди складаються з трьох сегментів, які отримали назви передньогруди, среднегрудью і задньогруди. До нижньої частини кожного сегмента приєднано по одній парі ніг. Крила прикріплюються до середньо-і задньогрудей.  Ноги. У залежності від способу життя у комах розрізняють ноги бегательниє (жужелиця), ходильні (колорадський жук), стрибальні (хрестоцвіті блішки), копальні (капустянка), збірні (бджоли). Різні формою, всі вони складаються з п'яти члеників: тазика, вертлуг. стегна, гомілки і лапки. Тазик і вертлуг забезпечують рухливість ноги.  Крила комах різноманітні за формою і будовою. У жуків передні крила (їх називають надкрила) щільні, задні - перетинчасті. Передні крила клопів напівтверді, задні - перетинчасті, а у метеликів крила перетинчасті, але покриті лусочками.  Черевце складається з 4-11 сегментів в залежності від виду комахи. На останніх сегментах черевця у багатьох видів є різні придатки (жало у бджіл, яйцеклад в сарани).  Шкірні покриви. Шкіра комах має шарувату будову. Зовнішній шар називається кутикулою і характеризується твердістю, еластичністю, непроникністю для води. До складу кутикули входить хітин - високомолекулярна азотовмісна з'єднання, нерозчинний у спиртах, лугах і органічних розчинниках. Кутикула складає основу зовнішнього скелета, який служить для прикріплення м'язів і захисту внутрішніх органів від пошкоджень. Під кутикулою розташована гіподерма. Вона складається з одного шару клітин, які беруть участь в утворенні кутикули. На поверхні шкірних покривів є різні утворення у вигляді рогових виростів, дрібних шипиків, волосків, щетинок, лусочок.